{ Τελευταία νέα }

Γαλλο-γερμανικός άξονας με πρόταση για ταμείο ανάκαμψης» 500 δισ. ευρώ για την κρίση του κορωνοϊού


Κατηγορίες: Διεθνή

Γαλλο-γερμανικός άξονας με πρόταση για ταμείο ανάκαμψης» 500 δισ. ευρώ για την κρίση του κορωνοϊούΜακρόν και Μέρκελ προτείνουν η Κομισιόν να δανειστεί χρήματα από τις αγορές, σεβόμενη ταυτόχρονα τις συνθήκες της ΕΕ

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν σήμερα τηλεδιάσκεψη και όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, οι πόροι του ταμείου θα αντληθούν με κοινή έκδοση χρέους και θα διανεμηθούν κατά προτεραιότητα «στις χώρες που έχουν υποφέρει περισσότερο», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.
Ο Μακρόν σημείωσε, ότι η Ευρώπη πήρε τα μαθήματά της από την οικονομική κρίση και χαρακτήρισε σημαντικό βήμα τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία.

 

 

Η πρόταση Μέρκελ και Μακρόν
«Προτείνουμε στις 27 χώρες να δημιουργήσουμε ένα κοινό ταμείο εντός της Ευρώπης. Είναι ένα τεράστιο βήμα», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν και εξήγησε πως θα δοθεί στοχευμένα σε περιοχές και τομείς της οικονομίας που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού. Οι πόροι θα αντληθούν με κοινή έκδοση χρέους, θα διανεμηθούν κατά προτεραιότητα «στις χώρες που έχουν υποφέρει περισσότερο», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ. Ο κ. Μακρόν ξεκαθάρισε ότι αυτά τα 500 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις και όχι δάνεια.
Επιπλέον, οι δύο ηγέτες πρότειναν τη δημιουργία κοινών αποθεμάτων ιατρικού υλικού για την Ευρώπη, αλλά και στο ερευνητικό πεδίο. Αμφότεροι επιθυμούν να αυξήσουν την ικανότητα της ΕΕ στην έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών.
«Η Ευρώπη πρέπει να ξέρει να είναι λιγότερο αφελής» είπε αναφορικά με τις δυσκολίες που προέκυψαν μπροστά στην υγειονομική κρίση του κορωνοϊού ο Εμανουέλ Μακρόν που μίλησε για κοινή στρατηγική αυτονομίας της βιομηχανίας της υγείας.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία των κρατών-μελών θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ