Για υπεξαίρεση 5,6 εκκατομύρια κατηγορούνται  τέσσερις υπεύθυνοι της ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη»

Για υπεξαίρεση 5,6 εκκατομύρια κατηγορούνται τέσσερις υπεύθυνοι της ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη»

Την παραπομπή τεσσάρων κατηγορουμένων για τις ημερες και τα έργα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Αλληλεγγύη” ζητά ο εισαγγελέας Εφετών, Παν. Παναγιωτόπουλος
 
Αντικείμενο της υπόθεσης, είναι ποσό 5,6 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η ΜΚΟ την επίδικη περίοδο από το υπουργείο Εξωτερικών, για συγκεκριμένες δράσεις με κυρίαρχη την αποστολή επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ, οι οποίες ωστόσο, κατά την δικογραφία, είτε δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου, είτε παρέμειναν ανολοκλήρωτες.
 
Για το λόγο αυτό, ο εισαγγελέας προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη ο άλλοτε στενός συνεργάτης του μακαριστού Χριστόδουλου και διαχειριστής της  ΜΚΟ Δημήτρης Φουρλεμάδης, η Γεωργία Λυμπέρη πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι πρώην Εκκλησιαστικοί Οικονομικοί Επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος Ιωάννης Πέτσος και Θεολόγος Μακρής, κατά περίσταση για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50), της συνέργειας σε αυτή, της απιστίας και της ψευδούς  βεβαίωσης.                                                                                                                     
Σύμφωνα με την δικογραφία, η ΜΚΟ έλαβε ποσό 5,6 εκατομμυρίων ευρώ ως προκαταβολή του ποσού των 7 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ. Η αποστολή αφορούσε την διανομή 2.650.000 κιλών κατεψυγμένων κοτόπουλων, και η διάρκεια υλοποίησης του έργου συμφωνήθηκε σε έξι μήνες – από τον Σεπτέμβριο του 2006 έως και τον Μάρτιο του 2007. 
 
Στους κατηγορουμένους καταλογίζεται ότι τελικώς, από την ΜΚΟ αγοράστηκαν μόνο 371.093 κιλά κατεψυγμένων πουλερικών, τα οποία αποθηκεύτηκαν σε ψυγεία στον Ρέντη, αλλά κατόπιν ελέγχου από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Πειραιά, ολόκληρη η ποσότητα κρίθηκε «ακατάλληλη για κατανάλωση και βρώση». Όπως αναφέρεται στην δικογραφία, η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΞ προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης με την ΜΚΟ τον Ιούνιο του 2007, ζητώντας την επιστροφή εντός 30 ημερών και εντόκως, του ποσού των 5,6 εκ. ευρώ.
 
Η ΜΚΟ φαίνεται να επέστρεψε μόνο 500.000 ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο ποσό, οι δικαστικές αρχές δέχονται πως «ενσωματώθηκε παρανόμως» στην περιουσία του βασικού κατηγορούμενου, που είχε σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών της “Αλληλεγγύης”.
 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως