Γιατί τα κόπρανα της φάλαινας φυσητήρα κοστίζουν περισσότερο και από το ασήμι;

Γιατί τα κόπρανα της φάλαινας φυσητήρα κοστίζουν περισσότερο και από το ασήμι;

Οι μεγάλοι αρωματοποιοί του πλανήτη πληρώνουν όσο όσο...
Τα ακριβά αρώματα δημιουργούνται όπως είναι γνωστό με συστατικά ιδιαίτερης προέλευσης αλλά και υψηλής αξίας….ένα εξ αυτών το οποίο μάλιστα κοστίζει περισσότερο κι από το ασήμι είναι τα κόπρανα της φάλαινας.
 
Οι μεγάλοι αρωματοποιοί του πλανήτη τα χρησιμοποιούν στην παραγωγή αρωμάτων. Παρότι συγκεκριμένο έκριμμα παράγεται στο έντερο της φάλαινας φυσητήρα, αποπνέει ένα σπάνιο άρωμα το οποίο ανά περιπτώσεις χρησιμοποιείται στα ακριβά αρώματα. Μάλιστα είναι σπάνιο και κοστίζει 
μέχρι και 30 φορές περισσότερο από ένα γραμμάριο ασήμι.
 
Το υλικό αυτό, η λεγόμενη άμβρα, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην αρωματοποιία. ”Αυτός ο μεγάλος ογκόλιθος με υψηλή περιεκτικότητα σε αμμωνία απελευθερώνεται στον ωκεανό και επιπλέει εκεί για χρόνια ή και δεκαετίες” αναφέρει ο Κρίστοφερ Κεμπ. Η παραμονή στη θάλασσα για μεγάλο χρονικό διάστημα μετασχηματίζει την κολλώδη αυτή μάζα που μοιάζει με κοπριά σε ένα σκληρό γκρίζο κομμάτι.
Η αρχική προέλευση και η φυσική αυτή επεξεργασία κάνει τα εκκρίματα αυτά να περιέχουν μια χημική ουσία την αμφρεϊνική(ambrein). Πέρα από την εξαίσια μυρωδιά του όμως χρησιμοποιείται κι ως σταθεροποιητικό δηλαδή ως ουσία που κάνει κάποιες μυρωδιές να διαρκούν περισσότερο.
 
Το ξεχωριστό άρωμά του βέβαια και η χρήση του στην αρωματοποιία δεν είναι αυτά που κάνουν την τιμή του τόσο ακριβή. Επί της ουσίας αξίζει παραπάνω από το ασήμι χάρη στη σπανιότητά του. Χωρίς μέχρι στιγμής να γνωρίζουν το λόγο οι επιστήμονες τονίζουν ότι μόνο το 1% των φαλαινών φυσητήρων παράγουν την συγκεκριμένη ουσία. Ακόμα και ερευνητές που μελετούν για χρόνια το θηλαστικό αυτό δεν το έχουν δει ποτέ.
 
Από την άλλη κάποιοι μπορεί απλά να σκοντάψουν σε αυτό καθώς κάνουν βόλτα σε μια παραλία. Το περιστατικό είναι πραγματικό και συνέβη το 2006, όπου ένα ζευγάρι έπεσε πάνω ένα κομμάτι 15,5 κιλών από μια παραλία στην Αυστραλία.  Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής η αξία του μπορεί να ξεπερνούσε και τις 300.000 δολάρια.
 
Φυσικά με τέτοια ζήτηση, υπάρχουν και οι κυνηγοί άμβρας, οι οποίοι ψάχνουν το συγκεκριμένο έκκριμα…με το αζημίωτο βέβαια, αφού όταν το βρουν το πουλούν σε αρωματοποιούς ή μεσάζοντες έναντι 7.200 δολάρια το κιλό.
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε