Γκίκας Μαγιορκίνης

Γ. Μαγιορκίνης για την ευλογιά των πιθήκων: «τα στοιχεία δείχνουν ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση»

Στο επίκεντρο της προσοχής της επιστημονικής κοινότητας η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική καθώς από τις αρχές Μαΐου υπάρχουν πολλές δεκάδες επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα της ενδημικής ασθένειας στη Δ. Αφρική. Πριν από λίγο μάλιστα έγινε γνωστό ότι στην Ιταλία καταγράφηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ασθένειας.

Σε ανάρτησή του ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνει την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση. Παράλληλα κάνει λόγο για τουλάχιστον 3 επιδημιολογικά ενδιαφέροντα σημεία: 1) τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα (όπως βλέπαμε στον παρελθόν), 2) πρώτη φορά στα ιστορικά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες και 3) τα κρούσματα δεν έχουν όλα μεταξύ τους άμεση σχέση, συνεπώς σίγουρα υπάρχουν αδιάγνωστοι (ασυμπτωματικοί;) φορείς της νόσου.

«Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μία επιδημική έξαρση όπως αυτές που γνωρίζαμε για αυτόν τον ιό και έχουμε συνηθίσει, και συνεπώς είναι σημαντικό να σκεφτούμε out of the box, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να βλέπουμε μία σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς του ιού ως αποτέλεσμα και της μειωμένης ανοσίας από το εμβόλιο της ευλογιάς. Χωρίς να πιστεύω ότι υπάρχει άμεσα λόγος ανησυχίας, θα έλεγα ότι τα στοιχεία δείχνουν ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση» καταλήγει ο κ. Μαγορκίνης.


Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980. Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση. Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, η οποία μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της και είναι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, λίγο μεταδοτική μεταξύ των ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης:

Εξαπλώνεται στην Ευρώπη η «ευλογιά των πιθήκων» – Κρούσματα σε άλλες 2 χώρες

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως