{ Τελευταία νέα }

Γιάννα Αγγελοπούλου: Ούτε γράφουμε, ούτε αναθεωρούμε την ιστορία

στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

 

Κατηγορίες: Ελλάδα

Γιάννα Αγγελοπούλου: Ούτε γράφουμε, ούτε αναθεωρούμε την ιστορίαΗ κ. Αγγελοπούλου ανακοίνωσε, ακόμη, τις πρώτες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου του Επιτροπής

Τη βούληση της το εγχείρημα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» να ακουμπήσει «την καρδιά και την ψυχή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα» έτσι ώστε η Ελλάδα «να προκαλέσει το θαυμασμό όλων, όχι μόνο με το μοναδικό ιστορικό της φορτίο, αλλά και με τη σύγχρονη δυναμική της» εξέφρασε η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη το μεσημέρι της Τετάρτης 3 Ιουνίου.

Μια συνέντευξη τύπου η οποία εκτός από τη λεπτομερή παρουσίαση όσων έχουν γίνει καθώς και την εξειδίκευση των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα είχε και απαντήσεις για όλα τα επίμαχα που προέκυψαν και το τελευταίο διάστημα και αφορούν και την Επιτροπή.

Ελληνοτουρκική κρίση: Γιατί ανησυχούν στην Αθήνα με τις τουρκικές απειλές περί ερευνών στη Μεσόγειο

Η κυρία Αγγελοπούλου ξεκίνησε την ομιλία της θυμίζοντας αφενός τους σκοπούς της Επιτροπής, αφετέρου τους τέσσερις άξονες που οριοθετούν το πλαίσιο του προγράμματος δράσεων και εκδηλώσεων και ολοκλήρωσε την πρώτη «φάση» της ομιλίας της σημειώνοντας: «Την πορεία τη διαμορφώνουμε, με σκληρή δουλειά, ενσωματώνοντας τις αλλαγές στις συνθήκες που προκύπτουν διαρκώς. Άλλωστε, κάτι αντίστοιχο δεν έχει επιχειρηθεί ξανά στην πατρίδα μας».

Αφού υπογράμμισε ότι τόσο η λειτουργία όσο και το έργο της Επιτροπής, γίνεται με ίδιους πόρους χωρίς καθόλου χρηματοδότηση από την Πολιτεία, η κυρία Αγγελοπούλου ξεκαθάρισε: «Η Επιτροπή δεν έχει ρόλο, πρόθεση ή βούληση να ξαναγράψει την Ιστορία ή να προκρίνει μια συγκεκριμένη ερμηνεία της Ελληνικής Επανάστασης και της ιστορίας μας συνολικά. Ούτε γράφουμε, ούτε αναθεωρούμε την ιστορία και αυτό θέλω να είναι απολύτως ξεκάθαρο».

Επίσης, διευκρίνισε ότι «στο πλαίσιο του ρόλου που μας έχει ανατεθεί από την Πολιτεία, κανένας συνεργάτης ή στέλεχος της Επιτροπής, δεν δικαιούται να λογοκρίνει την άποψη των μελών της Ολομέλειας. Θέλουμε όλοι, και όχι μόνο τα μέλη της Ολομέλειας, να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε έναν πολιτισμένο, δημοκρατικό διάλογο. Άλλωστε βρισκόμαστε στον τόπο όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία και η διαλογική συζήτηση».

Για το ζήτημα με την ανάρτηση για τον Ιωάννη Καποδίστρια η κυρία Αγγελοπούλου απάντησε στους δημοσιογράφους: «Πρέπει να σταματήσουμε να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που έχουν μια διαφορετική άποψη από εμάς; Όχι βέβαια. Μέσα στην Επιτροπή υπάρχουν τα μέλη της Ολομέλειας τα οποία είναι άνθρωποι με πραγματικά εντυπωσιακά βιογραφικά. Επειδή αναφερθήκατε στον συγκεκριμένο, τον κ. Χατζή, έχει γράψει σε ξένο λεξικό πραγματεία για τον Καποδίστρια. Έχει γράψει διάφορα άρθρα εκθειάζοντας τον. Ποιο ήταν το λάθος; Ότι απομονώθηκε ένα μικρό κομμάτι από ένα παλαιότερο άρθρο του και αυτό ανέβηκε. Σκοπός δεν ήταν ούτε να υποτιμήσουμε τον Καποδίστρια, ούτε να χαρακτηρίσουμε τον Καποδίστρια. Γιατί σας επαναλαμβάνω, ο ρόλος μας δεν είναι ούτε να γράψουμε ιστορία, ούτε να ξαναγράψουμε ιστορία, ούτε να πάρουμε τη μία και την άλλη πλευρά της ιστορίας. Ρόλος μας είναι να προβάλουμε την ιστορία. Και από όλα αυτά που έχουν γίνει στην Ελλάδα μας, υπάρχουν λαμπρές στιγμές, υπάρχουν και σκοτεινές στιγμές, που ακόμα και η αναφορά τους είναι ένα μάθημα». Αναφερόμενη, στη συνέχεια και για την ανάρτηση για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη υποστήριξε: «Για τον Καραϊσκάκη που ήταν ένας αθυρόστομος άνδρας, που είπε πολλά και γράφτηκαν πολλά, αλλά έδωσε το αίμα του για την Ελλάδα. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε. Ζητώ συγνώμη εάν προσβάλαμε (…) Οι ιστορικοί και οι ειδικοί έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση, αν θέλουν, να διοργανώσουν στρογγυλά τραπέζια, να διοργανώσουν συνέδρια και θα διοργανώσουν, για να συζητήσουν για διάφορες πλευρές της ιστορίας. Δεν είναι δική μας δουλειά να προβάλουμε τη μία ή την άλλη άποψη σε αυτό».

«Καλοδεχούμενη η όποια κριτική»

Ακόμη, σχετικά με την κριτική που έχει δεχθεί η Επιτροπή, η κυρία Αγγελοπούλου τόνισε: «Η όποια κριτική γίνεται στην προσπάθειά μας είναι καλοδεχούμενη και μπορεί να είναι και χρήσιμη. Όταν όμως γίνεται με όρους συγκρουσιακούς, δεν βοηθάει κανέναν και σίγουρα όχι τον σκοπό που υποτίθεται ότι “υπηρετεί”. Πολύ περισσότερο όταν αμφισβητεί τον πατριωτισμό και την εθνική ευαισθησία του οποιουδήποτε. Η Επιτροπή και εγώ προσωπικά θα μείνουμε επικεντρωμένοι στον στόχο μας». Λίγο αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις κατηγορίες περί ουδετεροπατρίας απάντησε: «Το άκουσα και αυτό. Δουλεύουμε ασταμάτητα για να φέρουμε σε πέρας όλα αυτά που μας ανατέθηκαν. Γιορτάζουμε την επανάσταση. Φωτίζουμε την ιστορία των Ελλήνων, προβάλλουμε την Ελλάδα. Όλα αυτά λέω ότι θα γίνονται στο διηνεκές. Την προβάλουμε με μεγάλη περηφάνια. Προβάλουμε όλα τα θετικά που έγιναν. Και εάν εμφανίζονται ακόμα και σκοτεινές στιγμές, είναι και αυτά ένας τρόπος για να διδαχτούμε εμείς οι Έλληνες και να πάμε με αυτοπεποίθηση στο 2021, να κοιτάξουμε μπροστά. Είμαστε προσηλωμένοι. Γιατί σεβόμαστε την ιστορία μας, τιμάμε τους ανθρώπους μας, αναδεικνύουμε τη χώρα μας και περιγράφουμε το μέλλον μας. Και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας κατηγορήσει, παριστάνοντας ότι το να είσαι φιλόπατρης είναι αποκλειστικότητα κάποιων. Όλοι αγαπάμε την πατρίδα μας».

«Το 75% των δράσεων θα έχουν ένα χειροπιαστό αντικείμενο»

Στα του έργου της Επιτροπής η Πρόεδρος του «Ελλάδα 2021», ανέφερε ότι μια σημαντική πρωτοτυπία της προσπάθειας της Επιτροπής είναι η δυνατότητα που δίνεται σε όλη την ελληνική κοινωνία και σε όλους τους Έλληνες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό να συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμα των δράσεων. «Δώσαμε την ευκαιρία να διατυπωθούν προτάσεις από τους Δήμους, από Πολιτιστικούς οργανισμούς, από εταιρίες, από εκπαιδευτικά ιδρύματα, από σχολεία και φυσικά από ιδιώτες» είπε η κυρία Αγγελοπούλου, ενώ επέμεινε στο ότι μέλημα της Επιτροπής είναι οι προτάσεις αυτές να αφήνουν μια παρακαταθήκη: «Για το λόγο αυτό, από το σύνολο των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του “Ελλάδα 2021”, το 25% θα αφορά σε αμιγώς εορταστικά δρώμενα, ενώ το 75% θα αφορά σε δράσεις που θα έχουν ένα χειροπιαστό αποτύπωμα ή θα έχουν αναπτυξιακή διάσταση. Θέλουμε μετά από χρόνια να λένε: “Αυτό έγινε το 2021 με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την επανάσταση”».

Οι πρώτες δράσεις

Το πρόγραμμα των δράσεων διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα, καθώς είναι ακόμα «ανοικτή» η φόρμα υποβολής προτάσεων. Ωστόσο, ανακοινώθηκαν οι πρώτες τρεις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Η πρώτη, φέρει τον τίτλο «Διαδρομές της Επανάστασης» και θα δώσει τη δυνατότητα σε 200 νέα παιδιά (100 αγόρια, 100 κορίτσια) χωρισμένα σε 5 ομάδες, να ακολουθήσουν διαδρομές σε όλη την Ευρώπη με θεματικές που ανασυνθέτουν την Επανάσταση. Κάθε Διαδρομή θα συνδέεται με μια πτυχή της: Φιλική Εταιρεία, Φιλελληνισμός, Καποδίστριας, Ελληνική Διασπορά, Ελληνική Επανάσταση. Το πρόγραμμα θα συνδιαμορφωθεί με το Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια θα γίνει ντοκιμαντέρ, με τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων ιστορικών οδοιπορικών.

Η δεύτερη δράση, με τίτλο «Οι Εφημερίδες της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1832)», θα περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, την αποδελτίωση του συνόλου των εφημερίδων που κυκλοφόρησαν στον ελληνικό χώρο κατά την περίοδο 1821-1832. Παράλληλα θα αποδελτιωθούν και οι σχετικές αναφορές που υπήρξαν στα μεγάλα έντυπα του εξωτερικού την εποχή εκείνη. Το σύνολο της αποδελτίωσης θα αναρτηθεί σε ειδική ιστοσελίδα και θα είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό.

Η τρίτη δράση, με τίτλο «Οι Έλληνες Έμποροι και η Επανάσταση του 1821», θα αφορά στην παραγωγή μιας σειράς ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζουν τη δραστηριότητα των Ελλήνων Εμπόρων από την ύστερη Τουρκοκρατία έως την Επανάσταση του 1821, το ρόλο τους στην προετοιμασία της Επανάστασης και τη συμβολή τους στη δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους. Η δράση αυτή θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος και την υπέβαλε και είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι η Επιτροπή μας είναι εδώ για να συνθέσει, να αναδείξει και να προωθήσει ιδέες που μπορούν να συμβάλουν στον εορτασμό των 200 χρόνων.

«Ο εορτασμός των 200 ετών είναι εορτασμός όλων μας. Η προβολή της χώρας μάς αφορά Ολους. Η περηφάνεια για όσα πετύχαμε έως σήμερα και ο προβληματισμός για το πού θέλουμε να πάμε είναι κτήμα όλων μας. Και στόχος δικός μας είναι στο τέλος του 2021 να πούμε όλοι ότι τα καταφέραμε: τιμήσαμε την ιστορία μας, προβάλαμε τη χώρα μας, συστρατευτήκαμε σε ένα σπουδαίο εγχείρημα» τόνισε η κυρία Αγγελοπούλου προσθέτοντας ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος και στην διεθνή προβολή της επετείου ώστε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 να καταστούν ένα διεθνούς εμβέλειας γεγονός. «Να τους καλέσουμε όλους στην εθνική μας γιορτή. Να τους προσκαλέσουμε το 2021 να έρθουν στην Ελλάδα. Να μοιραστούν μαζί μας τη χαρά και την περηφάνεια μας. Να δουν από κοντά μια χώρα που θα φοράει τα γιορτινά της» κατέληξε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Μάρτων Σίμιτσεκ: «Ετοιμάζουμε έκδοση σειράς συλλεκτικών νομισμάτων»

Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Γενικός Συντονιστής Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κ. Μάρτων Σίμιτσεκ, αφού εξήγησε πώς λειτουργεί η Επιτροπή, αναφέρθηκε σε 5 σημαντικούς τομείς για την επιτυχή δράση της Επιτροπής.

Αρχικά αναφέρθηκε στο πρόγραμμα χορηγιών το οποίο, όπως είπε, είναι μεγάλης σημασίας τόσο για την διασφάλιση της λειτουργίας της Επιτροπής όσο και για την υλοποίηση δράσεων που προτείνει ή υποστηρίζει, ώστε αυτές να καλύψουν το μεγαλύτερο δυνατό γεωγραφικό εύρος και τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Παράλληλα ανακοίνωσε μια καινούργια κατηγορία του «Χορηγού Δράσης», σημειώνοντας ότι «μια εταιρεία ή οργανισμός ή και ιδιώτης μπορεί να χορηγήσει μια ή περισσότερες δράσεις από αυτές που η Επιτροπή θα προκρίνει να υλοποιηθούν και που η υλοποίησή τους απαιτεί μερική ή ολική χρηματοδότησή τους».

Πέρα από τις χορηγίες φορέων και ιδιωτών, σημαντική πηγή εσόδων και ταυτόχρονα χρηματοδότησης των προτεινόμενων δράσεων είναι το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει η Επιτροπή για την έκδοση συλλεκτικών σειρών νομισμάτων με θεματολογία που παραπέμπει σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας. «Η δυνατότητα υλοποίησης του Νομισματικού Πρόγραμματος είναι χορηγία του Χρυσού Χορηγού της Επιτροπής, της Τράπεζας της Ελλάδος και η παραγωγή των νομισμάτων γίνεται από το Εθνικό Νομισματοκοπείο. Προβλέπονται 3 είδη νομισμάτων, κατασκευασμένα από απλό μέταλλο, ασημένια και χρυσά. Τα νομίσματα αυτά θα παραχθούν σε συγκεκριμένο αριθμό με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 ετών και οι μήτρες θα καταστραφούν. Θα αποκτήσουν έτσι μεγάλη συλλεκτική αξία για όσους τα αγοράσουν στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Το πρόγραμμα θα κυκλοφορήσει από τον Ιανουάριο του 2021» ανέφερε ο κ. Σίμιτσεκ.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει και η παραγωγή αναμνηστικών προϊόντων για την επέτειο των 200 ετών. Μέσα στο μήνα η Επιτροπή θα δρομολογήσει δημόσιο διαγωνισμό για την ανακήρυξη των αναδόχων. «Οι διαγωνισμοί θα γίνουν με μεγάλη αυστηρότητα και με διαφανή κριτήρια. Οι κατηγορίες των προϊόντων είναι 4: ένδυση, κόσμημα, πορσελάνινα/κεραμικά είδη, γραφική ύλη και σχολικά είδη» σημείωσε ο κ. Σίμιτσεκ.

Οσον αφορά το πρόγραμμα του εθελοντισμού, μέχρι στιγμής, οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 730, ενώ (σύμφωνα με τον κ. Σίμιτσεκ) ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει πάνω από 6.000 συμπολίτες μας. «Προγραμματίζουμε μια συμμετοχή εθελοντών στοχευμένη σε συγκεκριμένες δράσεις που οργανώνει και θα υλοποιήσει η Επιτροπή, σε όλη την Ελλάδα».

Για τις σχέσεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Σίμιτσεκ ανέφερε πως η «Η Επιτροπή ανέθεσε εξ αρχής στον πρώην Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Θανάση Κανταρτζή και την ομάδα του, το άνοιγμα διαύλου επικοινωνίας με όλους τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους της χώρας. Η εντατική και αποτελεσματική τους εργασία έχει στεφθεί μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία όπως φαίνεται από τα στοιχεία που ακολουθούν. Στις 10 Μαρτίου 2020, η Επιτροπή υπέγραψε Κείμενο Συναντίληψης & Συνεργασίας με την Κεντρική Ένωση Δήμων της Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Σήμερα, η Επιτροπή έχει συστηματική επικοινωνία και συνεργασία με συνολικά 93 δήμους της χώρας, αναλυτικά: με 51 πρωτεύουσες νομών, δεδομένου ότι στόχος παραμένει η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή: με 13 νησιωτικούς και 15 ηπειρωτικούς Δήμους από όλη την Ελλάδα, και με 14 δήμους της Αττικής. Μέχρι σήμερα, στην πλατφόρμα της Επιτροπής, έχουν κατατεθεί συνολικά 92 προτάσεις από 40 οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Η Πρόεδρος της Επιτροπής πρόλαβε να πραγματοποιήσει μόνο 1 επίσκεψη και 13 τηλεδιασκέψεις με ισάριθμους Δημάρχους ανά την Ελλάδα. Μέσα Ιουνίου ξεκινάει εκ νέου το πρόγραμμα επισκέψεων στους δήμους».

Κωνσταντίνος Κοντογιάννης: Η συμμετοχή της κοινωνίας καταστατικό στοιχείο του έργου της Επιτροπής

Στους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι πολίτες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Επιτροπής, μέσω του site www.grece2021.gr. αναφέρθηκε το κ. Κωνσταντίνος Κοντογιάννης, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

«Η συμμετοχή της κοινωνίας αποτελεί καταστατικό στοιχείο του έργου της Επιτροπής. Αυτός είναι και ο λόγος που διαρκώς αναζητούνται τρόποι για τη διεύρυνσή της. Επιδιώξαμε λοιπόν όποιος θέλει να μπορεί να συνεισφέρει περιεχόμενο, προτείνοντας άρθρα για τα χρονολόγια. Η πρόταση ελέγχεται από συνεργάτες της Επιτροπής και στη συνέχεια αναρτάται. Μάλιστα αναγράφεται το όνομα αυτού ή αυτής που έκανε την πρόταση, αφού πιστεύουμε ότι δίνει χαρά σε κάποιον να βλέπει να συνδέεται το όνομά του με τον επίσημο ιστότοπο του Εθνικού Εορτασμού για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821» είπε, ο κ. Κοντογιάννης.

Τέλος, σημείωσε: «Το σημαντικότερο παράθυρο συμμετοχής στο έργο της Επιτροπής είναι μέσα από την πλατφόρμα υποβολής προτάσεων για δράσεις και εκδηλώσεις. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα λειτουργεί από το τέλος του Δεκεμβρίου. Με απλό και πολύ φιλικό τρόπο δίνει τη δυνατότητα σε όποιον θέλει, να υποβάλει κάποια πρόταση. Οι προτάσεις τίθενται στην κρίση των μελών της Ολομέλειας. Είναι σχεδιασμένη τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Αγγλικά για να διευκολύνονται και άνθρωποι που μπορεί να έχουν δυσκολία να υποβάλουν κάποια πρόταση στα Ελληνικά».

Όπως είπε, αν και η διαδικασία υποβολής συνεχίζεται, μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί 600 προτάσεις για δράσεις με εορταστικό χαρακτήρα, δράσεις με πολιτιστικό περιεχόμενο είτε σε τοπικό είτε σε εθνικό επίπεδο, δράσεις με επιστημονικό ερευνητικό περιεχόμενο, δράσεις με αντικείμενο την εκπαίδευση, την προώθηση της επιχειρηματικότητας, την καλλιέργεια στάσεων στην κοινωνία, την ανάδειξη πολιτιστικών και ιστορικών στοιχείων κάποιας πόλης, δράσεις με καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα ή με στόχο την αναμόρφωση της καθημερινότητας σε επίπεδο ΟΤΑ, δράσεις προβολής της Ελλάδας και δράσεις με αναφορά στην ομογένεια. «Έχουμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις» τόνισε ο κ. Κοντογιάννης αναφέροντας ως παράδειγμα την δημιουργία ψηφιακού Ιστορικού Πάρκου σε όλη την πόλη του Ναυπλίου, το καλλιτεχνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στον εορτασμό της επετείου στο Καστελόριζο, την δρομολόγηση ανάπτυξης μεγάλης βάσης ψηφιακών δεδομένων στο Ηράκλειο της Κρήτης προς χρήση πολιτών, επιχειρήσεων και του Δήμου καθώς και τη δημιουργία ενεργειακής κατασκήνωσης

 

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ