Γαρυφαλλιά Μιχαλμπέη: H τραγική ιστορία του 10χρονου κοριτσιού από τα Ψαρά που έγινε παγκόσμιο σύμβολο του 19ου αι.

Η σφαγή των Ψαρών το 1824, αποτελεί ένα από τα πιο τραγικά και αιματηρά σημεία της Ελληνικής Επανάστασης. Ένα δεύτερο μελανό σημείο αυτής της περιόδου είναι οι Έλληνες αιχμάλωτοι πολέμου, που στην πλειοψηφία τους ήταν γυναίκες και παιδιά. Σμυρνη, Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Βηρυτός τα μεγαλύτερα σκλαβοπάζαρα του 19ου αι. Ένα τρίτο σημείο τα ορφανά της Επανάστασης.

Μέσα από τις πάμπολες ιστορίες μέσα από την μεγάλη Ιστορία της Επανάστασης είναι κι αυτή της Γαρυφαλλιάς Μιχαλμπέη.

Ένα 10χρονο κορίτσι αντικρίζει την σφαγή των Ψαρών

Η Γαρυφαλλιά γεννήθηκε το 1817 και καταγόταν από ονομαστή οικογένεια των Ψαρών.Τη μοιραία νύχτα της σφαγής η μάνα της, μαζί με τις 2 αδερφές της τις έβαλε σε μία βάρκα και τις έσπρωξε στη θάλασσα για να σωθούν από την βαρβαρότητα των κατακτητών. Οι μικρές κάνοντας κουπί περισυλλέγησαν από μία βρετανική ή αμερικανική φρεγάτα και κατέληξαν στο σκλαβοπάζαρο της Σμύρνης.

Το 10χρονο κορίτσι έγινε υπηρέτρια ενός πασά της περιοχής. Μία μέρα μέσα στην ατυχία της έτυχε έξω από το σπίτι του πασά να περάσει ένας γνωστός Αμερικανός έμπορος και μετέπειτα πρόξενος. Η Γαρυφαλλιά έπεσε στα πόδια του και τον παρακάλεσε να την γλυτώσει και να την πάρει μαζί του. Ο πρόξενος την αγόρασε από τον Τούρκο αφέντη της και την έστειλε στην Αμερική.

 

Από τη Σμύρνη στην Βοστώνη

Αλλά η μοίρα της Γαρυφαλλιάς είναι τραγική · εξασθενημένη από τις κακουχίες, το νεαρό κορίτσι αρρωσταίνει και πεθαίνει στις 17 Μαρτίου του 1830.

Η διάσημη συγγραφέας Χάριετ Μπέκερ Στόου (Harriet Beecher Stowe, “Η καλύβα του Μπάρμπα Θωμά”) γράφει: “Ήμουν στη Σμύρνη όταν ο Αμερικανός μας πρόξενος εξαγόρασε μία όμορφη μικρή Ελληνοπούλα στην αγορά σκλάβων.Την έβλεπα να έρχεται επί του σκάφους Σούφολκ, προκειμένου να σταλεί στην Αμερική για την εκπαίδευσή της”.

«Η Γαρυφαλλιά Μιχάλμπεη, μια άτυχη Ελληνίδα ηλικίας 12 ετών, την ελευθερία της οποίας αγόρασε από τους Τούρκους ένας Βοστωνέζος, έφθασε στη Βοστώνη την Κυριακή με το πλοίο Σούφολκ από τη Σμύρνη…Τη μικρή ξένη υποδέχθηκε η οικογένεια ενός κυρίου στη Βοστώνη, του οποίου η ανθρωπιά και η φιλανθρωπία είναι παροιμιώδεις». Το άρθρο αυτό δημοσιεύεται, τον Μάιο του 1827, σε εφημερίδα της Νέας Υόρκης.

Ο πρόωρος θάνατος

H Γαρυφαλλιά ή Garifilia Molalby έγινε το νέο μέλος της οικογένειας Molalby στη Βοστώνη.  Πήγε σε καθολικό σχολείο και η ζωή της έμοιαζε να παίρνει μία νέα πορεία. Ωστόσο η ευτυχία της δεν κράτησε πολύ. Σε ηλικία 13 ετών, εξασθενημένη από τις προηγούμενες κακουχίες, αρρωσταίνει από φυματίωση και πεθαίνει στις 17 Μαρτίου του 1830. Η Γαρυφαλλιά κηδεύτηκε στον περίβολο της καθολικής Εκκλησίας Άγιος Παύλος. Λόγω έλλειψης χώρου όμως αργότερα το λείψανό της μεταφέρθηκε σε μία κρύπτη. Τα οστά της σήμερα βρίσκονται θαμμένα  μαζί με τα οστά ενός άλλου 13χρονου κοριτσιού της Κάθριν Πρέσκοτ στο νεκροταφείο Mt Auburn.

Η Ελληνίδα Σκλάβα

Ο θάνατός της προκάλεσε βαθιά αισθήματα συμπόνιας μεταξύ των Αμερικανών. Η μορφή της γίνεται πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες.

Το κορίτσι από την Ελλάδα

Η λιθογραφία της ζωγράφου Ann Hall  παρουσιάζει την προσωπογραφία της μικρής Γαρυφαλλιάς με τίτλο “Το κορίτσι από την Ελλλάδα” το έργο εκτέθηκε το 1829 στην Εθνική Ακαδημία Σχεδίου και η Hall έγινε διάσημη για το έργο αυτό (Τα ίχνη του έργου έχουν χαθεί). Η ποιήτρια Elisabeth Barret Browning, γνωστή για τους αγώνες της κατά της σκλαβιάς αφιέρωσε ένα ποιήμα της στην “Ελληνίδα Σκλάβα” και δημοσιεύθηκε το 1850.

Η Ελληνίδα Σκλάβα

 

Ο διάσημος Αμερικανός γλύπτης Χάιραμ Πάουερς φιλοτεχνεί το γλυπτό «Η Ελληνίδα Σκλάβα», το πρώτο γυμνό γλυπτό της εποχής που απεικονίζει ένα νεαρό κορίτσι με αλυσίδα στο ένα χέρι και ένα σταυρό στο άλλο.

Παρά την τολμηρή απεικόνισή του για την εποχή εκείνη, η ιστορία του αγάλματος συγκινεί ολόκληρη την Αμερική και την Ευρώπη και κάνει τον Πάουερς διάσημο.

Το άγαλμα  αγοράστηκε τότε από Βρετανό συλλέκτη. Σήμερα φυλάσσεται σε ιδιωτική συλλογή στη Βρετανία.

 

Μέσα σε λίγα μόνο χρόνια το όνομα ενός μικρού κοριτσιού από τα Ψαρά αναδεικνύεται σε σύμβολο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε