«Γαμψό ξίφος»: Η στιγμή που ο Ερντογάν υπογράφει

Διεθνή 20/11/2022: Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε την εντολή για το σφυροκόπημα κουρδικών στόχων σε Συρία και Βόρειο Ιράκ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, το οποίο ανέβασε και σχετικό βίντεο στο Twitter, στο οποίο εμφανίζεται ο Ερντογάν να συζητά με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, λίγο πριν ξεκινήσει η αεροπορική επίθεση.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν διέταξε την Αεροπορική Επιχείρηση Γαμψό Ξίφος κατά των περιοχών στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία που χρησιμοποιούνται ως βάσεις από τρομοκράτες. Ο Πρόεδρος Ερντογάν έλαβε πληροφορίες για την επιχείρηση από τον Υπουργό Ακάρ» αναφέρεται στην ανάρτηση του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων.

Σε άλλη ανάρτηση λίγο νωρίτερα το Anadol;u αναφέρει: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν διέταξε την Αεροπορική Επιχείρηση Γαμψό Ξίφος κατά των περιοχών στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία που χρησιμοποιούνται ως βάσεις από τρομοκράτες. Ο Πρόεδρος Ερντογάν έλαβε πληροφορίες για την επιχείρηση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ».

Η Άγκυρα ανακοίνωσε επισήμως το πρωί την έναρξη της αεροπορικής επιχείρησης «Γαμψό ξίφος» στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, περιοχές οι οποίες θεωρεί ότι «χρησιμοποιήθηκαν ως βάσεις από Κούρδους τρομοκράτες».


Διαβάστε σχετικά: Τουρκία: Έναρξη αεροπορικής επιχείρησης σε Ιράκ και Συρία


«Τα αεροπλάνα απογειώθηκαν από τις βάσεις τους, η αεροπορική επιχείρηση ξεκίνησε», επισήμανε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του, μία εβδομάδα μετά την αιματηρή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Η επιχείρηση διεξάγεται «με βάση τα νόμιμα δικαιώματα άμυνας όπως προβλέπονται στο Άρθρο 51 της Χάρτας του ΟΗΕ, προκειμένου να εξουδετερωθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις από το βόρειο Ιράκ και τη Συρία, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων και να εξαλειφθεί η τρομοκρατία στην πηγή της», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Στη διάρκεια της νύκτας το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανήρτησε στο Twitter: «Η ώρα του λογαριασμού έχει φτάσει! Τα καθάρματα θα λογοδοτήσουν για τις ύπουλες επιθέσεις τους», αναφερόμενο στην επίθεση που σημειώθηκε στις 13 Νοεμβρίου στη λεωφόρο Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Από αυτή σκοτώθηκαν 6 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 81.

«Οι φωλιές των τρομοκρατών ισοπεδώνονται με πλήγματα ακριβείας», συμπλήρωσε το υπουργείο σε δεύτερη ανάρτηση, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τους στόχους που επλήγησαν.

Οι τουρκικές αρχές επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση που δρα στη Συρία και σύμφωνα με την Άγκυρα συνδέεται με το PKK.

Κουρδικές δυνάμεις μίλησαν για «αεροπορικούς βομβαρδισμούς του τουρκικού στρατού» κυρίως στην πόλη Κομπάνι, στη βορειοανατολική Συρία, και σε δυο χωριά.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για 12 νεκρούς, μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και έξι Σύρους στρατιώτες. Συνολικά καταγράφηκαν πάνω από 20 πλήγματα του τουρκικού στρατού.

Πηγή: skai.gr