Site icon Cityportal.gr

Γεμιστά ορφανά από τον Γιάννη Χαλκίδη!

Γεμιστά ορφανά από τον Γιάννη Χαλκίδη!
Πεντανόστιμα γεμιστά με απλά υλικά
 
Τα γεμιστά είναι αγαπημένο φαγητό όλων των Ελλήνων. Είναι καλοκαιρινό φαγητό, αλλά συνηθίζεται να καταναλώνεται όλο το χρόνο. Οι ντομάτες και οι πιπεριές, κυριαρχούν στο παιχνίδι των γεύσεων και το ρύζι τείνει να είναι ο συμπληρωματικός παράγοντας για να έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα στον ουρανίσκο μας. Τα γεμιστά μπορεί να είναι είτε ορφανά, είτε με κιμά. 
 
Συστατικά
Ρυθμίστε τις μερίδες:
 
4 τμχ. Ντομάτες
4 τμχ. Πράσινη πιπεριά
12 κ.σ. Ρύζι
4 κ.σ. Ελαιόλαδο
1/2 ματσ. Μαϊντανός
1 τμ.χ. Κρεμμύδι
3 κλων. Κρεμμυδάκι φρέσκο
200 γρ. Σάλτσα ντομάτας
1 κ.γ. Πελτέ ντομάτας
250 γρ. Νερό
1 κ.γ. Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
1 πρζ. Ζάχαρη
1 σκ. Σκόρδο
3 κλων. Ρίγανη
 
Προετοιμασία
 
Πλένουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές.
Στη συνέχεια κόβουμε το καπάκι από τις πιπεριές χωρίς όμως να φτάσουμε μέχρι το τέλος. Βγάζουμε από μέσα τα σπόρια και το άσπρο εσωτερικό της πιπεριάς. Τώρα πολλοί το πετάνε το άσπρο, εγώ το κρατάω και το βάζω στη γέμιση. Η επιλογή είναι δική σας.
 
Συνεχίζουμε με τις ντομάτες. Κόβουμε το καπάκι όπως και τις πιπεριές. Με ένα κουτάλι, αφαιρούμε τη σάρκα από τις ντομάτες και τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το άσπρο μέρος από τις πιπεριές. Ρίχνουμε τη ρίγανη και μια πρέζα ζάχαρη στο μπλέντερ και χτυπάμε για λίγο μέχρι να γίνει σάλτσα.
 
Έπειτα, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμύδι, τον μαϊντανό και το σκόρδο.
 
Διαδικασία
 
Παίρνουμε ένα τηγάνι και το βάζουμε στη φωτιά να κάψει. Προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα το κρεμμύδι και το σωτάρουμε για ένα λεπτό. Στη συνέχεια ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το σκόρδο και το ρύζι. Για το ρύζι υπολογίζουμε περίπου 1.5 κουταλιά για κάθε γεμιστό. Σωτάρουμε ελαφρώς το ρύζι ανακατεύοντας συνέχεια για 1 λεπτό.
 
Ρίχνουμε μέσα τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε να πάει παντού και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας από το μπλέντερ. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Μόλις αρχίσει το ρύζι να πίνει τα υγρά και η σάλτσα μας μειωθεί στο 1/4, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τον μαϊντανό. Αφήνουμε στην άκρη.
 
Γέμισμα
 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Παίρνουμε ένα κουτάλι και γεμίζουμε τα γεμιστά. Προσοχή. Δεν πιέζουμε τη γέμιση μέσα στο γεμιστό και δεν το γεμίζουμε μέχρι πάνω. Αφήνουμε ένα περιθώριο, για να μην ξεχειλίσει η γέμιση. Εάν μας περισσέψει γέμιση, τη βάζουμε απλά στο ταψί και δεν υπεργεμίζουμε τα γεμιστά.
Τοποθετούμε τα γεμιστά μας στο ταψί ή σε ένα πυρέξ, το ένα κολλητά στο άλλο. Βάζουμε τη σάλτσα ντομάτας, ένα ποτήρι νερό και σκορπίζουμε τη φρέσκια ρίγανη. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαίολαδο πάνω από τα γεμιστά, αλατοπιπερώνουμε και κλείνουμε με αλουμινόχαρτο.
 
Ψήσιμο
 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 1 ώρα και 30 λεπτά με αλουμινόχαρτο και άλλα 20 – 30 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο.
Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν περίπου 30-40 λεπτά πριν σερβίρουμε.
 
Καλή σας απόλαυση!!!!!
 
Πηγή giannischalkidis.gr
Exit mobile version