Φούρκα - Χαλκιδική: Αναστηλώθηκε το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων

Τη διάσωση από τη φθορά του χρόνου μικρού ναού σπουδαίας ιστορικής σημασίας θα γιορτάσουν οι κάτοικοι του οικισμού Πανεπιστημιακών ΑΠΘ στη Φούρκα, στη Χαλκιδική.

Το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων ανεγέρθηκε γύρω στον 15ο αιώνα, σε μετόχι της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, δίπλα σε βρύση και ποτίστρα για τα ζώα σε κατάφυτη περιοχή με έντονη αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα, και αποτελούσε σημείο συνάντησης και επικοινωνίας του τοπικού πληθυσμού τις καθημερινές και τις γιορτές.

Την περίοδο της Επανάστασης του 1821, το εκκλησάκι καταστράφηκε και κατασκευάστηκε και πάλι το 1884, σύμφωνα με κτητορική επιγραφή.

«Πριν από πέντε χρόνια το κτίσμα άρχισε να καταρρέει, προσπαθήσαμε να το προφυλάξουμε, όμως κατέστη επικίνδυνο για τους προσκυνητές και περιπατητές. Πήραμε την πρωτοβουλία όσοι μένουμε στον οικισμό να συγκεντρώσουμε πόρους και με τη βοήθεια εργολάβου το εκκλησάκι αναστηλώθηκε», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του οικισμού Πανεπιστημιακών ΑΠΘ, Παπακυρίτση, στη Φούρκα Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Νίκος Καρακώστας.

Στα σχέδια της Επιτροπής, όπως εξήγησε, είναι να τοποθετηθεί φωτοβολταϊκό σύστημα για να φωτίζεται το βράδυ το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, η ανάδειξη της βρύσης και της ποτίστρας, αλλά και η αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής.

Με αφορμή την αναστήλωση του ναού στον οικισμό Πανεπιστημιακών ΑΠΘ, μεθαύριο, Κυριακή 18 Ιουλίου, στις 19.00, θα τελεστεί Εσπερινός, στον οποίο έχουν προσκληθεί να παραστούν, μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος κατάγεται από τη Φούρκα Χαλκιδικής, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αντιπεριφερειάρχες και δήμαρχοι της Χαλκιδικής και εκπρόσωπος της πρυτανείας του ΑΠΘ.

«Αγαπάμε τον τόπο αυτό, στόχος μας είναι να αναδείξουμε την ιστορία του, χαιρόμαστε που καταφέραμε να κρατήσουμε όρθιο αυτό το κομμάτι της και να το παραδώσουμε στις νεότερες γενιές», τόνισε ο κ. Καρακώστας επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η 18η Ιουλίου να καθιερωθεί ημέρα γιορτής στην περιοχή.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

*Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καρακώστας