Φόρος εισοδήματος 2021: Ένας Ελεύθερος Επαγγελματίας μπορεί να φορολογηθεί ως μισθωτός;

* Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρίδης

Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα, μπορούν να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και να έχουν μείωση του φόρου. 

Το εισόδημα που θα φορολογηθεί με αυτή την διάταξη, δεν έχει προκαταβολή φόρου αλλά το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται στα 500€, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 31 παρ. 1 ν. 3986/2011.  

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται για τη δυνατότητα φορολόγησης με την κλίμακα των μισθωτών:

  • Να έχει γίνει έναρξη στην εφορία,
  • Να έχει δηλωθεί σαν έδρα η κατοικία,
  • Ο επαγγελματίας να έχει μέχρι τρεις εργοδότες ή και περισσότερους, αλλά το 75% του εισοδήματος του να προέρχεται από τον ένα,
  • Να μην είναι μισθωτός, και
  • Να μην έχει εμπορική δραστηριότητα

Όλα τα ελευθέρια επαγγέλματα μπορούν να φορολογηθούν σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 12 4172/13 ; 

Διευκρινίζεται, ότι σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ΠΟΛ.1120/25.4.2014, δεν υπάγονται στην ανωτέρω διάταξη οι αμοιβές αντιπροσώπων, πρακτόρων, μεσιτών, κ.λπ. από αμοιβές ή προμήθειες για τη σύναψη σύμβασης προμήθειας από αλλοδαπά εργοστάσια ή αλλοδαπούς οίκους οποιασδήποτε φύσης υλικού, μεταφορέων, μεσιτών, πρακτόρων, διαμεσολαβητών, εκτελωνιστών, φωτορεπόρτερ, διαφημιστών, επιχειρήσεων που έχουν σαν αντικείμενο ασφαλιστικές δραστηριότητες (ασφαλιστικοί πράκτορες, μεσίτες ασφαλίσεων, ασφαλιστικοί σύμβουλοι κ.τ.λ.), αμοιβές για υπηρεσίες φασόν, προώθησης προϊόντων και γενικά οι αμοιβές που με το Ν.2238/1994 χαρακτηρίζονταν ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις.

Περαιτέρω, ως προς την εφαρμογή των διατάξεων της παρ.2 του άρθρου 12 ν.4172/2013, θεωρείται ότι δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα και συνεπώς υπάγονται στην ανωτέρω διάταξη, εφόσον βέβαια συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις αυτής, οι αμοιβές που καταβάλλονται εξαιτίας παροχής υπηρεσιών στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή επαγγέλματα που με τις καταργηθείσες διατάξεις του ν. 2238/1994, χαρακτηρίζονταν ως ελευθέρια επαγγέλματα.

Περιπτώσεις τέτοιων αμοιβών που δεν έχουν την έννοια της εμπορικής ιδιότητας είναι οι αμοιβές του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτεχνικού, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, καθώς και αμοιβές που καταβάλλονται σε πραγματογνώμονες, διαιτητές, εκκαθαριστές γενικά, ελεγκτές Α.Ε., εκτελεστές διαθηκών, εκκαθαριστές κληρονομιών και κηδεμόνες σχολάζουσας κληρονομίας.»

Τέλος, χρειάζονται μεγάλη προσοχή επαγγέλματα όπως υδραυλικοί, ασφαλιστές, αυτοκινητιστές και άλλοι, που φορολογούνται ως επιτηδευματίες, με την κλίμακα των εισοδημάτων από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπου υπάρχει η επιβάρυνση σε ποσοστό  55% της προκαταβολής και τέλους επιτηδεύματος 650€.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, μόνο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέραμε μπορούν να φορολογηθούν σαν μισθωτοί, (χωρίς προκαταβολή φόρου, για το επόμενο έτος), έχουν όμως τις λοιπές υποχρεώσεις των επιτηδευματιών, υποχρεούνται δηλαδή σε τήρηση βιβλίων και στοιχείων και αν υπάγονται σε ΦΠΑ υποβάλλουν και περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ..

Στα βιβλία μου μπορώ να περάσω όλα τα έξοδα που κάνω στην οικία μου που έχω δηλωμένη έως έδρα;

Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι για την ορθή απεικόνιση των βιβλίων, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερα προσοχή διότι από τα ακαθάριστα έσοδα αφαιρούνται μόνο οι δαπάνες των εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία που έχουν καταβληθεί στο φορολογικό έτος, και όχι οι υπόλοιπες δαπάνες. Αντίθετα ο περιορισμός που ισχύει στη Φορολογία Εισοδήματος δεν ισχύει στο ΦΠΑ. Έτσι εκπίπτουν κανονικά το ΦΠΑ των δαπανών που εμπρόθεσμα καταχωρούν στα βιβλία τους για όσους εντάσσονται στο ΦΠΑ.

Οι συμβάσεις  που έχουν υπογραφεί απαιτείται να έχουν υποβληθεί στη φορολογική διοίκηση, αλλά αν δεν έχει γίνει αυτό, η εξακρίβωση της ύπαρξης των έγγραφων συμβάσεων ανήκει στην ελεγκτική αρμοδιότητα της Δ.Ο.Υ., όπου υπάγεται ο φορολογούμενος.

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Πετρίδης

Τομέας Εποπτείας Πελατών ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Α.Ε.

Για ερωτήσεις, ιδιαίτερες περιπτώσεις και εξειδικευμένες συμβουλές, Λογιστικές, Φοροτεχνικές Μισθοδοτικές, Επενδυτικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικονομικό συνεργάτη του cityportal.gr την ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΕ, Αθήνα: 210 33 11 330  και Θεσσαλονίκη: 2310 514 669

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε