Φράνσις Χόγκεν: Το πρώην στέλεχος του Facebook αποκάλυψε τα «μαύρα» μυστικά της εταιρείας (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν γνωρίζαμε το πρόσωπο ούτε το όνομά της και σίγουρα τα στελέχη του Facebook ήθελαν πολύ να μάθουν την προέλευση της διαρροής εσωτερικών εγγράφων που εξέθεσαν ανεπανόρθωτα την πλατφόρμα τους προηγούμενους μήνες. Το πρόσωπο αυτό είναι η Φράνσις Χόγκεν (Frances Haugen) η οποία φανέρωσε την ταυτότητά της σε συνέντευξή της χθες, Κυριακή (3/10), στο δίκτυο CBS και κατηγόρησε τον όμιλο ότι βάζει επισταμένως «το κέρδος πάνω από την ασφάλεια» των χρηστών.

Η 37χρονη Φράνσις Χόγκεν, η οποία εργαζόταν ως product manager στην ομάδα παραπληροφόρησης στο Facebook, είχε καταγγείλει στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι η εταιρεία παραπλανούσε τους επενδυτές και όπως είπε, ενήργησε για να βοηθήσει να αλλάξει ο γίγαντας των social media.

Το Facebook από την πλευρά του υποστήριξε ότι οι διαρροές ήταν παραπλανητικές και αποσιωπούσαν τη θετική έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία. Η πρώην υπεύθυνη προϊόντων στο Facebook Χόγκεν αναμένεται να καταθέσει αύριο, Τρίτη, στην Επιτροπή Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα 60 Minutes, η Φράνσις Χόγκεν, αποκάλυψε την ταυτότητά της γνωστοποιώντας ότι ήταν εκείνη που διέρρευσε μια σειρά από εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας στη Wall Street Journal. Οι αποκαλύψεις της έχουν οδηγήσει την εταιρεία στη βαθύτερη κρίση της μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.

Σύμφωνα με τη Χόγκεν, το Facebook είπε ψέματα στο κοινό, υπερβάλλοντας για την πρόοδο που είχε σημειώσει στην αντιμετώπιση του μίσους, της βίας και της παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα του, παρουσιάζοντας «δεκάδες χιλιάδες» σελίδες εγγράφων ως αποδεικτικά στοιχεία.

«Υπήρχαν συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ του τι ήταν καλό για το κοινό και τι ήταν καλό για το Facebook», δήλωσε η Χόγκεν. «Και το Facebook, ξανά και ξανά, επέλεξε να χρησιμοποιεί τον καλύτερο τρόπο για τα δικά του συμφέροντα, όπως να κερδίσει περισσότερα χρήματα», συνέχισε.

Όπως είπε, έμεινε άναυδη με όσα βρήκε στην εταιρεία. Στη σειρά δημοσιευμάτων της WSJ, που βασίζεται εν μέρει στα έγγραφα που συγκέντρωσε καθώς και σε συνεντεύξεις με νυν και πρώην υπαλλήλους, περιγράφει πως οι κανόνες της εταιρείας ευνοούν τις ελίτ, πως οι αλγόριθμοί του ενισχύουν τη διχόνοια και πως τα καρτέλ ναρκωτικών και οι διακινητές ανθρώπων χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του ανοιχτά.

Άλλα δημοσιεύματα τόνισαν τις προσπάθειες της εταιρείας να προσελκύσει νέους χρήστες στην πλατφόρμα εν μέσω ανταγωνισμού από το Snapchat και το TikTok, υποδεικνύοντας ότι το Facebook είχε «θάψει» την έρευνα που έδειξε ότι οι υπηρεσίες του θα μπορούσαν να είναι επιζήμιες για την ψυχική υγεία των εφήβων χρηστών, ιδιαίτερα των κοριτσιών.

Η εισβολή στο Καπιτώλιο

Μεταξύ άλλων, είπε επίσης ότι το Facebook διέλυσε πρόωρα την ομάδα που ήταν υπεύθυνη για την προστασία της δημοκρατικής διαδικασίας και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρηση, μετά τις αμερικανικές εκλογές του 2020, οι οποίες συνέβαλαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. «Δεν πιστεύω ότι είναι πρόθυμοι να επενδύσουν πραγματικά ό, τι πρέπει να επενδυθεί για να μην είναι επικίνδυνο το Facebook», είπε.

Πώς απαντάει το Facebook
«Επιμένουμε στις δημόσιες δηλώσεις μας και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχουν οι ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τη δουλειά μας», δήλωσε η director of policy communications του Facebook, Λένα Πιτς. «Η προστασία της κοινότητάς μας είναι πιο σημαντική από τη μεγιστοποίηση των κερδών μας», πρόσθεσε. «Το να πούμε ότι κλείνουμε το μάτι στα σχόλια αγνοεί αυτές τις επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των 40.000 ατόμων που εργάζονται για την ασφάλεια και τη σιγουριά στο Facebook και την επένδυσή μας ύψους 13 δισ. dολαρίων από το 2016», είπε.

Facebook: Πώληση δεδομένων χρηστών σε χάκερ, η αιτία του «black out» της πλατφόρμας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως