{ Τελευταία νέα }

Ευθείες βολές Τζιτζικώστα προς Μπουτάρη: Αρκετή ζημιά έκανε στην πόλη. Η απάντηση Μπουτάρη

Μπουτάρης: Οποτεδήποτε υπάρχει ένα κρίσιμο θέμα, πάντοτε παίρνει μια στάση που δεν συμφωνώ μαζί του''.


Κατηγορίες: Ειδήσεις, Επικαιρότητα

Ευθείες βολές Τζιτζικώστα προς Μπουτάρη: Αρκετή ζημιά έκανε στην πόλη.  Η απάντηση ΜπουτάρηΕυθείες βολές έριξε ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας προς τον Μπουτάρη για το θέμα του μετρό, με τον πρώην Δημαρχο να τονίζει ότι ο κ. Τζιτζικώστας δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με το μετρό

Ευθείες βολές έριξε ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας προς τον Μπουτάρη για το θέμα του μετρό, με τον πρώην Δημαρχο να τονίζει ότι ο κ. Τζιτζικώστας δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με το μετρό, συμπληρώνοντας εμφατικά ότι  ''Οποτεδήποτε υπάρχει ένα κρίσιμο θέμα, πάντοτε παίρνει μια στάση που δεν συμφωνώ μαζί του''.
 
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας βρέθηκε στον χώρο της ΔΕΘ και μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, με αφορμή τις ομόφωνες αποφάσεις των φορέων της πόλης για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων.  Ανέφερε  ότι ο Γιάννης Μπουτάρης είναι εκείνος που υπαναχώρησε, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εξαιτίας του καθυστέρησε το έργο και επιπλέον κατηγόρησε τον πρώην δήμαρχο ότι παρεμβαίνει ξανά επειδή δεν έχει ρόλο πλέον.
Από την άλλη πλευρά, σήμερα ο Γιάννης Μπουτάρης και η κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς,  παραχώρησαν Συνέντευξη Τύπου για το θέμα αυτό στο ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλλάς. Ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια πολύ λανθασμένη ενημέρωση και αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα στην τελική απόφαση. Είπε χαρακτηριστικά. «Πιστεύω ο Μητσοτάκης έχει μια πολύ λανθασμένη ενημέρωση και αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα στην τελική απόφαση. Χθες έγινε μια συνάντηση στην περιφέρεια όπου κλήθηκαν οι παραγωγικοί φορείς, δεν κλήθηκε κανείς από την αρχαιολογική υπηρεσία ούτε από την Αττικό Μετρό. Πάλι μια μονομερής ενημέρωση» και πρόσθεσε ότι «Νομίζω πρέπει να επιδιώξουμε μια συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό για να τον ενημερώσουμε, γιατί η ενημέρωση είναι πολύ λανθασμένη ηθελημένα», ενώ τόνισε ότι η «Κίνηση Πολιτών» έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα 6.000 υπογραφές για να παραμείνουν τα αρχαία στον σταθμό.
 
Απαντώντας δε στον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα και τις δηλώσεις του, σημείωσε τα εξής.  «Δεν ξέρω πως δίχασα τους Θεσσαλονικείς. Ο κ. Τζιτζικώστας δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με το μετρό. Οποτεδήποτε υπάρχει ένα κρίσιμο θέμα, πάντοτε παίρνει μια στάση που δεν συμφωνώ μαζί του».
Τέλος, ερωτηθείς αν είναι υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το θέμα είπε. «Όχι είμαι εναντίον  του δημοψηφίσματος.  Το θέμα των αρχαίων είναι πολύ ειδικό θέμα, ο κόσμος έχει τυραννηθεί, έχει βαρεθεί με τις καθυστερήσεις δεν καταλαβαίνει τι θα πει τεχνικές δυσκολίες. Ο κόσμος λέει άντε να τελειώνουμε και εγώ λέω άντε να τελειώνουμε εις βάρος όμως ποιου πράγματος;».
 
Η αρχαιολόγος, τέως  διευθύντρια της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μακροπούλου και μέλος της Κίνησης Πολιτών είπε πως είναι "επιεικώς ηλίθιο να γυρίσουμε πίσω. Είναι το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να κάνουμε" και αποκάλυψε ότι "αρκετά από τα αρχαία που έφυγαν από το σταθμό Αγίας Σοφίας, με απόσπαση, δεν χωράνε να επιστρέψουν και δεν ξέρουν που είναι. Δεν πρέπει να έχουμε καμία εμπιστοσύνη". 
Ο αρχιτέκτων - μηχανικός, Βασίλης Κονιόρδος, πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο μέρος των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου είναι "από ευπαθείς τοιχοποιίες, αποτελούμενες από φθαρτά οικοδομικά υλικά που δεν αντέχουν στη διάλυση και επανασύσταση τους, λαμβάνοντας υπόψη και τη γήρανση των υλικών. Ετσι, οποιαδήποτε διάσπαση και μετατόπιση τους, στην περίπτωση της απόσπασης και μεταφοράς τους, θα αποτελέσει εργασία με μεγάλο ρίσκο. Η προσπάθεια επανασύστασης in situ, μετά την απόσπαση τους, θα έχει ως αποτέλεσμα αισθητικά τη δημιουργία μιας εικόνας σκηνικού".
Στο νομικό πλαίσιο στάθηκε ο δικηγόρος, Φωκίων Δεληγιάννης, λέγοντας πως από την πλευρά της Κίνησης Πολιτών θα ασκηθούν όλα τα ένδικα μέσα, προκειμένου να μην φύγουν τα αρχαία από τη Βενιζέλου, καθώς -όπως είπε χαρακτηριστικά- η απόφαση για απόσπαση και επανατοποθέτηση αποτελει "επιστροφή στο παρελθόν".
Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις Τζιτζικώστα
Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις Μπουτάρη.

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ