Γαλλία: Εισβολή διαδηλωτών στη Louis Vuitton (video)

Οι διαδηλωτές που αντιτίθενται στο σχέδιο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 βγήκαν στους δρόμους την Πέμπτη σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη Γαλλία, σε μια τελευταία επίδειξη οργής πριν από την απόφαση για το αν το μέτρο πληροί τα συνταγματικά πρότυπα.

Στο Παρίσι, καθώς χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν κατά μήκος της καθορισμένης διαδρομής διαμαρτυρίας κι ορισμένοι διαδηλωτές που κρατούσαν αναμμένες φωτοβολίδες κατευθύνθηκαν για το Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει την Παρασκευή αν θα ακυρώσει οποιοδήποτε ή όλα τα μέρη του σχετικού νόμου. Ήρθαν αντιμέτωποι με ένα μεγάλο αριθμό αστυνομικών που είχαν αναπτυχθεί έξω από το κτίριο, όπου ώρες πριν από την έναρξη της πορείας άλλοι διαδηλωτές είχαν πετάξει σακούλες με σκουπίδια.

Εισβολή διαδηλωτών στη Louis Vuitton – Να φορολογηθούν οι δισεκατομμυριούχοι

Επίσης, πριν από την κύρια πορεία, στο Παρίσι περισσότεροι από 100 διαδηλωτές  εισέβαλλαν στα γραφεία του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH (Louis Vuitton)

Ο Fabien Villedieu της Ένωσης Sud-Rail δήλωσε ότι η LVMH  “θα μπορούσε να μειώσει όλες τις τρύπες” στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Γαλλίας. “Επομένως, μία από τις λύσεις για τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι η καλύτερη αναδιανομή του πλούτου και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να φορολογηθούν οι δισεκατομμυριούχοι“.

Ο Bernard Arnault, επικεφαλής της LVMH, “είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, οπότε θα μπορούσε να συνεισφέρει”, δήλωσε ο Villedieu.

 

Νωρίς στην κύρια διαμαρτυρία στο Παρίσι, οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν για να εμποδίσουν διαδηλωτές να καταστρέψουν ένα κατάστημα, ενώ 15 άτομα συνελήφθησαν, σύμφωνα με την αστυνομία. Όπως και σε προηγούμενες διαδηλώσεις, αρκετές εκατοντάδες “ριζοσπαστικά στοιχεία” είχαν αναμειχθεί μέσα στην πορεία, δήλωσε η αστυνομία.

Χιλιάδες διαδήλωσαν επίσης στην Τουλούζη, τη Μασσαλία και αλλού. Οι εντάσεις αυξήθηκαν στις διαδηλώσεις στη Βρετάνη, κυρίως στη Νάντη και τη Ρεν, όπου κάηκε ένα αυτοκίνητο.


Διεθνή / Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου 2023 Πηγή: Associated Press

 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως