{ Χώροι }

Φάρος Αγγελοχωρίου - Μεγάλο Έμβολο

 

Κατηγορίες: Αξιοθέατα, μνημεία

Φάρος Αγγελοχωρίου - Μεγάλο Έμβολο

Χώρος: Φάρος Αγγελοχωρίου - Μεγάλο Έμβολο
Διεύθυνση: Φάρος Αγγελοχωρίου, 57004
Μηχανιώνα
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Φάρος Αγγελοχωρίου - Μεγάλο Έμβολο

Από τον Φάρο του Αγγελοχωρίου μπορεί κάποιος να δει, τον Θερμαϊκό κόλπο όλη τη Θεσσαλονίκη και απέναντι τον Όλυμπο, το βουνό των Θεών

Ο φάρος στο Μεγάλο Έμβολο του Θερμαικού κόλπου κατασκευάστηκε το 1864 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του ειναι 10,5 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 32 μέτρα. Βρίσκεται στον Δήμο Θερμαϊκού στην άκρη της Ναυτικής Βάσης του Πολεμικού Ναυτικού στο Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης και συνεργάζεται με τον Ραδιοφάρο που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του Θερμαικού στις εκβολές του Αξιού. Εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13.
 
Ο φάρος κατασκευάστηκε από τη γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων. Ηταν φτιαγμένος από συμπαγείς οπτόπλινθους, όπως οι καμινάδες των πρώτων βιομηχανικών κτιρίων της Θεσσαλονίκης. 
Ο φάρος τότε λειτουργούσε με καύσιμο το πετρέλαιο. Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο εντάχθηκε στο ελληνικό φαρικό δίκτυο.
Στην περίοδο της Κατοχής οι Γερμανοί τον μετέτρεψαν σε πολυβολείο, λόγω της στρατηγικής του θέσης, στο ύψωμα μπροστά στην είσοδο του Θερμαϊκού κόλπου. Δίπλα του στέκεται ακόμη ένα από τα πέντε πολυβολεία από μπετόν που έφτιαξαν τότε οι Γερμανοί. Αυτό είχε αποτέλεσμα να προκαλέσει τον βομβαρδισμό του από συμμαχικά αεροπλάνα, που λάβωσαν βαριά το μνημείο και σταμάτησαν τη λειτουργία του.
Το 1948, ο φάρος επισκευάστηκε και ξαναλειτούργησε. Αυτή τη φορά είχε για καύσιμο την ασετιλίνη, ενώ πέρασε και στην εποχή του αυτοματισμού. Το 1963 ο φάρος πέρασε στην εποχή του ηλεκτρισμού και το φως του χάραζε τη νύχτα σε απόσταση 17 ναυτικών μιλίων. Το 1998 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεώτερο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς.

Μπροστά στο Φάρο Αγγελοχωρίου, στη βραχώδη ακτή, την περίοδο 1883-1885, Γερμανοί τεχνικοί έχτισαν ενα θαυμάσιο κάστρο, έπειτα από παραγγελία των Οθωμανών, που θα δείτε όταν επισκεφθείτε την περιοχή (Φρούριο Αγγελοχωρίου). 

Από τον Φάρο του Αγγελοχωρίου μπορεί κάποιος να δει όλη τη Θεσσαλονίκη, τον Θερμαικό κόλπο και απέναντι τον Όλυμπο, το βουνό των Θεών. Ο Φάρος Αγγελοχωρίου είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής
 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ