{ Εκδηλώσεις }

Freiraum Festival 2020: Εκδηλώσεις για πρώτη φορά και στη Θεσσαλονίκη

Υβριδικό φεστιβάλ «Η Ελευθερία και η Τέχνη στην Ευρώπη Σήμερα»


Κατηγορίες: Φεστιβάλ

Freiraum Festival 2020: Εκδηλώσεις για πρώτη φορά και στη Θεσσαλονίκη
Δωρεάνwww.freiraumfestival.eu

Η Θεσσαλονίκη κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στο Freiraum Festival, πλάι στις υπόλοιπες εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν το διαδικτυακό πρόγραμμα, σε 20 πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

Ποια είναι η κατάσταση της ελευθερίας στην Ευρώπη σήμερα;
Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί το Goethe-Institut και το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα Freiraum ήδη από το 2017, και έχει καταστεί ακόμη πιο σημαντικό στην εποχή του κορονοϊού.

Το Ινστιτούτο Goethe μαζί με τους συνεργάτες του από την πλατφόρμα του Freiraum φέρνει κοντά όλους τους στοχαστές και τους ανθρώπους στον πολιτισμό, καθώς και τις τέχνες από όλη την Ευρώπη, για να διερευνήσει το συγκεκριμένο ερώτημα στο Freiraum Festival το οποίο θα διεξαχθεί στις 30 Οκτωβρίου μέχρι 1 Νοεμβρίου του 2020. Όχι μόνο σε εικονικές, αλλά και σε τοπικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, και 17 ακόμη Ευρωπαϊκές πόλεις, θα συζητηθούν νέες οπτικές και συμμαχίες στην Ευρώπη στα πλαίσια της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στη Γερμανία. Πέρα από τις βασικές ομιλίες της κοινωνιολόγου Eva Illouz και του πολιτικού επιστήμονα Ivan Krastev, καθώς επίσης και διάφορες ακόμα ψηφιακές συζητήσεις και παραστάσεις, θα παρουσιαστεί επισήμως το “Freiraum Manifesto” στην Επίτροπο της ΕΕ, Mariya Gabriel.

Από το 2017, τα Ινστιτούτα Goethe στην Ευρώπη δουλεύουν με παραπάνω από πενήντα συνεργάτες στο Freiraum project, για να ανακαλύψουν τι  σημαίνει η έννοια της ελευθερίας σήμερα στην Ευρώπη. Πού κινδυνεύει η ελευθερία και πώς μπορεί να εδραιωθεί; Οι πολιτικές ελευθερίες περιορίζονται όλο και περισσότερο από τα αυξανόμενα εθνικιστικά και λαϊκίστικα κινήματα. Μετά την πανδημία του κορονοϊού, οι δημόσιες και ιδιωτικές ελευθερίες στην Ευρώπη περιορίζονται επί του παρόντος από κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, απαγορεύσεις κυκλοφορίας, καραντίνες και κλειστά σύνορα. Ταυτόχρονα, η τέχνη και ο πολιτισμός σε όλες τις μορφές τους, δεν έχουν εισέλθει ποτέ στα σπίτια των ανθρώπων περισσότερο όσο τώρα. Πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος της τέχνης τις μελλοντικές προκλήσεις, όσον αφορά   το περιεχόμενο και τις μορφές της;

Σηματοδοτώντας την προεδρία της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ινστιτούτο Goethe διοργανώνει με τους συνεργάτες του στην πλατφόρμα Freiraum το υβριδικό Freiraum Festival, προκαλώντας μία ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τις νέες πραγματικότητες της πανδημικής κρίσης που έχει χτυπήσει την Ευρώπη, καθώς επίσης και για τη δράση η οποία βασίζεται στην αλληλεγγύη για μία ανθεκτική και προσβάσιμη σε όλους κοινωνία.

Από τις 30 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου, ένα πλήθος ευρωπαϊκών φωνών και προοπτικών θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και 17 ακόμη ευρωπαϊκές πόλεις
. Η σύνθεση περιλαμβάνει ένα διαδικτυακό συνέδριο ζωντανών και προ-ηχογραφημένων συζητήσεων, συνομιλιών και παραστάσεων, στην οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση από όλη την Ευρώπη, καθώς επίσης και ζωντανές εκδηλώσεις σε 20 ευρωπαϊκές πόλεις, από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο στην Αθήνα, το Τορίνο και την Πράγα.

Και οι τρεις μέρες του Freiraum Festival (30-31/10 and 1/11) θα μεταδοθούν ζωντανά στον ιστότοπο του festival (www.freiraumfestival.eu).

Ημερομηνίες & Ώρες:
Φεστιβάλ FREIRAUM από τις 30/10-01/11 - Η Ελευθερία και η Τέχνη στην Ευρώπη Σήμερα
The State of Freedom in Europe Today: 30/10, 19:30-22:30 & 31/10, 15:00-19:30
The State of the Arts by Common Lab: 1/11, 15:00-20:30

Πρακτικές πληροφορίες:
Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό και είναι δωρεάν.
Θα προβάλλεται ζωντανά μέσα από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ: www.freiraumfestival.eu και μέσα από το YouTube.
Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ερωτήσεις μέσω chat.

Το πανευρωπαϊκό υβριδικό φεστιβάλ Freiraum πραγματοποιείται από τις 30 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου 2020 (www.freiraumfestival.eu), αποτελώντας ένα διαδικτυακό συνέδριο, που διοργανώνεται ταυτόχρονα σε 22 πόλεις της Ευρώπης, σε συνεργασία με περισσότερους από 40 φορείς και με πρωτοβουλία του Goethe-Institut.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στο Freiraum κατέχει η Θεσσαλονίκη, μέσα από το πρόγραμμα Common Lab του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX, σε συνεργασία με την ΔΕΘ-HELEXPO και το Ινστιτούτο Hyperwerk για τον Μεταβιομηχανικό Σχεδιασμό (Βασιλεία).
Το Freiraum 2020 αποτελεί ένα συνεργατικό, αποκεντρωμένο, εκδημοκρατισμένο Φεστιβάλ, που λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα στον φυσικό και τον ψηφιακό χώρο.
Περιλαμβάνει ένα συνέδριο που θα μεταδοθεί ζωντανά στο διαδίκτυο, με 61 ομιλίες και 14 καλλιτεχνικές παρεμβάσεις σε 13 ώρες προγράμματος, καθώς και 23 τοπικές εκδηλώσεις, που καταπιάνονται με δύο ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα, τα οποία έχουν αναδυθεί έντονα εξαιτίας της πρόσφατης πανδημικής κρίσης: την  “Κατάσταση της Ελευθερίας στην Ευρώπη σήμερα: συνεχιζόμενη βιοπολιτική κρίση και κοινωνικά κινήματα” και την “Κατάσταση της Τέχνης: νέες μορφές και κοινό”.
Για την ζωντανή μετάδοση του συνεδρίου, έχει σχεδιαστεί ένα Φορητό Στούντιο, που συνδυάζει τις δυνατότητες ενός τηλεοπτικού στούντιο και μιας πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης (zoom).
Χάρη στο Φορητό Στούντιο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες, συζητήσεις, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις ειδικά προσαρμοσμένες για το διαδίκτυο και ζωντανή σύνδεση με τις εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται από τους συνεργάτες του Freiraum σε διάφορα σημεία της Ευρώπης.
Το στούντιο είναι στημένο εντός της Φορητής Σκηνής του Freiraum - μίας φωτεινής εγκατάστασης/εργαλείου που ενεργοποιεί (δημόσιους) χώρους και κοινότητες, προσφέροντας έναν κοινό τόπο -ένα ασφαλές πλαίσιο, ένα freiraum- για συμμετοχικές, επιτελεστικές και συλλογικές δράσεις.

Στις 30 Οκτωβρίου, μετά από μια ομιλία καλωσορίσματος του Γενικού Γραμματέα του Ινστιτούτου Goethe Johannes Ebert, η ποιήτρια Samira Saleh θα διαβάσει το Mανιφέστο Freiraum στις Βρυξέλλες και θα παρουσιάσει επίσημα το έγγραφο στη Mariya Gabriel, Ευρωπαϊκή Επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Παιδείας και Νεότητας. Το Μανιφέστο  είναι μια έκκληση για να διατηρηθεί η ποικιλομορφία ζωντανή και ακμάζουσα στην Ευρώπη.
Ο Βούλγαρος πολιτικός επιστήμονας Ivan Krastef, νικητής του Βραβείου Jean Améry του 2020 για την ευρωπαϊκή συγγραφή δοκιμιών, θα συνεχίσει με μια βασική ομιλία με τίτλο: “Ξεκινήστε να Aνησυχείτε. Λεπτομέρειες που πρέπει να Ακολουθήσετε … – Σκέψεις για το κράτος της ελευθερίας στην Ευρώπη”. Στη συνέχεια, ο Johannes Ebert θα συζητήσει με τον Ivan Krastev και την κοινωνιολόγο Eva Illouz για το “νέο φυσιολογικό” μετά το lockdown. Οι συζητήσεις τους αποτελούν κομμάτι της σειράς Neue Wir-Erzählungen που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Goethe σε συνεργασία με το γραφείο συνδέσμου ARD στις Βρυξέλλες και το γερμανικό εβδομαδιαίο Die Zeit. Το επίκεντρο της σειράς αφορά ερωτήματα όπως: Τι νέες αφηγήσεις μπορούμε να αναπτύξουμε συλλογικά και να αφηγηθούμε ο ένας τον άλλον για την Ευρώπη; Ποιοι θέλουμε να είμαστε και που θέλουμε να συνεργαστούμε; Τι χρειαζόμαστε για να προωθήσουμε την πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρώπης συνολικά;

Τη δεύτερη ημέρα του festival (31 Οκτωβρίου), η Eva Illouz θα ανοίξει το διαδικτυακό πρόγραμμα με μία ομιλία σχετικά με το “Είναι εφικτό το σπίτι να μας παρέχει έναν ασφαλή παράδεισο σε ένα κόσμο γεμάτο κρίση; Σκέψεις σχετικά με τις πολιτικές συνέπειες του Covid19”. Η κοινωνιολόγος και συγγραφέας θα εξερευνήσει “τους δικούς μας τοίχους”, τον ιδιωτικό χώρο που συχνά μετατρέπεται από καταφύγιο σε φυλακή. Η κρίση του Covid19 συγκεκριμένα έθεσε τις παραδοσιακές αντιλήψεις του απορρήτου, την οικογένεια και το σπίτι σε σοβαρή δοκιμή. Ποιες είναι οι προκλήσεις που προκύπτουν και πώς συνδέονται με τους βασικούς θεσμούς της κοινωνίας; Έπειτα από τη βασική ομιλία θα ακολουθήσουν δύο γύροι συζητήσεων με κοινωνικούς επιστήμονες, καλλιτέχνες και ακτιβιστές με θέμα “Η συνεχιζόμενη βιοπολιτική κρίση της δημοκρατίας» και “Κοινωνικά κινήματα και αναδυόμενη αλληλεγγύη”, συμπεριλαμβανομένων των συνεισφορών του Ιταλού συγγραφέα και θεωρητικού μέσων, Franco Bifo Berardi, της Ιταλίδας θεωρητικού και ακτιβίστριας Tiziana Terranova, της συγγραφέως από το Κασμίρ και οικονομολόγου Nitasha Kaul, και του Βρετανού καλλιτέχνη Liam Gillick. Μεταξύ άλλων, θα διερευνήσουν το ρόλο των κοινωνικών κινημάτων και πώς θα δημιουργήσουν νέες μορφές αλληλεγγύης και συμμαχίες στην Ευρώπη.

Οι συζητήσεις θα συνοδεύονται από καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και performances, φτιαγμένες ειδικά για τη διαδικτυακή μορφή, καθώς επίσης και ζωντανές συνδέσεις με τις τοπικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από τους συνεργάτες του Freiraum. Ένα δίδυμο παρουσιαστών θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του Festival ζωντανά από το στούντιο.

Την 1η Νοεμβρίου 2020, το διαδικτυακό πρόγραμμα θα συνεχιστεί, σε συνεργασία με το Common Lab – προγράμματος Αριστείας του Ινστιτούτου Goethe, που διοργανώνουν το Goethe-Institut Thessaloniki και η ArtBOX. Με τον τίτλο “Η Κατάσταση των Τεχνών – Nέες Μορφές και Κοινό”, επαγγελματίες του πολιτισμού και των τεχνών από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των Thomas Oberender, Helgard Haug, Daria Mille, Julieta Aranda και Mark Titchner, θα συζητήσουν τις νέες προκλήσεις για τον κόσμο της τέχνης που θέτει η πανδημία του κορωνοϊού σχετικά με την παραγωγή, διανομή, και πρόσληψη έργων τέχνης. Επίσης, θα αξιολογήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρονται από νέες μορφές, τρόπους συμμετοχής του κοινού και καλλιτεχνικής εκπροσώπησης ως μορφή πολιτικής αντίστασης.

Το Freiraum project του Goethe-Institut, ξεκίνησε το 2017, σε συνεργασία με 53 εταίρους στον πολιτισμό και τις τέχνες, στην ερευνητική κοινότητα και στην κοινωνία των πολιτών σε 42 διαφορετικές πόλεις, για να αξιολογήσει την κατάσταση της ελευθερίας στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, η Θεσσαλονίκη κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στο Freiraum Festival, πλάι στις υπόλοιπες εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν το διαδικτυακό πρόγραμμα, σε 20 πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

Το Freiraum Festival συνδιοργανώθηκε από μία ομάδα επιμελητών από το δίκτυο των εταίρων του Freiraum, κάτω από τη διεύθυνση της ArtBOX Creative Arts Management.

Η τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, 1/11, συνδιοργανώνεται με το Common Lab, ενός προγράμματος αριστείας του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX, σε συνεργασία με την ΔΕΘ-HELEXPO, το Freiraum και το Hyperwerk Institute for Postindustrial Design (www.commonlab.info).

Το Goethe-Institut είναι το παγκόσμιο πολιτιστικό ινστιτούτο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Με 157 ινστιτούτα σε 98 χώρες σε όλο τον κόσμο, προωθούμε τη μελέτη των γερμανικών στο εξωτερικό, συμμετέχουμε σε διεθνείς πολιτιστικές ανταλλαγές και μεταδίδουμε μια ενημερωμένη της σύγχρονης Γερμανίας. Χάρη στις συνεργασίες με ιδρύματα σε πολλές άλλες τοποθεσίες, το Goethe-Institut έχει χιλιάδες σημεία επαφής παγκοσμίως. Ως εθνικό και ευρωπαϊκό πολιτιστικό ίδρυμα, το Goethe-Institut δεσμεύεται για ένα όραμα προοδευτικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στις διάφορες δραστηριότητές μας προσπαθούμε σταθερά να ενισχύσουμε τις βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: ελευθερία, ισότητα και ειλικρίνεια. Το
Goethe-Institut διατηρεί 52 ινστιτούτα στην Ευρώπη.

Περαιτέρω projects του Ινστιτούτου Goethe που σηματοδοτούν την προεδρία της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: www.goethe.de/eu2020

Περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το επίσημο πολιτιστικό πρόγραμμα της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης που σηματοδοτούν την προεδρία της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: www.eu2020.de

Αναλυτικό πρόγραμμα του festival (EN)
www.freiraumfestival.eu

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ FREIRAUM FESTIVAL

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 (18.30–22.30 CET)
ΕΝΑΡΞΗ FESTIVAL
Ζωντανές μεταδόσεις από διάφορες πόλεις σε όλη την Ευρώπη
Ζωντανή μετάδοση στο: www.freiraumfestival.eu
6.30 μ.μ.
Mουσική Εισαγωγή: Ραψωδία Freiraum
Ιδέα από την Edit Pula, σύνθεση από τον Fatos Qerimaj (Tirana, 2018), διεύθυνση από τον Floris Lammens
6.35–7 μ.μ.
Εναρκτήρια ομιλία από τον γενικό γραμματέα του Ινστιτούτου Goethe Johannes Ebert
Παρουσίαση της πλατφόρμας του Freiraum από το Χρήστο Σαββίδη, διευθυντή της ArtBOX, Θεσσαλονίκη, καλλιτεχνικός συν-διευθυντής του Festival, εκπρόσωπος των εταίρων του Freiraum
7–7.30 μ.μ.
Keynote: "?Start worrying. Details to follow...' – Reflections on the State of Freedom in Europe" από τον Ivan Krastev, πολιτικό επιστήμονα, πρόεδρο του Κέντρου Φιλελεύθερων Στρατηγιών στη Σόφια, μόνιμος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Επιστημών στο Βιέννη
7.30 μ.μ.
Το Μανιφέστο του Freiraum: Poetry slam Παράσταση Συμβολική και καλλιτεχνική ανάγνωση του μανιφέστου Freiraum από την slam ποιήτρια Samira Saleh και επίσημη παράδοση του μανιφέστο στη Mariya Gabriel, Επίτροπο της ΕΕ για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία
8–9.30 μ.μ.
Διαδικτυακή Συζήτηση: "Η ?Νέα Κανονικότητα? μετά το lockdown?" με την Eva Illouz (καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Hebrew στην Ιερουσαλήμ και στο σχολείο προχωρημένων σπουδών στις κοινωνικές επιστήμες στο Παρίσι, συγγραφέας), τον Ivan Krastev (πολιτικός επιστήμονας, πρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Στρατηγιών στη Σόφια, μόνιμος συνεργάτης του Ινστιτούτου των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στη Βιέννη) και τον Johannes Ebert (γενικός γραμματέας του Ινστιτούτου Goethe). Συντονιστής: Matthias Krupa, Ευρωπαϊκός συντάκτης για το Die Zeit.
Η συζήτηση, η οποία αποτελεί μέρος της σειράς "Neue Wir-Erzählungen" (“Νέες Συλλογικές Αφηγήσεις”), συνδιοργανώνεται από το γραφείο συνδέσμου ARD στις Βρυξέλλες και τη Die Zeit.
9.35–10.15 μ.μ.
Συναυλία: Παράσταση της Ραψωδίας Freiraum
Ιδέα: Edit Pula, Composer: Fatos Qerimaj (Tirana, 2018), Μαέστρος: Floris Lammens

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ: Η ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗΣ
Ζωντανή Σύνοδος Κορυφής 2-7 μ.μ., Ζωντανή μετάδοση στο www.freiraumfestival.eu
Τοπικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν παράλληλα σε 20 Ευρωπαϊκές πόλεις.
2.00–2.10 μ.μ.
Καλωσόρισμα από τον Johannes Ebert (γενικό γραμματέα του Ινστιτούτου Goethe)
2.10–2.30 μ.μ.
Κεντρική Ομιλία: "Μπορεί το σπίτι να προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο σε έναν κόσμο γεμάτο κρίσεις; Σκέψεις για τις πολιτικές συνέπειες του Covid19" από την Eva Illouz (καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Hebrew University στην Ιερουσαλήμ Jerusalem και στο σχολείο προχωρημένων σπουδών στις κοινωνικές επιστήμες στο Παρίσι, συγγραφέας)
2.30–2.45 μ.μ.
Καλλιτεχνική Παρέμβαση
2.45–4.15 μ.μ.
Συνεδρία 1: Η Συνεχόμενη Βιοπολιτική Κρίση της Δημοκρατίας
Με συμμετέχοντες: τον Franco Bifo Berardi (συγγραφέας), την Tiziana Terranova (αναπληρωτής καθηγήτρια πολιτισμικών σπουδών και ψηφιακών μέσων στο Università degli Studi di Napoli ?L?Orientale?), τον Andreas Weber (Δρ, βιολόγος, φιλόσοφος και συγγραφέας, Πανεπιστήμιο Τεχνών, Βερολίνο)
Συντονιστής: Liam Gillick (καλλιτέχνης)
4.15–4.45 μ.μ.
Καλλιτεχνική Παρέμβαση
4.45–6.15 μ.μ.
Συνεδρία 2: Κοινωνικά Κινήματα και movements και Αναδυόμενες Μορφές Αλληλεγγύης
Συμμετέχουν οι: Alfredo Saad Filho (καθηγητής οικονομικών πολιτικών και διεθνής ανάπτυξης στο τμήμα διεθνής ανάπτυξης στο King's College στο Λονδίνο), Nitasha Kaul (μυθιστοριογράφος και ακαδημαϊκός, Κέντρο Σπουδών για τη Δημοκρατία, Πανεπιστήμιο Westminster, Λονδίνο), Svetlana Slapsak (καθηγήτρια ανθρωπολογίας στους αρχαίους κόσμους, ανθρωπολογία των φύλων of Gender Και Βαλκανολογίας, πρώην κοσμήτορας στο ISH, Λιουμπλιάνα)
Συντονιστής: Άννα Καραστάθη (πολιτικός θεωρητικός, συν-διευθυντής του Αυτόνομου Φεμινιστικού Κέντρου Έρευνας στην Αθήνα)
6.15–6.45 μ.μ.
Καλλιτεχνική Παρέμβαση
6.45–7 μ.μ.
Τελικές Παρατηρήσεις

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ: ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΑ
Ζωντανή Σύνοδος Κορυφής: Ζωντανές συνδέσεις από πλήθοςΕυρωπαϊκών πόλεων
Ζωντανή μετάδοση στο www.freiraumfestival.eu (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης Common Lab project & ArtBOX στα πλαίσια του Ινστιτούτου Goethe Καινοτομίες Αριστείας 2020-21 και σε συνεργασία με την TIF-Helexpo (GR))
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ
Helgard Haug (συγγραφέας and διευθυντής, συν-ιδρυτής Rimini Protokoll)
Daria Mille (επιμελήτρια στο ZKM | Κέντρο Τεχνών και Μέσων, Καρλσρούη)
Ben Vickers (γενικός διευθυντής τεχνολογίας, Serpentine Galleries)
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ / ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ,
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ, ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Julieta Aranda (καλλιτέχνης, συν-διευθύντρια e-flux)
Gregory Sholette (καλλιτέχνης, συγγραφέας, ακτιβιστής και δάσκαλος)
COMMONING
Mark Beasley (επιμελητής και διευθυντής επιμέλειας , Pace Gallery, Νέα Υόρκη)
Eric Ellingsen (landscape urbanist και καλλιτέχνης)
Mark Titchner (καλλιτέχνης)
Ινστιτούτα
Ash Bulayev (διευθυντής στο Onassis AiR & ανεξάρτητος επιμελητής)
Thomas Oberender (διευθυτνής στο Berliner Festspiele, καλλιτεχνικός διευθυντής στο Martin Gropius Bau - Immersion Programme)
Συντονιστές: ΔΡ. Σωτήριος Μπαχτσετζής (θεωρητικός τέχνης, επιμελητής, επιστημονικός σύμβουλος στο Common Lab, διευθυντής έρευνας στην ArtBOX.gr) με τον Christos Savvidis (Καλλιτεχνικός διευθυντής στο Common Lab και ιδρυτικός διευθυντής, ArtBOX.gr) και την Λυδία Χατζηακώνου (επιμελήτρια στο Common Lab, συν-διευθύντρια στην ArtBOX.gr)

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ