13.1 C
Thessaloniki
13.1 C
Athens

“Έχω μπάρμπα στη Κορώνη”. Από που προήλθε η φράση;

Μια ρήση που χρησιμοποιούμε συχνά για κάποιον που έχει τα μεγάλα μέσα, υψηλές γνωριμίες, που του εξασφαλίζουν περιζήτητους διορισμούς, καλοπληρωμένες αργομισθίες, χαριστικές συμβάσεις, ευνοϊκές μεταθέσεις και άλλα πολλά είναι η «έχει μπάρμπα στην Κορώνη»
 
Ποια είναι η προέλευση της φράσης; Γιατί να εξασφαλίζει τόσο προνομιακή μεταχείριση ο μπάρμπας από την Κορώνη; 
 
Η επικρατέστερη εκδοχή
Ο Γεώργιος Μπάστας ήταν πολιτικός, δήμαρχος και πληρεξούσιος της περιοχής της Κορώνης. Ήταν μέλος της Φιλικής εταιρείας και συμμετείχε πολιτικά στον Απελευθερωτικό αγώνα. Σε αυτόν οφείλεται και η παροιμιώδη φράση “Έχω μπάρμπα στην Κορώνη” που χρησιμοποιείται και σήμερα.
 
Είχε εκλεγεί τον Ιανουάριο του 1847 στις δημοτικές εκλογές του 1847 δήμαρχος Κολωνίδων στον νομό Μεσσηνίας. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους πήρε μέρος στις βουλευτικές εκλογές του 1847 και εξελέγη πληρεξούσιος στην εθνοσυνέλευση της Αθήνας. Μετά την εκλογή του έως πληρεξούσιος παραιτήθηκε από το αξίωμα του δημάρχου και θέλοντας να τον αντικαταστήσει ο ανιψιός του Κώστας Δαρειώτης έστειλε στο λιμάνι της Κορώνης, έδρα του δήμου Κολωνίδων, ένα πολεμικό πλοίο εκβιάζοντας τους κατοίκους. Έτσι ο Δαρειώτης εξελέγη δήμαρχος και έμεινε η παροιμιώδης φράση “Έχω μπάρμπα στην Κορώνη”. 
 
Μερικές άλλες εκδοχές είναι οι εξής
 
Στον ιστότοπο travelstyle, αναφέρεται πως την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Τουρκοκρατίας η Κορώνη είχε σημειώσει μεγάλη ανάπτυξη λόγω του λαδιού και της ελιάς, με αποτέλεσμα το λιμάνι της να έχει μεγάλη εμπορική κίνηση και οι μπαρμπάδες (τσιφλικάδες της περιοχής) είχαν ρόλο τοπικού παράγοντα και διασυνδέσεις με τους Τούρκους αξιωματούχους και με μια αμοιβή οι «μπαρμπάδες» έλυναν τα προβλήματα των κατοίκων με την Οθωμανική Διοίκηση. Έτσι βγήκε η έκφραση «αυτός έχει μπάρμπα στην Κορώνη».
 
Στη συνέχεια του δημοσιεύματος αναφέρονται τέσσερις άλλες εξηγήσεις από το βιβλίο «Κάστρα και θρύλοι στην Ελλάδα» σύμφωνα με τις οποίες η φράση υποδηλώνει:
 
    Μία από αυτές αναφέρει ότι ο Τούρκος διοικητής δεν δεχόταν να μιλήσει σε κανέναν Ελληνα εάν δεν ήταν γνωστός κάποιου έμπιστου του από την Κορώνη. Επομένως, για θέματα οικονομικά ή φορολογίας, όποιος Ελληνας παρουσιαζόταν μπροστά στον Τούρκο διοικητή συστηνόταν ως συγγενής γνωστών Κορωναίων.
 
    Επίσης, μία παραπλήσια εκδοχή αναφέρει ότι ένας από τους πασάδες της Τρίπολης ήταν ανιψιός του μπέη της Κορώνης. Ετσι, διάφορες υποθέσεις Κορωναίων που έφθαναν στον πασά τακτοποιούνταν αμέσως όταν πήγαιναν συστατικά γράμματα από τον ανιψιό του.
 
    Επίσης, λέγεται ότι ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης είχε βοηθήσει κάποτε τον μπέη της Κορώνης εναντίον πειρατών.’Ετσι, όταν ο τελευταίος έγινε Μέγας Βεζίρης της Κωνσταντινούπολης ανακήρυξε τον Πετρόμπεη ως «Πρώτο του Μοριά». Από τότε λεγόταν ότι ο Πετρόμπεης έγινε «πρώτος» από τον «μπάρμπα» (δηλαδή τον μπέη) της Κορώνης.
 
    Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, λέγεται ότι όταν ήταν πρωθυπουργός ο Κουμουνδούρος με υπουργό τον Κορωναίο γέροντα Δαρειώτη έγιναν πολλοί περίεργοι διορισμοί. Ο τελευταίος σε διάφορες διοικητικές Θέσεις διόριζε συντοπίτες του, με κάθε άλλο παρά αξιοκρατικό τρόπο.
 
    Η τελευταία εκδοχή εντοπίζεται στο βιβλίο του Τάκη Νατσούλη «Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις και αναφέρεται πως τον καιρό της Τουρκοκρατίας μπέης της Κορώνης διοριζόταν απαράβατα ένας στενός συγγενής του σουλτάνου, με αποτέλεσμα ο μπέης αυτός να είναι πανίσχυρος και να επηρεάζει τον θεωρητικά ανώτερό του πασά της Τρίπολης. Το αποτέλεσμα ήταν όσοι συγγένευαν με προύχοντες της Κορώνης να πετυχαίνουν διευκολύνσεις και χάρες μέσω του μπέη.
 

 

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
few clouds
13 ° C
13.3 °
11.7 °
82 %
1.5kmh
20 %
Πα
13 °
Σα
15 °
Κυ
9 °
Δε
13 °
Τρ
10 °