Gastrodia agnicellus: Δείτε την πιο άσχημη ορχιδέα στον κόσμο

Gastrodia agnicellus: Δείτε την πιο άσχημη ορχιδέα στον κόσμο

Παρά την εικόνα του λουλουδιού το άρωμα αυτής της ορχιδέας είναι μοναδικό
Οι ορχιδέες θεωρούνται ένα από τα πιο όμορφα λουλούδια του κόσμου, όμως ένα νέο είδος ορχιδέας μπορεί να  σας κάνει να αλλάξετε γνώμη.
 
Η ορχιδέα “Gastrodia agnicellus” – που έχει λάβει τον τίτλο “η πιο άσχημη ορχιδέα στον κόσμο” – είναι ένα από τα  πρόσφατα καταγεγραμμένα λουλούδια όπως ανακοίνωσαν ερευνητές από τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους, Kew (RBG Kew).
Η ορχιδέα, που βρίσκεται στη Μαδαγασκάρη, δεν έχει φύλλα, μεγαλώνει από ένα μάλλινο κονδύλο στέλεχος και περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της υπογείως, όπου αναδύεται μόνο για να ανθίσει ή να παράγει σπόρους.
 
Η ομορφιά είναι υποκειμενική στα μάτια του θεατή, δήλωσε ο Johan Hermans, ερευνητής ορχιδέων μιλώντας για το εύρημα στο CNN.
 “Δεν είναι πολύ ελκυστικό, πρέπει να πω – είναι σαρκώδες, κόκκινο και καφέ στο εξωτερικό τμήμα του. Το είδαμε για πρώτη φορά σε σπόρους. Μερικά χρόνια αργότερα γυρίσαμε πίσω και ψάξαμε στην ίδια περιοχή, προσπαθώντας να βρούμε ένα καφέ λουλούδι σε καφέ απορρίμματα φύλλων και τελικά το βρήκαμε”, δήλωσε ο  επίτιμος ερευνητικός συνεργάτης της RBG Ο Kew.
«Ήταν ένα είδος κρυμμένο στη βάση του δέντρου και έπρεπε να αφαιρέσεις τα φύλλα για να βρεις πού ήταν το φυτό», πρόσθεσε.
 
Οι ερευνητές πίστευαν ότι το περίεργο φυτό που φαίνεται να μυρίζει σαν σάπια σάρκα, όπως συνηθίζεται σε ορισμένες ορχιδέες που επικονιάζονται από μύγες, ήταν κάποιος μύκητας, αλλά αντί αυτού η ορχιδέα τους εξέπληξε με ένα “ευχάριστο, εσπεριδοειδές, τριαντάφυλλο άρωμα”, δήλωσε ο Hermans.
 
“Αυτή η ορχιδέα έχει έναν καταπληκτικό κύκλο ζωής – έχει έναν επίγειο μάλλινο κόνδυλο, χωρίς φύλλα και το λουλούδι αναδύεται ελαφρώς κάτω από την στοίβα των  πεσμένων φύλλων. Ανοίγει για λίγο ώστε να γονιμοποιηθεί. Ανυψώνεται  περίπου 20 εκατοστών (7,9 ίντσες), στη συνέχεια ανοίγει και διανέμει τον σπόρο.”
 
Περίπου 156 νέα φυτά και μύκητες  έχουν ανακαλυφθεί σε όλο τον κόσμο, τα οποία καταγράφηκαν και απέκτησαν επίσημη ονομασία  από την RBG Kew και συνεργάτες το 2020, συμπεριλαμβανομένου ενός φολιδωτού θάμνου από τη νότια Ναμίμπια, συγγενή του βατόμουρου  και μια νέα ποικιλία ιβίσκου στην Αυστραλία.

 

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε