Θανατοποινίτης Ατγουντ,Μοναχός Εφραιμ

Φρανκ Τζάρβις Άτγουντ: Η ιστορία του θανατοποινίτη που έγινε Ελληνορθόδοξος μοναχός πριν την εκτέλεσή του

Ο Φρανκ Τζάρβις Άτγουντ, 66 ετών εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση στην κρατική φυλακή της Φλωρεντίας στην Αριζόνα μετά την καταδίκη του για φόνο της 8χρονης Βίκι Λιν Χόσκινσον.

Ο 66χρονος θανατοποινίτης είχε βαφτιστεί Χριστιανός Ορθόδοξος πριν από περίπου δύο δεκαετίες και λίγο πριν την εκτέλεσή του έλαβε το χρίσμα του μοναχού.

Το χρονικό της δολοφονίας

Η μικρή Βίκι Λιν Χόσκινσον εξαφανίστηκε το 1984 ενώ οδηγούσε το ποδήλατό της για να ταχυδρομήσει μια κάρτα γενεθλίων στη θεία της. Επτά μήνες αργότερα τα λείψανα του άτυχου κοριτσιού βρέθηκαν σε μία έρημη τοποθεσία 32 χιλιόμετρα μακριά από το Τούσκον με την ιατροδικαστική έκθεση να μην μπορεί να προσδιορίσει τα αίτια θανάτου του κοριτσιού.

Λίγο καιρό μετά τη δημοσιοποίηση της απαγωγής της Χόσκινσον, μάρτυρας ανέφερε ότι είχε δει ένα κοριτσάκι που ταίριαζε με την περιγραφή του θύματος σε ένα κατάστημα, συνοδευόμενη από μια ενήλικη γυναίκα. Δημιουργήθηκε τότε ένα σκίτσο με το  κοριτσιού, αλλά τελικά, η αστυνομία διαπίστωσε ότι η θέαση δεν είχε σχέση με την απαγωγή του Χόσκινσον.

Μετά από συνεντεύξεις με πιθανούς μάρτυρες, ο Sam Hall, προπονητής σε ένα δημοτικό σχολείο, δήλωσε ότι είχε δει έναν οδηγό με ύποπτη εμφάνιση να σταθμεύει με ένα όχημα σε ένα δρομάκι δίπλα στο σχολείο την ημέρα που εξαφανίστηκε η Βίκι. Σύμφωνα με τον Hall, ο οδηγός έκανε περίεργες χειρονομίες και πάλευε με τον μοχλό χειροκίνητης αλλαγής ταχυτήτων. Απομνημόνευσε την πινακίδα, έτρεξε στο αυτοκίνητό του να πάρει ένα σημειωματάριο και το έγραψε. Αργότερα το έδωσε στην αστυνομία αφού άκουσε ότι η Βίκι εξαφανίστηκε.

Το ίχνος στην πινακίδα κυκλοφορίας οδήγησε σε έναν 28χρονο άνδρα από το Λος Άντζελες ονόματι Φρανκ Τζάρβις Άτγουντ. Οι αστυνομικοί έκαναν έλεγχο ιστορικού και βρήκαν ότι ο Άτγουντ είχε στην πλάτη του κατηγορίες απαγωγής και παιδικής κακοποίησης. Ο Atwood είχε πρόσφατα αποφυλακιστεί υπό όρους στην Καλιφόρνια για σεξουαλική κακοποίηση ενός 8χρονου αγοριού.

Η αστυνομία πήγε στη διεύθυνση όπου ήταν δηλωμένο το όχημα του Άτγουντ. Ήταν το σπίτι των γονιών του Άτγουντ. Λίγες ώρες αργότερα, ο Άτγουντ τηλεφώνησε στους γονείς του δηλώνοντας ότι το αυτοκίνητό του είχε χαλάσει στο Τέξας και χρειαζόταν χρήματα για να το επισκευάσει. Η μητέρα του έγραψε τη διεύθυνση στο Κέρβιλ του Τέξας, όπου ο Άτγουντ περίμενε μια νέα μετάδοση. Ο πατέρας του αντέγραψε τις πληροφορίες και οδήγησε σε ένα κοντινό καρτοτηλέφωνο και ανέφερε τη διεύθυνση στο FBI. Πράκτορες του FBI στο Τέξας συνέλαβαν τον Άτγουντ στις 20 Σεπτεμβρίου και κατέσχεσαν το αυτοκίνητο.

Η καταδίκη εις θάνατο

Αυτό που γνώριζαν οι ανακριτές μέχρι το βράδυ της 21ης ​​Σεπτεμβρίου, ήταν ότι είχαν μια πολύ κακή υπόθεση εναντίον του Άτγουντ, αν και ήταν σίγουροι ότι το όχημα θα παρήγαγε τελικά πληθώρα ενοχοποιητικών στοιχείων με τη μορφή αίματος, μαλλιών, δακτυλικών αποτυπωμάτων και ινών.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ωστόσο έδειχναν τον Άτγουντ να “απομακρύνεται” από την υπόθεση. Το κοριτσάκι δεν βρισκόταν στο όχημά του κατά τη σύλληψη του, οι μαρτυρίες έδωσαν τον αποφυλάκιο να απομακρύνεται από το σημείο της απαγωγής τη στιγμή της εξαφάνισης, το αίμα που βρέθηκε σε ένα από τα χέρια του Άτγουντ προερχόταν από τον ίδιο, κατά τη διάρκεια τροχαίου που είχε με το αυτοκίνητό του σε έναν στύλο, γεγονός που είχε επιβεβαιώσει και  το FBI.

Αν και κανένα φυσικό στοιχείο στο αυτοκίνητο δεν μπορούσε να συνδεθεί με το πρόσωπο της 8χρονης, οι ειδικοί ανακατασκευής ατυχημάτων ταίριαξαν το ροζ χρώμα στον μπροστινό προφυλακτήρα του οχήματος του Άτγουντ με το χρώμα της βαφής στο ποδήλατο της Βίκυς και εντόπισαν ζημιά σε σημείο του αυτοκινήτου να ταιριάζει με ένα από τα πεντάλ του ποδηλάτου.

Στο ποδήλατο βρέθηκαν επίσης ίχνη επινικελίωσης από τον προφυλακτήρα. Επιστρέφοντας στο σημείο όπου βρέθηκε το ποδήλατο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ζημιά στο ταχυδρομικό κουτί  περίπου 12 ίντσες πάνω από το έδαφος, σύμφωνα με το ύψος του σπορ αυτοκινήτου του Άτγουντ, και πίστευαν ότι αυτό ήταν το σημείο όπου το αυτοκίνητο φέρεται να χτύπησε το ποδήλατο του κοριτσιού με χαμηλή ταχύτητα . Τα ρούχα του μετέπειτα θανατοποινίτη από την ημέρα της εξαφάνισης της Βίκι δεν βρέθηκαν ποτέ.

Η δίκη του Άτγουντ ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1987. Κρίθηκε ένοχος για φόνο πρώτου βαθμού στις 26 Μαρτίου και η απόφαση της θανατικής ποινής του βγήκε στις 8 Μαΐου 1987.

“Είμαι αθώος”

Ο Άτγουντ δεν παραδέχθηκε ποτέ το έγκλημα για το οποίο είχε καταδικαστεί σε θάνατο. Απεναντίας προσπάθησε όλα αυτά τα χρόνια να αποδείξει ότι ήταν αθώος.

Ανάμεσα στους ισχυρισμούς του ήταν ότι η αστυνομία παραβίασε τα αποδεικτικά στοιχεία που βρέθηκαν στο αυτοκίνητό του και ότι δεν βρέθηκαν φυσικά στοιχεία που να τοποθετούν τη Βίκυ στο αυτοκίνητό του. Όλες οι προσφυγές του για δικαστική επανεξέταση της υπόθεσής του απορρίφθηκαν.

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του ο Άτγουντ, όπως περιγράφεται από τη μητέρα της Χόσκινσον, «παντρεύτηκε, βαφτίστηκε στην ελληνορθόδοξη χριστιανική εκκλησία, απέκτησε δύο πτυχία, ένα πτυχίο στα αγγλικά και ένα μεταπτυχιακό στη λογοτεχνία. Έχει γράψει έξι βιβλία, πέντε εκ των οποίων έχουν εκδοθεί. Επίσης, συνεργάζεται με ανθρώπους στο εξωτερικό για να δημιουργήσει έναν ιστότοπο».

Η μητέρα του κοριτσιού

Σε ένα από τα βιβλία για την υπόθεση του θανατοποινίτη,Frank-Atwood-Story-Injustice-for-All  αναφέρεται στην εισαγωγή:

” Οι σελίδες αυτού του βιβλίου θα καταδείξουν τις άθλιες μηχανορραφίες που ενορχηστρώθηκαν από επιβολής του νόμου, κρατικούς εισαγγελείς και δικαστήρια για την επίτευξη και τη διατήρηση ενός προφανώς ελαττωματική καταδίκη για απαγωγή και φόνο. Όπως θα αποδειχθεί, ο Frank Jarvis Atwood δεν θα μπορούσε να έχει εμπλακεί με κανέναν τρόπο στην εξαφάνιση και δολοφονία της Vicki Lynn Hoskinson και μόνο το παρελθόν του λειτούργησε ως συνταγή για την καταδίκη σε θάνατο από θανατηφόρο αέριο.
Αυτή η ίδια αδικία να μην συμβεί ποτέ σε κανέναν μας!”.

Τον Απρίλιο του 2021, ο Άτγουντ ήταν ένας από τους είκοσι θανατοποινίτες της Αριζόνα που είχαν εξαντλήσει όλες τις εκκλήσεις τους. Στις 6 Απριλίου 2021, ο Γενικός Εισαγγελέας Mark Brnovich ανακοίνωσε ότι το γραφείο του προσπαθούσε να καταθέσει ένταλμα εκτέλεσης για τον Ατγουντ. Καθώς καταδικάστηκε για το έγκλημά του πριν από τις 26 Νοεμβρίου 1992, θα του επιτρεπόταν να επιλέξει είτε τη θανατηφόρα ένεση είτε την εισπνοή αερίου ως προτιμώμενη μέθοδο για να πεθάνει. Ο ίδιος δεν επέλεξε ποτέ κι έτσι ορίσθηκε ο θάνατος με ένεση.

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του ο Άτγουντ, όπως περιγράφεται από τη μητέρα της Χόσκινσον, «παντρεύτηκε, βαφτίστηκε στην ελληνορθόδοξη χριστιανική εκκλησία, απέκτησε δύο πτυχία, ένα πτυχίο στα αγγλικά και ένα μεταπτυχιακό στη λογοτεχνία. Έχει γράψει έξι βιβλία, πέντε εκ των οποίων έχουν εκδοθεί. Επίσης, συνεργάζεται με ανθρώπους στο εξωτερικό για να δημιουργήσει έναν ιστότοπο».

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ άνοιξε τον δρόμο για την εκτέλεση του Άτγουντ το πρωί της Τετάρτης (08/06/2022), αφού απέρριψε την τελική έφεση των δικηγόρων του. Πέθανε στις 10:16 π.μ., είπε ο Μπρνοβιτς.

Ο Άτγουντ ήταν ο δεύτερος κρατούμενος της Αριζόνα που θανατώθηκε σε λιγότερο από ένα μήνα.

Οι πολέμιοι της θανατικής ποινής ανησυχούν ότι η Αριζόνα θα ξεκινήσει να εκτελεί με τη σειρά κρατουμένους που βρίσκονται στοιβαγμένοι στην πτέρυγα με τους θανατοποινίτες, αλλά οι Αρχές αρνούνται να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με το θέμα αυτό. Μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί κάποια άλλη εκτέλεση στην πολιτεία, η οποία έχει καταδικάσει 111 ανθρώπους σε θάνατο, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Ατγουντ.

Ο Ατγουντ συνοδευόταν κατά τη διαδικασία προετοιμασίας για την εκτέλεση από έναν ιερέα, δήλωσαν οι μάρτυρες σε συνέντευξη Τύπου. Είχε δηλώσει αθώος, αλλά δεν είπε ούτε λέξη για την δολοφονία στα τελευταία του λόγια.

Παρούσα στην εκτέλεση ήταν και η μητέρα του κοριτσιού, η οποία δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τον θάνατο του Ατγουντ ότι «η Βίκι ήταν ένα κορίτσι γεμάτο ζωντάνια με ένα χαρακτηριστικό γέλιο και ένα χαμόγελο που έλιωνε την καρδιά σου».

Η κηδεία στην Ιερά Μονή Αγ. Αντωνίου Αριζόνας

Ο μοναχός Εφραίμ (πρώην Αντώνιος Frank Atwood) κηδεύτηκε στην Ιερά Μονή Αγ. Αντωνίου Αριζόνας.

Στην τελευταία του δήλωση είχε γράψει:

“Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να απευθυνθώ σε σας. Ονομάζομαι Φρανκ Άτγουντ και πρόκειται να εκτελεστώ από την Πολιτεία της Αριζόνας στις 10:00 π.μ., της 8ης Ιουνίου 2022.

Είμαι καταδικασμένος να πεθάνω για ένα έγκλημα που δεν διέπραξα, αλλά θα αφήσω τα στοιχεία που υποστηρίζουν οι εμπειρογνώμονες και τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι δικηγόροι μου, να μιλήσουν για την αθωότητά μου. Επειδή αυτή είναι η τελευταία μου ευκαιρία να απευθυνθώ σε οποιαδήποτε ομάδα, είναι πρόθεσή μου να μιλήσω από την καρδιά μου όσο πιο ειλικρινά και αληθινά μπορώ.

Επειδή ανήκω στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και πίστη στην πραγματικότητα ότι η ψυχή μου θα ζήσει αιώνια στον Παράδεισο με τον Κύριο Ιησού Χριστό, τον οποίο γνώρισα, υπακούω και αγαπώ. Επιτέλους θα ελευθερωθώ από τους γήινους δεσμούς που έχουν σακατέψει το σώμα μου και μου προκαλούν βασανιστικό πόνο. Και δεν θα ζω πια σε έναν κόσμο στον οποίο οι άλλοι υποφέρουν από την ίδια μου την ύπαρξη.

Στην οικογένεια τής Vicki Lynn Hoskinson, μπορώ να πω ειλικρινά ότι, ενώ ξέρω ότι δεν θα πιστέψετε ποτέ ότι δεν την απήγαγα… δεν το έκανα! Αυτό, ωστόσο, δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο πόνος σας είναι όσο πιο αληθινός μπορεί να είναι με οτιδήποτε άλλο σε αυτή τη ζωή, και η βαθιά προσευχή μου είναι ότι ο θάνατός μου θα δώσει σε εσάς και στους δικούς σας κάποια μορφή ανακούφισης και τέλος στην ατελείωτη δυστυχία και το μαρτύριό σας.

Θα φύγω από αυτόν τον κόσμο με ευγνωμοσύνη και αγάπη στην καρδιά μου για κάποιους πολύ ιδιαίτερους ανθρώπους. Στην, για τριάντα χρόνια αγαπημένη σύζυγό μου, την Σάρα, που με συντρόφευσε σε καλές και χειρότερες εποχές, την αφοσιωμένη σύντροφό μου στην ελληνορθόδοξη πίστη, την αγάπη της ζωής μου και την καλύτερή μου φίλη… Σε αγαπώ και σε ευχαριστώ.

Επίσης, στον πνευματικό μου πατέρα Γέροντα Παΐσιο, που με ποίμαινε με αγάπη τις τελευταίες δεκαετίες προς υπακοή στις εντολές του Χριστού, στην κάθαρση και στον φωτισμό. Γεροντά μου, η αγάπη μου για σένα υπερβαίνει κάθε έκφραση. Επίσης στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και πολλά Μοναστήρια σε όλη την Κύπρο, την Ελλάδα και τις Η.Π.Α., οι συνεχείς προσευχές σας με στήριξαν και μέχρι την τελευταία μου πνοή θα συνεχίσω τις προσευχές μου για εσάς και επικαλούμαι τις προσευχές σας να με βοηθήσουν όταν θα περάσω τα τελώνια.

Ιδιαίτερη αναφορά στον πρωτουργό της επιστροφής μου στον Οίκο (στην Εκκλησία), Μητροπολίτη Αθανάσιο, τον διαφωτιστή μου, στον Μητροπολίτη Ιερόθεο, επίσης στον Γέροντα Νικόδημο, στον π. Φιλάρετο και στον μοναχό Σωφρόνιο.

Πρέπει επίσης να αναφέρω τους φίλους μου και την νομική μου ομάδα. Τον Σαμ, τον Έβαν, τον Τζο, τον Ντέιβιντ και την Έιμι, που αποτελούν την ακούραστη εκπροσώπησή μου ενάντια στον μηχανισμό του θανάτου της κοινωνίας. Η υποστήριξή σας ήταν καταπληκτική και εκτιμήθηκε βαθιά. Φίλοι μου Νίκο και Πάνο, εύχομαι ο Θεός να ευλογεί πλούσια την καλοσύνη σας, σας ευχαριστώ!

Τέλος, μερικοί υποστηρικτές, όπως ο Michael Zoosman, με το ” L’Chaim, Jews Against the Death Penalty” και ο Abe Bonowitz, με το “Death Penalty Action”. Μπράβο εκ μέρους μου και εκ μέρους των θανατοποινιτών της Αμερικής για τον ατελείωτο αγώνα σας. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Ελένη και τον Επίσκοπο Επιφάνιο. Κλείνοντας, θα ήθελα να ζητήσω όλη η ανθρωπότητα να προσευχηθεί στον Χριστό να μας ελεήσει, να μας δώσε το έλεος που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα λόγω της τραγικής μας έλλειψης προσευχής και μετάνοιας. Σας ευχαριστώ που μου επιτρέψατε να σας απευθυνθώ σήμερα. Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με”.


Πηγή φωτογραφίας vimaorthodoxias.gr

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως