Γαλλία: Ομοφοβικά σχόλια, προσβολές από καθηγητές κορυφαίας σχολής διαχείρισης ξενοδοχείων

Οι μαθητευόμενοι εστιατορίων σε μια κορυφαία σχολή διαχείρισης ξενοδοχείων στη Γαλλία αρνούνται να εργαστούν έως ότου συμμορφωθούν οι καθηγητές που κατηγορούνται για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ομοφοβικά σχόλια και προσβολές προς τους μαθητές

Ο όμιλος Vatel μπορεί να υπερηφανεύεται ότι εισπράττει 90 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μέσω των 50 σχολών που διαθέτει σε όλο τον κόσμο αλλά από τις 27 Μαρτίου, περίπου 60 τριτοετείς προπτυχιακοί φοιτητές στο Παρίσι αρνήθηκαν να εργαστούν στο εστιατόριό  για να διαμαρτυρηθούν για τη συμπεριφορά ορισμένων καθηγητών.

Τοξικό εργασιακό περιβάλλον

Μια φοιτήτρια, η οποία δέχθηκε να μιλήσει υπό τον όρο της ανωνυμίας, περιέγραψε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον από το πρώτο έτος των σπουδών της.

«Μας φώναζαν κάθε μέρα. Μου έλεγαν: «Είσαι ένα σκουπίδι».«Ήμουν τόσο αγχωμένη που το πρωί έκλαιγα και το βράδυ έκανα εμετό», είπε. Οι τριτοετείς εκπαιδευόμενοι συνεχίζουν να παρακολουθούν τα μαθήματα, αλλά αρνούνται να εργαστούν στο εστιατόριο.

Μια δεύτερη σπουδάστρια είπε ότι ο επικεφαλής ζαχαροπλάστης της άγγιξε την πλάτη της και χάιδεψε τα χέρια της από την πρώτη εβδομάδα της εκπαίδευσής της. Ανέφερε την «ανάρμοστη συμπεριφορά» του στη διεύθυνση, αλλά «δεν προέκυψε ποτέ τίποτα», είπε.

Κάψιμο με καυτή κατσαρόλα

Και οι δύο είπαν ότι συχνά έπρεπε να παρηγορήσουν πρωτοετείς φοιτητές που έκλαιγαν, αφού ο ίδιος ζαχαροπλάστης τους είχε ψιθυρίσει άσεμνα σχόλια στο αυτί ή τους είχε χαστουκίσει στα οπίσθια με σπάτουλα.

Μια τρίτη νεαρή γυναίκα, όπως και οι δύο πρώτες που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επιβεβαίωσε τη γνώμη τους.

Συχνά «μου έπιανε το λαιμό, ρωτώντας με τι είχα κάνει με το αγόρι μου το Σαββατοκύριακο», είπε.

«Συχνά χάνουν την ψυχραιμία τους, προσβάλλουν τους μαθητές, τους λένε ότι είναι άχρηστοι και ότι δεν θα πετύχουν ποτέ», είπε η τρίτη μάρτυρας. Ένας από αυτούς τους σεφ έβαλε εν γνώσει του ένα καυτό κατσαρολάκι στο χέρι της, με αποτέλεσμα να την κάψει, είπε. Και όπως πρόσθεσε ήταν απογοητευτικό να εκπαιδεύεται σε μια σχολή «τόσο πίσω από την εποχή»,

Ένας τέταρτος σπουδαστής,  δήλωσε ότι πίστευε ότι η σχολή θα έπρεπε να κάνει κάτι καλύτερο για τα 11.400 ευρώ που πλήρωνε κάθε σπουδαστής ετησίως σε δίδακτρα. «Για όλα αυτά τα χρήματα που δίνουμε, αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη σχολή που ονειρευόμασταν», είπε. Ο ζαχαροπλάστης «μας πετάει μπολ και μας σφυρίζει», πρόσθεσε.

Μια μέρα, είπε, ο σεφ χρησιμοποίησε μια ομοφοβική προσβολή εναντίον του και του είπε: «δεν θα καταφέρεις τίποτα σε αυτόν τον τομέα».

Μια τέταρτη γυναίκα που αποφοίτησε από τη σχολή το 2020 κατηγόρησε τον διευθυντή που είχε λέγοντας «Μου ψιθύριζε στο αυτί: «Με ανάβεις, σε θέλω»», είπε.

«Η Περιφρόνηση»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ερευνητικού ιστότοπου Mediacites, 141 φοιτητές υπέβαλαν αίτηση στον ιδρυτή της Vatel, Αλέν Σεμπάν, ήδη από το 2020, προκειμένου να δράσει κατά της “περιφρόνησης και της έλλειψης σεβασμού από το διδακτικό προσωπικό”.

Η διεύθυνση παρέδωσε την αίτηση στον γιο του Ντοβ Σεμπάν, ο οποίος διευθύνει τη σχολή στο Παρίσι, αλλά οι μαθητές λένε ότι δεν έλαβαν καμία απάντηση. Η διεύθυνση του σχολείου δήλωσε στο AFP ότι είχε λάβει μόνο μια επιστολή το 2019 με παράπονα για τη διοίκηση του σχολείου.

Όμως, σε ένα μήνυμα του Σεμπάν προς τους μαθητές με ημερομηνία 27 Μαρτίου, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε το AFP, αναφέρει ότι έλαβε μέτρα αφού οι μαθητές το 2022 κατηγόρησαν για πρώτη φορά «δύο καθηγητές για εξευτελιστικά σχόλια και χειρονομίες».

Η διεύθυνση δήλωσε στο AFP ότι δύο καθηγητές, «ένας σεφ κουζίνας και ένας ζαχαροπλάστης», είχαν τιμωρηθεί πειθαρχικά, αλλά αρνήθηκε να μοιραστεί τις λεπτομέρειες της τιμωρίας τους.

Στις 5 Απριλίου, ο Σεμπάν έστειλε στους μαθητές μια δεύτερη επιστολή, παραδεχόμενος την «σαφώς απαράδεκτη» συμπεριφορά και υποσχόμενος να προσλάβει «εξωτερικούς συμβούλους» για τη δημιουργία ενός συστήματος αναφοράς τέτοιων περιστατικών, το οποίο, σύμφωνα με τη διοίκηση, θα είχε τεθεί σε εφαρμογή έως τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι στιγμής, όμως, κανένα μέλος του προσωπικού δεν έχει απολυθεί. Οι φοιτητές βρίσκονται σε πασχαλινές διακοπές αυτή την εβδομάδα και δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα επαναλάβουν την απεργία τους όταν επιστρέψουν.


Life / Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 / Πηγή: AFP / φωτογραφία Depositphotos

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως