Χουλουσί Ακάρ

Φραστικό επεισόδιο ανάμεσα σε Έλληνες βουλευτές και τον Τούρκο υπουργό Άμυνας

Φραστικό επεισόδιο προκλήθηκε ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και αντιπροσωπεία Ελλήνων βουλευτών.

Το περιστατικό συνέβη σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Χουλουσί Ακάρ έθεσε για μια ακόμη φορά το ζήτημα των χωρικών υδάτων και της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

«Στις 27 Απριλίου τα αεροσκάφη σας ελληνικά αεροσκάφη παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο πάνω από το Νταλαμάν, Ντιντίμ, Ντότσα. Στις 27 Απριλίου. Μετά από αυτό τι περιμένατε να κάνουμε; Θα έρθετε από τόσα χιλιόμετρα, εκατοντάδες χιλιόμετρα από την ενδοχώρα της Ελλάδας στην τουρκική ενδοχώρα θα παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας και θα καθόμαστε να σας κοιτάμε; Όχι. Παραβιάσαμε τον εναέριο χώρο σας στις 28», είπε ο Ακάρ.

Οι Έλληνες βουλευτές Σπήλιος Λιβανός και Μανούσος Βολουδάκης άσκησαν κριτική στον Τούρκο υπουργό για υπερπτήσεις και Κυπριακό. Πρώτος πήρε το λόγο ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας:

«Λέτε ότι σέβεστε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών και καταδικάζετε τον αναθεωρητισμό της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά την ίδια ώρα, όχι εσείς, και όχι σήμερα, αλλά άλλοι Τούρκοι πολιτικοί αδιαλείπτως τις τελευταίες 15 με 20 μέρες και στο παρελθόν επίσης, αναφέρονται στην αναθεωρητική ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας», επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, ενώ επέμεινε στη γνωστή τουρκική θέση για την Κύπρο.

«Αν λέτε ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι κατεχόμενο, σημαίνει ότι θέλετε να τσακωθούμε εξαρχής. Η Τουρκία δεν είναι χώρα κατοχής στα βόρεια της Κύπρου. Σφαγές και πραξικοπήματα έγιναν εκεί μέχρι το 1974. Οι ζωές ακόμα και των Ελλήνων ήταν σε κίνδυνο. Ξεκινήσαμε την Ειρηνευτική Επιχείρηση το 1974. Έκτοτε, τόσο ο νότος όσο και ο βορράς ζουν ειρηνικά», σημείωσε.

Ο Χουλουσί Ακάρ εκνευρισμένος, απαντούσε στις ερωτήσεις των Ελλήνων βουλευτών μιλώντας στην τουρκική γλώσσα, ενώ η αρχική του τοποθέτηση έγινε στα αγγλικά. Δεν δίστασαν μάλιστα να τον ρωτήσουν και για το casus belli.

«Θυμάστε ότι επί δεκαετίες είχατε εμάς συμμάχους, είμαστε όλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Και τώρα casus belli εναντίον μας; Ποτέ στον κόσμο και στην ιστορία ένας σύμμαχος απειλεί έναν άλλο σύμμαχο με πόλεμο (casus belli) επί δεκαετίες. Και έχουμε συνεχείς παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων, του εθνικού εναέριου χώρου μας και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Και αν αυτό δεν είναι αναντίστοιχο με αυτά που λέτε στην ομιλία σας και συμφωνούμε για σχέσεις καλής γειτονίας τότε νομίζω ότι πατάτε σε δύο βάρκες», τόνισε ο κ. Λιβανός.

Η κόντρα συνεχίστηκε για 12-13 λεπτά με τον Χουλουσί Ακάρ να απομακρύνεται από την αίθουσα φανερά εκνευρισμένος, χωρίς να παρακολουθήσει τις τοποθετήσεις των άλλων Ελλήνων βουλευτών, Θεοδώρας Τζάκρη και Ανδρέα Λοβέρδου.

Διαβάστε σχετικά:

Λοβέρδος για Ακάρ: «Όταν ήρθε η σειρά μου να μιλήσω, σταμάτησε τη συζήτηση… λέγοντας ότι πολλοί Έλληνες έχουν μιλήσει!»

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως