Εβραϊκό αρχείο Θεσσαλονίκης: Ιστορική απόφαση Πούτιν για την επιστροφή του στην Ελλάδα

Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Ο Κόκκινος Στρατός είχε περιλάβει στην κατοχή του το αρχείο των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, μετά την εισβολή του στη ναζιστική καγκελαρία

Μια εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών στις ελληνορωσικές σχέσεις οδεύει προς την οριστική επίλυση της μετά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι.

Ο πρωθυπουργός έθεσε στον κ. Πούτιν την εκκρεμότητα της επιστροφής στην Ελλάδα των Αρχείων των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας να αποδέχεται το πάγιο αίτημα της Ελλάδας.

Η συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε κατά τις δηλώσεις των δύο ηγετών, δρομολογεί τον επαναπατρισμό των Αρχείων, τα οποία κλάπηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής κατά την υποχώρησή τους από την Ελλάδα και στη συνέχεια εντοπίστηκαν από τον σοβιετικό στρατό στο Βερολίνο, μετά την κατάληψη της πόλης.

Η επιστροφή των Αρχείων, τα οποία σήμερα φιλοξενούνται στη Μόσχα, στις εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται τα ρωσικά Στρατιωτικά Αρχεία, αποτελούσε σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους ευχαρίστησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το ενδιαφέρον το οποίο έδειξε, για τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων.

Σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν είχε αποστείλει ξανά αίτημα για επαναπατρισμό των αρχείων χωρίς ωστόσο αυτό να καταστεί εφικτό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις 11 Ιουλίου 1942 οι Ναζί, καθοδηγούμενοι από τον Αυστριακό επικεφαλής του «Ειδικού Τμήματος της Αστυνομίας Ασφαλείας» Αλόις Μπρούνερ περικύκλωσαν τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης με σκοπό να τους εκτοπίσουν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Η κοινότητα πλήρωσε το ποσόν των 2,5 δισεκατομμυρίων δραχμών για την ελευθερία της, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να καθυστερήσει η εκτόπιση ως τον επόμενο Μάρτιο.

Το 96% των μελών της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, δηλαδή 46.091 άνθρωποι, εστάλησαν στο Άουσβιτς. Μόνο 1950 επέστρεψαν και βρήκαν τις περισσότερες από τις εξήντα συναγωγές τους κατεστραμμένες, το νεκροταφείο τους συλημένο και τα σχολεία τους ερειπωμένα.

Πηγή Φωτογραφίας: Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως