Εξ αποστάσεως Δημιουργική γραφή για εκπαιδευτικούς

Εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Διδάσκεις σε σχολείο και ψάχνεις τρόπους για να εντάξεις τη δημιουργική γραφή στο μάθημα της Ιστορίας; Ενδιαφέρεσαι ως εκπαιδευτικός να μάθεις τα παιδιά να συγκεντρώνουν πληροφορίες και να τις χρησιμοποιούν σωστά; Θα ήθελες να εφαρμόσεις τη δημιουργική γραφή και στη διδασκαλία των θετικών μαθημάτων; Μήπως είσαι φιλόλογος που θέλει να εμβαθύνει και να βελτιώσει τη διδασκαλία του στο μάθημα της Ιστορίας συνδυάζοντάς το με αυτό της έκθεσης; Θα ήθελες να συνδυάσεις τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως τη Μουσική, τα Εικαστικά και το Θέατρο με τη Δημιουργική Γραφή;

Ψάχνεις τρόπους να «εκσυγχρονίσεις τη διδασκαλία σου και να αναπτύξεις τη φαντασία και την αυτοπεποίθηση των παιδιών που διδάσκεις; Μήπως έχεις παιδιά σε σχολική ηλικία και θέλεις να βρεις τον τρόπο για να αγαπήσουν το «βαρετό» μάθημα της Έκθεσης και της Ιστορίας; Αν είσαι δάσκαλος δημοτικού, τέλος, θα ήθελες να πάρεις ιδέες σχετικά με το πως θα μπορούσες να διδάξεις άλλα μαθήματα, όπως Γεωγραφία, Φυσική κτλ μέσα από ασκήσεις δημιουργικής γραφής;

Τότε αυτό το σεμινάριο είναι για σένα!

Ιριδισμοί – Δημιουργική γραφή για εκπαιδευτικούς – Εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Περιέχει ασκήσεις δημιουργικής γραφής πάνω στο μάθημα την Ιστορίας για όλες τις περιόδους και τις σχολικές τάξεις, καθώς και προτάσεις για την αξιοποίηση της δημιουργικής γραφής σε άλλα σχολικά μαθήματα. Ακόμη περιλαμβάνει προτάσεις για τη βελτίωση της διδασκαλίας της Ιστορίας και προτάσεις ανάγνωσης σχετικές με την Ιστορία, τόσο για παιδιά, όσο και για μεγάλους.
Περιλαμβάνει ασκήσεις δημιουργικής γραφής που σχετίζονται με κάποιον τρόπο με τα σχολικά μαθήματα είτε θεωρητικού, είτε θετικού, είτε καλλιτεχνικού περιεχομένου. Αυτές αφορούν όλες τις ιστορικές περιόδους και συμβαδίζουν με την σχολική ύλη της Ιστορίας σε όλες τις τάξεις δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου.

Σε ποιους απευθύνεται

Πρωτίστως σε εκπαιδευτικούς, τόσο πρωτοβάθμιας, όσο και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι θέλουν να βελτιώσουν τη σχέση των μαθητών τους με την παραγωγή γραπτού λόγου και ψάχνουν τρόπους για να εφαρμόσουν ιδέες Δημιουργικής Γραφής στην τάξη τους.

Τι προσφέρει

 Βελτίωση του γραπτού λόγου
 Εμβάθυνση σε ιστορικές γνώσεις γύρω από την ιστορία των επιστημών
 Εναλλακτική μέθοδος διδασκαλίας τόσο της Ιστορίας όσο και της Έκθεσης και των υπολοίπων μαθημάτων
 Ανάπτυξη φαντασίας και δημιουργικότητας
 Βελτίωση λεξιλογίου
 Καλλιέργεια φιλαναγνωσίας και έρευνας ιστορικών πληροφοριών
 Ιδέες για εφαρμογή της Δημιουργικής Γραφής σε όλα τα μαθήματα
 Διαθεματικές προσεγγίσεις ενός συγκεκριμένου ζητήματος

Εξαιρετική τιμή και τρεις άτοκες δόσεις για όλους

Περιγραφή του προγράμματος

Όλες οι ιδέες δημιουργικής γραφής εφαρμόζονται από τον εκπαιδευτικό αναλόγως με το μάθημα και με την ύλη του σχολικού βιβλίου της εκάστοτε τάξης. Ανάλογα με την εκάστοτε περίσταση η εφαρμογή των ασκήσεων γίνεται στα παρακάτω μαθήματα:
 Ιστορία
 Μεταφρασμένη Αρχαιοελληνική Γραμματεία
 Λογοτεχνία
 Γεωγραφία
 Βιολογία
 Μουσική
 Θέατρο
 Εικαστικά
 Φυσική
 Χημεία
 Μαθηματικά

Κάποιες από τις ασκήσεις είναι πιθανό να μην μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα παραπάνω μαθήματα. Ο όρος επιστημονικό θέμα ή επιστήμονας αναφέρεται στις επιστήμες των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Χημείας και της Βιολογίας όταν χρησιμοποιείται στην περιγραφή.

Για κάθε άσκηση θα δίνονται λεπτομερείς οδηγίες για την υλοποίησή της και ιδέες ανά σχολικό μάθημα. Δύναται να γίνει πιο συγκεκριμένη εφαρμογή ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα και την εκάστοτε ύλη του μαθήματος.

Περισσότερες Πληροφορίες

Διάρκεια προγράμματος: 4 μήνες
Διδάσκουσα Λεύκη Σαραντινού (Συγγραφέας, ιστορικός, εκπαιδευτικός)
Ακαδημαϊκός υπεύθυνος προγραμμάτων Βασίλειος Κ. Μακέδος (ΜΑ Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση)

Σκοπός του Προγράμματος

Σκοπός του εξ αποστάσεως σεμιναρίου δημιουργικής γραφής για εκπαιδευτικούς “Γραφοϊριδισμοί” είναι να προσφέρει γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με τη δημιουργική γραφή και να τονίσει τα οφέλη της αλλά και να προσφέρει σε εκπαιδευτικούς όλα εκείνα τα εργαλεία με τη βοήθεια των οποίων θα μπορέσουν να βελτιώσουν τη σχέση των μαθητών τους με την παραγωγή γραπτού λόγου και να εφαρμόσουν ιδέες Δημιουργικής Γραφής στην τάξη τους.

Θεματικές Ενότητες

 Δημοσιογραφικός λόγος
 Περίληψη ενός συγκεκριμένου γεγονότος
 Άρθρο σε εφημερίδα
 Παρουσίαση ενός βιβλίου ή ενός μυθιστορήματος
 Περιγραφή μίας ταινίας ή ενός θεατρικού έργου
 Έμμετρος λόγος
 Αίνιγμα σε μορφή ποιήματος
 Δημοτικό τραγούδι
 Ποίημα με ομοιοκαταληξία ή χωρίς
 Χαϊκού
 Αφηγηματικός – διηγηματικός λόγος
 Τοπική ιστορία
 Σύντομο διήγημα για την ιστορία ενός μνημείου σε πρώτο πρόσωπο
 Πρωτοπρόσωπο αφήγημα ως απομνημονεύματα
 Περιγραφικό ιστορικό αφήγημα δράσης
 Περιγραφικό διήγημα εναλλακτικής ιστορίας
 Περιγραφικό ιστορικό αφήγημα μιας πόλης σε άλλη εποχή
 Επιστολή σε δεύτερο ενικό πρόσωπο
 Διαλογικό ιστορικό μυθιστόρημα
 Μια εικόνα μια ιστορία

Παροχές Σεμιναρίου

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης στην οποία θα αναφέρονται αναλυτικά τα αντικείμενα που καλύφθηκαν.

Στο τέλος του Σεμιναρίου οι καλύτερες εργασίες των συμμετεχόντων θα εκδοθούν σε ειδική ηλεκτρονική έκδοση δημιουργώντας ένα βιβλίο (καταχωρημένο στην Εθνική Βιβλιοθήκη και με δικό του ISBN) που θα περιέχει το αποτέλεσμα του κόπου τους.
Εκπαιδευτική και τεχνική υποστήριξη σε κάθε φάση του σεμιναρίου.
Αναλυτικές οδηγίες και συμβουλές καθώς και πλούσια ανατροφοδότηση

Κόστος φοίτησης σεμιναρίου

Το κόστος του σεμιναρίου είναι 200€ (Τρείς άτοκες δόσεις για όλους)

Διάρκεια Σεμιναρίου

Τέσσερεις μήνες με χρονική απόσταση μεταξύ των ανατιθέμενων εργασιών μίας ή δύο εβδομάδων (ανάλογα με τη δυσκολία των εργασιών).

Περισσότερες πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο του προγράμματος στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο makedosb@sparmatseto.gr ή επικοινωνήστε με τη γραμματεία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο mail mailto: education@sparmatseto.gr ή στα τηλέφωνα 25410 27185 (σταθ.) και 6972076579 (κιν.)

Διοργάνωση:
Sparmatseto Platform
Παροχή Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Υπηρεσιών
www.sparmatseto.gr
info@sparmatseto.gr

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως