Γερμανία: Πάνω από 100 οι νεκροί - 1.300 αγνοούμενοι

Τουλάχιστον 103 είναι οι νεκροί από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες στην Γερμανία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ενώ στους 118 ανήλθαν οι θάνατοι σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Αυτήν την στιγμή έχουμε 60 νεκρούς μόνο στην περιοχή της Ρηνανίας-Παλατινάτου» , ανακοίνωσε η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνηση Μαλού Ντράγερ.

Στην Κολωνία προκλήθηκε το πρωί νέα μεγάλη κατολίσθηση, όπου παρέσυρε σπίτια στην κοινότητα του Ερσταντ-Μπλέσεμ. Οι εικόνες είναι πρωτοφανείς και δείχνουν έναν γιγάντιο κρατήρα όπου έχουν συσσωρευθεί τεράστιες ποσότητες λάσπης, λασπόνερων και συντριμμιών. Δραματικές είναι οι περιγραφές των κατοίκων που σώθηκαν τελευταία στιγμή από την υπερχείλιση των ποταμών. Προβλήματα από τις βροχοπτώσεις προκλήθηκαν και στο Λουξεμβούργο αλλά και στην Ολλανδία.

Η Γαλλία είναι “αλληλέγγυα” στη “δοκιμασία” που περνούν η Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, οι πληγείσες χώρες από τις πλημμύρες που προκάλεσαν τον θάνατο σχεδόν 100 ανθρώπων, έγραψε σήμερα στο Twitter o Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, και υποσχέθηκε βοήθεια από το Παρίσι.

“Η σκέψη μου είναι στα θύματα της κακοκαιρίας που πλήττει σκληρά τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία. Η Γαλλία είναι αλληλέγγυα σε αυτή τη δοκιμασία. Η υποστήριξή μας έχει ήδη αναπτυχθεί στο Βέλγιο. Θα είναι παντού όπου θα είναι χρήσιμη”, έγραψε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ διαβεβαίωσε χθες, Πέμπτη βράδυ, τη Γερμανία και το Βέλγιο για την “υποστήριξη” και την “αλληλεγγύη” της Γαλλίας, διευκρινίζοντας ότι 40 Γάλλοι στρατιωτικοί της πολιτικής προστασίας, συγκεκριμένα της μονάδας επέμβασης Uiisc1, ένα σύνταγμα που διατίθεται από το υπουργείο Εσωτερικών) και ένα ελικόπτερο με ομάδα διάσωσης έφθασαν στη Λιέγη, τη βελγική πόλη που επλήγη σφοδρά από την κακοκαιρία.

Το σύνολο των χωρών αυτών μετρά επί του παρόντος τουλάχιστον 126 νεκρούς.