Έχασε την ύστατη μάχη ο σκηνοθέτης Ανδρέας Βουτσινάς

Έχασε την ύστατη μάχη ο σκηνοθέτης Ανδρέας Βουτσινάς

Δυστυχώς ο σκηνοθέτης Ανδρέας Βουτσινάς δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρούσε. Η απώλεια του γνωστού σκηνοθέτη σε ηλικία 79 ετών έχει βυθίσει σε πένθος ολόκληρο το Ελληνικό θέατρο. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» ενώ πριν από μερικές ημέρες μεταφέρθηκε στον «Ερυθρό Σταυρό» όπου και άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Τρίτης 8 Ιουνίου 2010. Σύμφωνα με την επιθυμία του, η σορός του θα αποτεφρωθεί.

Ο Ανδρέας Βουτσινάς   είχε γεννηθεί στο Χαρτούμ του Σουδάν.  Τελείωσε το γυμνάσιο στην Αθήνα και έφυγε για το Λονδίνο, όπου σπούδασε υποκριτική και ενδυματολογία στη θεατρική σχολή του Old Vic και στη σχολή  Δραματικής Τέχνης και Τραγουδιού του Webber Douglas. Φοίτησε στη σχολή του Lee Strasberg στη Νέα Υόρκη και το 1957 έγινε μέλος του Actors Studio.  Είχε εργαστεί ως ηθοποιός και σκηνοθέτης στο Λονδίνο, στον Καναδά, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και στην Ελλάδα. Το 1957 συμμετείχε ως ηθοποιός στα έργα «JB» και οι  «Αλλοπαρμένοι» (σκην. Η. Καζάν) στο Μπρόντγουεϊ.  Τρία χρόνια αργότερα σκηνοθέτησε την Jane Fonda στο No Concern of Mine.  Δούλεψε σε διάφορες ταινίες και δίδαξε ηθοποιούς όπως τη Τζέιν Φόντα, τη  Φαίη Ντάναγουέϊ, τον Γουόρεν Μπίτι, την Αν Μπράνκροφτ κ.α.
Το 1961 σκηνοθέτησε το Fun Couple στο Μπρόντγουεϊ και το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» και τη «Νυχτα της Ιγκουάνα» στον Καναδά.
Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με τον Μελ Μπρουκς στις ταινίες Producers, Mystery of 12 Chairs και   History of the World (Part I). To 1981 έπαιξε με τη Μελίνα Μερκούρη στο έργο του Ζιλ Ντασέν  Dream of Passion καθώς και στο «Απέραντο Γαλάζιο» του Λυκ Μπεσσόν.
Έχει συνεργαστεί με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Κ.Θ.Β.Ε., το Εθνικό Θέατρο, την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, το Θεσσαλικό Θέατρο, το Θέατρο Καισαριανής  και με πολλούς θιάσους του ελεύθερου θεάτρου. Έχει παίξει στον κινηματογράφο σε ταινίες των Μ. Μπρουκς, Ζ. Ντασέν και Λ. Μπεσόν. Η γαλλική κυβέρνηση του έχει απονείμει τον ανώτατο τίτλο τιμής ”Commandeur des Arts et des Lettres”, καθώς και τον τίτλο «Chevalier de Merite»’.Το ΚΘΒΕ «αποχαιρετά» τον Ανδρέα Βουτσινά
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος  εκφράζει τη βαθιά του οδύνη για την απώλεια του κορυφαίου σκηνοθέτη  Ανδρέα Βουτσινά που αγάπησε και  υπηρέτησε το θέατρο αφήνοντας πίσω του  πάνω από 130 παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου στο Λονδίνο, τον Καναδά, τη Ν. Υόρκη, το Παρίσι και την Ελλάδα.
Ο Ανδρέας Βουτσινάς άφησε έντονα το στίγμα του στο ΚΘΒΕ σκηνοθετώντας παραστάσεις που έμειναν χαραγμένες στη μνήμη του κοινού της Βορείου Ελλάδος.  Η πρώτη του παράσταση στο ΚΘΒΕ ήταν το έργο του Ζαν Ζιρωντού «Η τρελή του Σαγιώ» που παρουσιάστηκε στην κεντρική σκηνή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών  στις  25 Δεκεμβρίου του 1981. Ακολούθησαν το «Χάρολντ και Μωντ» του Κ. Χίγγινς (1984-1985), «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» του Ε. Άλμπυ (1993-1994), «Ορφέας στον Άδη» του Τ. Ουίλιαμς (1994 – 1995), «Καλοκαίρι και καταχνιά» του Τ. Ουίλιαμς (1999 – 2000),  «Οδυσσέα γύρισε σπίτι» του Ι. Καμπανέλλη (2001 – 2002), «Χορός του Θανάτου» του Α. Στρίντμπεργκ (2002-2003). Συνολικά στο ΚΘΒΕ σκηνοθέτησε δεκαεννέα παραστάσεις. Τελευταία του  παράσταση για το ΚΘΒΕ ήταν ο «Ερρίκος Δ’»,  του  Λουίτζι Πιραντέλο,  το 2008. Ο Ανδρέας Βουτσινάς δίδαξε επίσης υποκριτική στην Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ από το 2002 έως το  2009. 

Στο συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του μεγάλου σκηνοθέτη ο  Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ κ. Σωτήρης  Χατζάκης αναφέρει:
Από τις σημαντικότερες μορφές του Ελληνικού Θεάτρου – προσωπικότητα με παγκόσμια ακτινοβολία, εκρηκτικό ταλέντο και τολμηρή σκέψη, ο Ανδρέας Βουτσινάς έφυγε από κοντά μας σήμερα το πρωί. Εκφράζω την βαθιά μου οδύνη και τα συλλυπητήρια στους οικείους του.
Ο Ανδρέας Βουτσινάς έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στη Θεσσαλονίκη προσφέροντας γενναιόδωρα τις θεατρικές του δωρεές στο Κ.Θ.Β.Ε. και στην πόλη. Σκηνοθέτησε 19 συνολικά έργα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η πρώτη του παράσταση στο Κρατικό «Η Τρελή του Σαγιώ» του Ζιρωντού τα Χριστούγεννα του 1981. Με την «Ελένη» του Ευριπίδη, εμφανίστηκε με το Κ.Θ.Β.Ε. για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου το 1982.
Οι σκηνοθεσίες του και η διδασκαλία του στη Σχολή του Κρατικού άνοιξαν δρόμους για τους νεώτερους και συνεισέφεραν τα μέγιστα στη φυσιογνωμία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. 
            Σωτήρης Χατζάκης
      Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε.

Οι παραστάσεις που σκηνοθέτησε ο Ανδρέας Βουτσινάς για το ΚΘΒΕ
 Ανάσα ζωής / Χέαρ Ντέιβιντ (Συγγραφέας) / Βουτσινάς Ανδρέας (Σκηνοθέτης) – Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (23/11/2007)
 Ελένη / Ευριπίδης (Συγγραφέας) / Βουτσινάς Ανδρέας (Σκηνοθέτης) – Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (07/08/1982)
 Ερρίκος Δ’ / Πιραντέλλο Λουίτζι (Συγγραφέας) / Βουτσινάς Ανδρέας (Σκηνοθέτης) – Βασιλικό Θέατρο (12/12/2008)
 Η νύχτα της ιγκουάνα / Ουίλιαμς Τενεσί (Συγγραφέας) / Βουτσινάς Ανδρέας (Σκηνοθέτης) – Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών – Κεντρική Σκηνή (17/04/1991)
 Η τρελή του Σαγιώ / Ζιρωντού Ζαν (Συγγραφέας) / Βουτσινάς Ανδρέας (Σκηνοθέτης) – Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών – Κεντρική Σκηνή (25/12/1981)
 Η τύχη της Μαρούλας / Κορομηλάς Δημήτριος (Συγγραφέας) / Βουτσινάς Ανδρέας (Σκηνοθέτης) – Μονή Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός (08/10/2004)
 Ηλέκτρα / Σοφοκλής (Συγγραφέας) / Βουτσινάς Ανδρέας (Σκηνοθέτης) – Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (10/07/1992 )
 Καλοκαίρι και καταχνιά / Ουίλιαμς Τενεσί (Συγγραφέας) / Βουτσινάς Ανδρέας (Σκηνοθέτης) – Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς (22/12/1999)
 Λυσιστράτη / Αριστοφάνης (Συγγραφέας) / Βουτσινάς Ανδρέας (Σκηνοθέτης) – Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (30/07/1983)
 Μήδεια / Ευριπίδης (Συγγραφέας) / Βουτσινάς Ανδρέας (Σκηνοθέτης) – Θέατρο Δάσους (14/07/1990)
 Νεφέλες / Αριστοφάνης (Συγγραφέας) / Βουτσινάς Ανδρέας (Σκηνοθέτης) – Θέατρο Δάσους (09/07/1998)
 Ο Ορφέας στον Άδη / Ουίλιαμς Τενεσί (Συγγραφέας) / Βουτσινάς Ανδρέας (Σκηνοθέτης) – Βασιλικό Θέατρο (24/03/1995)
 Ο χορός του θανάτου / Στρίντμπεργκ Αύγουστος (Συγγραφέας) / Βουτσινάς Ανδρέας (Σκηνοθέτης) – Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (13/12/2002)
 Οδυσσέα γύρισε σπίτι / Καμπανέλλης Ιάκωβος (Συγγραφέας) / Βουτσινάς Ανδρέας (Σκηνοθέτης) – Βασιλικό Θέατρο (23/11/2001)
 Όρνιθες / Αριστοφάνης (Συγγραφέας) / Βουτσινάς Ανδρέας (Σκηνοθέτης) – Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (05/08/1994)
 Ποιός φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ / Άλμπη Έντουαρντ (Συγγραφέας) / Βουτσινάς Ανδρέας (Σκηνοθέτης) – Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών – Κεντρική Σκηνή (15/01/1994)
 Το Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα / Ο’ Νηλ Ευγένιος (Συγγραφέας) / Βουτσινάς Ανδρέας (Σκηνοθέτης) – Μονή Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός (17/12/2003)
 Τρωάδες / Ευριπίδης (Συγγραφέας) / Βουτσινάς Ανδρέας (Σκηνοθέτης) – Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (12/08/1987)
 Χάρολντ και Μωντ / Χίγγινς Κόλιν (Συγγραφέας) / Βουτσινάς Ανδρέας (Σκηνοθέτης) – Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών – Κεντρική Σκηνή (15/12/1984)

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως