Φόρουμ Νεολαίας Θεσσαλονίκης | Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ

Η νεολαία της Ευρώπης συζητά τα προβλήματά της στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο του 8ου Συνεδρίου Νέων Ευρωπαίων με τίτλο Independence days. Our challenges, our responses διοργανώνεται το ανοιχτό Φόρουμ Νεολαίας στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη των πανεπιστημίων αλλά και της μεγάλης νεανικής ανεργίας διεξάγεται το φετινό 8ο Συνέδριο Νέων Ευρωπαίων, ένας θεσμός που διοργανώνεται από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, το Πράσινο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα (GEF) και τους Νέους Ευρωπαίους Πράσινους (FYEG).

Περίπου 100 νέοι και νέες από 31 χώρες όλης της Ευρώπης θα βρεθούν στην πόλη για τέσσερις μέρες για να γνωριστούν, να συζητήσουν και να προτείνουν λύσεις για τα προβλήματα που τους απασχολούν, με κυριότερο την πρόκληση της ανεξάρτητης διαβίωσης, που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη στη νέα πραγματικότητα που βιώνει η νεολαία.

Οι ειδικότερες θεματικές που σχετίζονται με την περιορισμένη ανεξαρτησία των νέων είναι η στέγαση, η εργασιακή επισφάλεια, οι επιπτώσεις της τρέχουσας κατάστασης στην ψυχική και συναισθηματική υγεία τους, καθώς και η ανάγκη για συμμετοχή τους στην πολιτική και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, ιδίως λίγους μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές.

Όλα αυτά θα συζητηθούν εκτενώς σε διάφορα κλειστά εργαστήρια αλλά και σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φόρουμ ανοιχτό στο κοινό της πόλης, με ομιλητές 15 και πλέον άτομα από τον χώρο της πολιτικής, της ακαδημαϊκής έρευνας και βεβαίως της κοινωνίας των πολιτών. («Ολύμπιον», αίθουσα «Παύλος Ζάννας», 21-10-2023, 9:00-16:30)

• Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί άλλη μια εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό της πόλης: ξενάγηση στο μνημείο για τον Γρηγόρη Λαμπράκη, αναφορά στη δολοφονία του αλλά και στη σύγχρονη πολιτική ιστορία από την επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Μαρία Καβάλα, καθώς και συναυλία δρόμου από τους «Ρουμπαγιάτ». (Μνημείο Λαμπράκη, Ερμού με Βενιζέλου, 21-10-2023, 20:30-21:30)

• Επιπλέον, για έξι εβδομάδες θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας για το ανεξερεύνητο θέμα της ΛΟΑΤΚΙ+ προσφυγικής εμπειρίας. (Κέντρο ActionAid Θεσσαλονίκης – πλ. Ναυαρίνου 7, έως 30-11-2023).


Το πρόγραμμα του φόρουμ

9:00-10:00 Εγγραφές – Welcome coffee
10:00-10:30 Χαιρετισμοί
10:30-11:45 Εναρκτήρια συνεδρία – Η νεολαία της Ευρώπης σε επισφαλείς καιρούς: αναλαμβάνοντας δράση για τους ελέφαντες στο δωμάτιο
12:15-13:30 Θεματική συνεδρία 1 – Αξιοπρεπής και προσιτή κατοικία για όλους: από τις Βρυξέλλες στις πρωτεύουσες
14:45-16:00 Θεματική συνεδρία 2 – Συμμετοχή των νέων στην ευρωπαϊκή πολιτική
16:00-16:30 Καταληκτική συνεδρία – Συμπεράσματα από τα θεματικά εργαστήρια της προηγούμενης ημέρας

Πλήρες πρόγραμμα συνεδρίου και λεπτομέρειες για όλες τις εκδηλώσεις: https://gr.boell.org/el/synedrio-neon-eyropaion-2023.

► Info

Η πρόκληση της ανεξάρτητης διαβίωσης
Φόρουμ ανοιχτό για το κοινό
Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023, 9:00-16:30
«Ολύμπιον», αίθουσα «Παύλος Ζάννας»

8ο Συνέδριο Νέων Ευρωπαίων
Independence days. Our challenges, our responses
19-22 Οκτωβρίου 2022
Διοργάνωση: Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ – Θεσσαλονίκη, Πράσινο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα (GEF), Νέοι Ευρωπαίοι Πράσινοι (FYEG)
Τοπικοί εταίροι: ActionAid Hellas, Infinity Greece

Φωτογραφία από το depositphotos.com


  • Το cityportal σας συνιστά πριν επισκεφθείτε έναν χώρο, να επικοινωνείτε πρώτα μαζί τους, για να επιβεβαιώσετε το πρόγραμμα, μέρες και ώρες λειτουργίας, έτσι ώστε να αποφύγετε οποιαδήποτε ταλαιπωρία στην περίπτωση που υπάρξει κάποια αλλαγή, ακύρωση ή αναβολή της τελευταίας στιγμής

  • Αναρωτιέσαι τι να κάνεις στη Θεσσαλονίκη σήμερα, αύριο ή τις επόμενες μέρες;  ΟΛΕΣ τις εκδηλώσεις, συναυλίες, παραστάσεις και όλα τα ΔΩΡΕΑΝ event που γίνονται στην πόλη,   θα τα βρείτε συγκεντρωμένα στην  ΑΤΖΕΝΤΑ – ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ του cityportal.grόπως και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως