Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο Ζαν Καστέξ

Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο Ζαν Καστέξ

Ο 55χρονος Ζαν Καστέξ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε η προεδρία της χώρας.

Πρόκειται για ανώτατο στέλεχος της δημόσιας διοίκησης, απόφοιτο της Ανωτάτης Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών.

Προέρχεται από τη γαλλική δεξιά, ενώ έχει υπηρετήσει σε ανώτατες κρατικές και κυβερνητικές θέσεις και στις δημοτικές εκλογές του 2020 επανεξελέγη δήμαρχος της πόλης Πραντ στα Ανατολικά Πυρηναία λαμβάνοντας το 76% των ψήφων.

Είχε αναλάβει τη γενική διαχείριση του σχεδίου σταδιακής άρσης των μέτρων του lockdown για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη Γαλλία, ενώ διετέλεσε γενικός γραμματέας της προεδρίας της Γαλλίας επί Νικολά Σαρκοζί.

Ο νέος πρωθυπουργός θα αναλάβει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Νωρίτερα, την παραίτησή του – και μαζί αυτήν της κυβέρνησής του – υπέβαλε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, εν όψει ανασχηματισμού.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό με στόχο να κερδίσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους.

Ερωτήματα σε ό,τι αφορά το έργο του κ. Φιλίπ είχαν προκληθεί από τα μέσα Ιουνίου, όταν ο κ. Μακρόν είχε δηλώσει πως επιθυμεί να «αναβιώσει» την προεδρία του.

Στους ανασχηματισμούς της γαλλικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός παραιτείται πριν από τον διορισμού νέου υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο μπορεί εκ νέου να επανατοποθετηθεί στο αξίωμα.

Υπενθυμίζεται ότι πράσινοι δήμαρχοι με συμμάχους από τον χώρο της λοιπής Αριστεράς επικράτησαν στις περισσότερες πόλεις της Γαλλίας στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών της Κυριακής, ενώ η μόνη θετική είδηση για το κυβερνών κόμμα Εn Marche του προέδρου Μακρόν προήλθε από τη Χάβρη, όπου ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ εξελέγη δήμαρχος με ποσοστό κοντά στο 60%. Στο Παρίσι, επανεξελέγη η σοσιαλίστρια δήμαρχος Αν Ινταλγκό.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει πολύ προσεκτικά τις 159 συστάσεις που προέκυψαν από τη δημόσια διαβούλευση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως