γεωλογικό απθ

Γεωλογικό ΑΠΘ: Βραβείο Αριστείας στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του

Η Γεωλογία είναι μια επιστήμη που με γοητεύει. Ένας από τους πολλούς τομείς με τους οποίους μπορείς να ασχοληθεί κάποιος είναι αυτός της Ορυκτολογίας-Πετρολογίας-Κοιτασματολογίας. Σε καθημερινή βάση ο κοινός άνθρωπος χρησιμοποιεί τα ορυκτά, χωρίς να έχει σαφή επίγνωση της προέλευσης κάποιων αντικειμένων. Μάλιστα, πολλές φορές εκπλήσσεται από τις αμέτρητες χρήσεις των ορυκτών στην καθημερινή ζωή.

Η Δήμητρα Περπέρη μεταπτυχιακή φοιτήτρια μιλά με πολύ χαρά γιατί ο κόσμος που μαθαίνει για τα ορυκτά και τη χρησιμότητα τους  δείχνει ενδιαφέρον  για την επιστήμη  της Ορυκτολογίας -Πετρολογίας στα πλαίσια του Flea Market που οργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

γεωλογικό απθ

Τον Δεκέμβριο 2021 οι Πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ διοργάνωσαν το τετραήμερο Flea Market εντός της πανεπιστημιούπολης, για τις επιστημονικές φοιτητικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο ΑΠΘ. Οι φοιτητές μέλη των ομάδων αυτών είχαν την δυνατότητα να διαθέσουν διάφορα αντικείμενα ώστε να ενισχύσουν οικονομικά τις δράσεις τους. Στην δράση αυτή έλαβαν μέρος τα μέλη του AUTh SEG Student Chapter διαθέτοντας δείγματα από ορυκτά, πετρώματα και μεταλλεύματα που είχαν συλλέξει από τις ασκήσεις υπαίθρου είτε του Τμήματος Γεωλογίας είτε της φοιτητικής ομάδας.

Όπως ήταν φυσικό το ενδιαφέρον των επισκεπτών του Flea Market που ήταν κυρίως φοιτήτριες και φοιτητές του ΑΠΘ, επικεντρώθηκε στα ορυκτά και στα πετρώματα.

Στοιχειοθετώντας  μερικές από αυτές τις απαντήσεις, αναδεικνύεται  ο μαγικός και θαυμαστός κόσμος των ορυκτών, των πετρωμάτων και των μεταλλευμάτων, και πώς μπορούμε αυτήν την αγάπη μας να την μεταφέρουμε να την μεταλαμπαδεύσουμε και σε άλλους.

γεωλογικό απθ

Μυτιγλάκη Χριστίνα, Υποψήφια διδάκτορας

Χαλκός, Χρυσός, Άργυρος, Μάρμαρα, Γρανίτες, Πετρέλαιο, Φυσικό αέριο, Βιομηχανικά ορυκτά, Λίθιο, Κοβάλτιο, Σπάνιες Γαίες. Είναι μια νοητή ευθεία, με αλληλοεπικαλύψεις και προσθήκες από άλλα βασικά και κρίσιμα ορυκτά και πετρώματα, τα οποία καθορίζουν διαχρονικά την εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας. Συνήθως δεν τα παρατηρούμε ή δεν τα αναγνωρίζουμε στη καθημερινότητα μας, ωστόσο παίζουν καθοριστικό ρόλο στους διάφορους τομείς της ζωής μας, στη κοινωνία και τον πολιτισμό μας. Αυτός είναι ο λόγος που με συναρπάζουν και αποτελούν αντικείμενο της έρευνας και της καθημερινής ενασχόλησης μου.

Δήμητρα Περπέρη, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια

Η Γεωλογία είναι μια επιστήμη που με γοητεύει. Ένας από τους πολλούς τομείς με τους οποίους μπορείς να ασχοληθεί κάποιος είναι αυτός της Ορυκτολογίας-Πετρολογίας-Κοιτασματολογίας. Σε καθημερινή βάση ο κοινός άνθρωπος χρησιμοποιεί τα ορυκτά, χωρίς να έχει σαφή επίγνωση της προέλευσης κάποιων αντικειμένων. Μάλιστα, πολλές φορές εκπλήσσεται από τις αμέτρητες χρήσεις των ορυκτών στην καθημερινή ζωή. Κατά τη διάρκεια του Flea Market οι διδακτορικοί, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές του AUTh SEG Student Chapter είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να μοιραστούν τις γνώσεις τους με ανθρώπους που δεν έχουν επαφή με την επιστήμη της Γεωλογίας. Οι εντυπώσεις των προσελθόντων ήταν πολύ θετικές και πολλοί από αυτούς θέλησαν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα εκθέματα που μπορούσαν να αποκτήσουν, αλλά και για τη σημασία του επιστημονικού μα αντικειμένου. Χαρήκαμε πολύ με την ανταπόκριση του κόσμου και ελπίζουμε να προκαλέσουμε στο μέλλον το ενδιαφέρον και άλλων για την επιστήμη μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν οι διά ζώσης εξετάσεις στο ΑΠΘ – Ποια μέτρα θα ισχύουν

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως