Αλόη βέρα. Τα οφέλη της και οι χρυσές της ιδιότητες!

Γιατί πρέπει να έχουμε μια γλάστρα με αλόη στην κουζίνα μας

Η αλόη (aloe vera), αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά φυτά παγκοσμίως, κυρίως για τη θεραπευτική και επουλωτική της δράση.

Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν την αλόη τη γνησία για τη θεραπεία πληγών. Κατά το Μεσαίωνα, το κίτρινο υγρό που βρίσκεται μέσα στα φύλλα χρησιμοποιούνταν ως καθαρτικό. Χρησιμοποιήθηκε επίσης από το στρατό του Αλεξάνδρου ως επουλωτικό πληγών και τραυμάτων κατά τη μακρόχρονη εκστρατεία του στην Ασία. Για την προμήθεια αλόης ο Αλέξανδρος κατέκτησε το νησί Σοκότρα της Υεμένης, όπου το θερμό και ξηρό κλίμα ευνοεί την ανάπτυξή της.

Το Food Network προτείνει να διατηρείτε ένα φυτό αλόης βέρα μέσα ή κοντά στην κουζίνα σας για όταν καείτε κατά λάθος και χρειάζεστε μια γρήγορη φυσική λύση. Ο χυμός και η κολλώδης σάρκα από το φυτό της αλόης βέρα έχει βρεθεί ότι ανακουφίζουν τον πόνο των εγκαυμάτων και παρέχουν ακόμη και κάποια προστασία στις πληγείσες περιοχές. Η αλόη βέρα μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το οτιδήποτε, από το κάψιμο του χεριού πιάνοντας ένα καυτό σκεύος χωρίς λαβή ή πετσέτα έως τα ηλιακά εγκαύματα από το να στέκεστε έξω στο μπάρμπεκιου χωρίς τη σωστή δόση αντηλιακού.

Σε αυτήν την περίπτωση, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κόψετε ένα φύλλο από τη βάση του φυτού (για να διατηρήσετε την υγεία του φυτού και την όψη του) και μετά να χωρίσετε το φύλλο κατά μήκος. Η διαυγής ουσία που μοιάζει με τζελ και η σάρκα μπορούν στη συνέχεια να εφαρμοστούν απευθείας στο δέρμα. Μπορείτε, ακόμη, να κάνετε πουρέ τη σάρκα ή απλώς να χρησιμοποιήσετε το τζελ. Η UAMS Health συνιστά να βάλετε την αλόη στο ψυγείο για λίγο για να δροσιστεί και να απαλύνει τον πόνο πιο αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με το WebMD, η αλόη βέρα χρησιμοποιείται ως θεραπεία εγκαυμάτων για χιλιάδες χρόνια και δρα ως πολύ ήπιο καθαρτικό όταν καταναλώνεται. Υπάρχουν, ωστόσο, πιθανές παρενέργειες και κίνδυνοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν απλώσετε απλώς την αλόη στο δέρμα σας ή την καταναλώσετε. Μερικοί άνθρωποι είναι γνωστό ότι έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην αλόη, που αφορούν κυρίως τον ερεθισμό του δέρματος. Εάν είστε αλλεργικοί στο σκόρδο, τα κρεμμύδια ή τις τουλίπες, για παράδειγμα, είναι πιο πιθανό να είστε αλλεργικοί και στην αλόη.

Ως θεραπεία κατά των εγκαυμάτων πρώτου και δεύτερου βαθμού και ορισμένων δερματικών παθήσεων όπως η ψωρίαση, η αλόη μπορεί να είναι αποτελεσματική, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Ωστόσο, δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε πολύ σοβαρά εγκαύματα ή βαθιά κοψίματα. Επιπλέον, η αλόη δεν πρέπει να υποκαθιστά την ιατρική φροντίδα για σοβαρούς τραυματισμούς.

Διαβάστε επίσης: 

Θεσσαλονίκη: Μαθητές ΕΠΑΛ έδωσαν νέα ζωή σε τρόφιμα τα οποία θα κατέληγαν στα σκουπίδια

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε