28 C
Thessaloniki
30.6 C
Athens

Φορολογικός Κάτοικος Εξωτερικού-Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

* Γράφει ο Τόκας Γεώργιος     

Στην εποχή που διανύουμε όλο και περισσότεροι Έλληνες εκφράζουν την επιθυμία να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό και να αποκομίσουν όλα εκείνα τα φορολογικά-οικονομικά οφέλη τα οποία προέρχονται από άλλη χώρα.

Για μια τόσο σοβαρή απόφαση πρέπει να αξιολογήσουν όλους τους σχετικούς παράγοντες και εν τέλη να αποφασίσουν αν αξίζει να ξεκινήσουν τη διαδικασία ή όχι.

Είμαι φυσικό πρόσωπο και επιθυμώ την μεταφορά της φορολογικής μου κατοικίας στο εξωτερικό. Τι πρέπει να κάνω;

Εαν κάποιος (φυσικό πρόσωπο) επιθυμεί την μεταφορά της φορολογικής του κατοικίας στο εξωτερικό, σύμφωνα πάντα με την νομοθεσία, έχει υποχρέωση να υποβάλει την σχετική αίτηση, στην Δ.Ο.Υ. που ανήκει, από την αρχή του επόμενου έτους (από το έτος που θέλει να δηλωθεί κάτοικος εξωτερικού) εώς το αργότερο την τελευταία εργάσιμη μέρα του πρώτου δεκαήμερου του Μαρτίου.

Ποιά είναι η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών;

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1201/2017 που αφορά τη διαδικασία μεταβολής της φορολογικής κατοικίας φυσικών προσώπων, ορίζεται αναλυτικά πως οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να προσκομίσουν όλα τα δικαιολογητικά, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαήμερου του μηνός Σεπτεμβρίου του φορολογικού έτους που ακολουθεί από το φορολογικό έτος αναχώρησης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ..

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται;

Τα φυσικά πρόσωπα οφείλουν να προσκομίσουν:

Πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας (Certificate of Fiscal or Tax Residence) από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους όπου δηλώνουν φορολογικοί κάτοικοι. Το πιστοποιητικό πρέπει νά φέρει σφραγίδα apostille από την αρμόδια αρχή και επίσης να είναι μεταφρασμένο στην Ελλάδα και να επικυρωθεί νόμιμα από αρμόδιο Έλληνα δικηγόρο. Το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας μπορεί να αφορά συγκεκριμένη φορολογική χρήση (πχ έτος 2019) ή μπορεί να αφορά και περίοδο ετών (πχ 2014-2019) έτσι ώστε να γίνει η δήλωση εξωτερικού με αναδρομική ημερομηνία
Εναλλακτικά, αντί του πιστοποιητικού φορολογικής κατοικίας μπορεί να προσκομιστεί ένα δίγλωσσο έντυπο σύμβασης αποφυγής διπλής φορολόγησης. Το έντυπο σύμβασης αποφυγής διπλής φορολόγησης δεν απαιτείται να φέρει σφραγίδα apostille και σφραγίζεται και υπογράφεται αφού συμπληρωθεί από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους που δηλώνει φορολογικός κάτοικος.

Σύμβαση Εργασίας που υπεγράφη μεταξύ του εργοδότη στο κράτος υποδοχής και τον ίδιο, σε περίπτωση που απασχολείται ως μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα με επίσημη μετάφραση στα Ελληνικά από Έλληνα δικηγόρο. Εναλλακτικά, αντί για τη Σύμβαση Εργασίας μπορεί να προσκομισθεί και Βεβαίωση Εργοδότη όπου θα αναφέρεται η διάρκεια απασχόλησης του ενδιαφερόμενου με σφραγίδα και υπογραφή από τον υπεύθυνο εργασίας. Εάν ο εργοδότης είναι δημόσιος φορέας τότε θα πρέπει η βεβαίωση να φέρει παράλληλα και σφραγίδα apostille προτού μεταφραστεί στα Ελληνικά από Έλληνα δικηγόρο.
Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προσκόμιση κάποιων από τα ανωτέρω δικαιολογητικά, επειδή αποδεδειγμένα η αλλοδαπή φορολογική αρχή δεν τα εκδίδει, τότε απαιτείται βεβαίωση από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή δημοτική ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή, με την οποία θα αποδεικνύεται η μόνιμη και σταθερή εγκατάσταση του προσώπου αυτού στο άλλο κράτος.

Όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά που ζητούνται από τον φορολογούμενο αποσκοπούν στο να διαπιστωθεί ότι έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 183 ημέρες στη χώρα αυτή μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος.

Για ποιό λόγo να απορρίψει την αίτηση η Δ.Ο.Υ. ;

Η Δ.Ο.Υ. υποχρεούται να αποφανθεί σχετικά με τη φορολογική κατοικία του προαναφερθέντος φυσικού προσώπου, εντός δυο μηνών από την ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών. Κάθε περίπτωση για μεταφορά της φορολογικής κατοικίας αποτελεί ξεχωριστή υπόθεση.

Οι κυριότεροι λόγοι που απορρίπτεται μία αίτηση είναι οι εξής:
  • Να έχει ενεργή ατομική επιχείρηση ή να συμμετέχει σε κάποιο νομικό πρόσωπο.
  • Να υπάρχει κοινή φορολογική δήλωση με σύζυγο. Στην περίπτωση που ένας εκ των συζύγων αιτείται τη μεταβολή της φορολογικής του κατοικίας ενώ ο άλλος παραμένει φορολογικός κάτοικος Ελλάδος, θα πρέπει να προσκομίζονται επιπλέον δικαιολογητικά, από τα οποία να προκύπτει ότι ο αιτούμενος βρίσκεται εκτός Ελλάδος. Αυτό βοηθάει στο γεγονός ότι ο ένας σύζυγος μπορεί να δηλωθεί κάτοικος εξωτρικού και άλλος να παραμείνε στην Ελλάδα.

Τι αλλάζει σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης από την Δ.Ο.Υ. ;

Από την στιγμή που αποδέχεται η Δ.Ο.Υ. την αίτηση του φορολογούμενου για μεταφορά της φορολογικής του κατοικίας στο εξωτερικό, αυτόματα ο φορολογούμενος ανήκει πλέον στην Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει υποχρέωση φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα παρά μόνο αν αποκτήσει πραγματικό εισόδημα εντός της Ελληνικής επικράτειας. (πχ. ενοίκια από ακίνητη περιουσία, τόκοι από τράπεζα).

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για αλλαγή της φορολογικής κατοικίας αποτελεί μια σημαντική απόφαση που επιφέρει θετικά φορολογικά οφέλη στον κάθε φορολογούμενο αρκεί να ενεργήσει έγκαιρα και μεθοδικά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Διαδικασία μεταβολής Φορολογικής Κατοικίας – Η απόφαση

Συντάκτης: Τόκας Γεώργιος                                                                                  *Τομέας Ίδρυσης Εταιριών Θεσσαλονίκη για τη ΦΟΒΕΡΑ Προστασία

Για ερωτήσεις, ιδιαίτερες περιπτώσεις και εξειδικευμένες συμβουλές, Λογιστικές, Φοροτεχνικές Μισθοδοτικές, Επενδυτικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικονομικό συνεργάτη του cityportal.gr την ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΕ, Αθήνα: 210 33 11 330  και Θεσσαλονίκη: 2310 514 669

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

City ΕΞΟΔΟΣ

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
28.6 ° C
31.2 °
25.2 °
42 %
0.9kmh
0 %
Δε
28 °
Τρ
25 °
Τε
20 °
Πε
19 °
Πα
19 °