Γιώργος Περρής: Το τραγούδι ήταν η μόνη διέξοδος στα δύσκολα παιδικά μου χρόνια!

Συνέντευξη με τον Γιώργο Περρή

Ο Γιώργος Περρής μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις τα τελευταία χρόνια στον καλλιτεχνικό χώρο και συγκεκριμένα στη μουσική. Είναι από τις ελάχιστους Έλληνες καλλιτέχνες που πραγματοποιεί μια αξιοζήλευτη διεθνή καριέρα. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής και έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε σκηνές του κόσμου όσο κανένας άλλος καλλιτέχνης της γενιάς του. Τα τραγούδια του βρίσκονται στα top 20 των διεθνών charts σε πάνω από 40 χώρες.

Ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης στο πλαίσιο της περιοδείας «Καρδιά Κοίτα» Καλοκαίρι 2021 έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να δώσει μια συναυλία στην όμορφη αυλή της Μονής Λαζαριστών την Τρίτη 20 Ιουλίου

Το cityportal συνάντησε τον Γιώργο Περρή και είχε μαζί του μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία – συνέντευξη

Σε ποια ηλικία ακριβώς αποφασίσατε οτι θα γίνετε τραγουδιστής; Τι ήταν αυτό που σας ώθησε, το βαθύτερο σας κίνητρο;

η μουσική και ειδικά το τραγούδι ήταν η μόνη μου διέξοδος στα δύσκολα παιδικά μου χρόνια

Πάντα λέω ότι αυτός θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους γρίφους της ζωής μου. Δεν ξέρω αν εγώ επέλεξα τη μουσική ή αν εκείνη επέλεξε εμένα, το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως κάπου γύρω στα 4 μου μού ήταν δεδομένο ότι η μουσική θα ήταν μονόδρομος στην ζωή μου. Ήταν σαν να ήξερα από πάντα μέσα μου ότι δεν υπήρχε κάτι άλλο για μένα. Όταν προσπαθώ να το εξηγήσω, το μόνο στο οποίο συμπεραίνω είναι ότι η μουσική και ειδικά το τραγούδι ήταν η μόνη μου διέξοδος στα δύσκολα παιδικά μου χρόνια: Στο βίαιο και επιθετικό διαζύγιο των γονιών μου που ξερίζωσε τον κόσμο μου στα 5, καθώς χωρίστηκα με τον αδελφό μου και ο καθένας μας πήγε σε διαφορετικό σπίτι.

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε ένα κλίμα βαριά κακοποιητικό απέναντι σε εμάς τα παιδιά μιας και γίναμε πιόνια των γονιών μας και μου άφησε μία βαθιά ανασφάλεια μέχρι σήμερα. Νομίζω εκεί κάπου καρφώθηκε μέσα μου η ανάγκη να αγαπήσω και να αγαπηθώ και η μουσική μου το προσέφερε αυτό απλόχερα. Ήταν σαν με κάποιο τρόπο να είμαι το παιδί ενός πολέμου που διψούσε για να βρει εξηγήσεις και ελπίδα στη μουσική. Αυτή μου η ανάγκη εξακολουθεί να με κινεί και σήμερα.

Ευανθία Ρεμπούτσικα και Λίνα Νικολακοπούλου. Τι έχετε να πείτε για τη συνεργασία σας με αυτές τις σπουδαίες κυρίες του ελληνικού τραγουδιού

Μετά από αυτό το δίσκο που κάναμε οι 3 μας, δεν ξαναείδα τίποτε με το ίδιο βλέμμα.

Η συνεργασία μας είναι ένας σταθμός τόσο στην ζωή μου όσο και στην καριέρα μου που με άλλαξε. Μετά από αυτό το δίσκο που κάναμε οι 3 μας, δεν ξαναείδα τίποτε με το ίδιο βλέμμα. Τις αγαπώ και τις θαυμάζω μαζί αλλά και ξεχωριστά, την καθεμία για τη διαδρομή της και την προσφορά της. Είμαι πραγματικά πολύ περήφανος που τις ένωσα και έγραψαν έναν ολόκληρο δίσκο για τη φωνή μου και μου χάρισαν απλόχερα τον καλύτερό τους εαυτό. Έμαθα απίστευτα πράγματα και από τις δυο τους και εξελίχθηκα καλλιτεχνικά με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. Ίσως επειδή μέσα από τη διαδικασία δημιουργίας του δίσκου ενωθήκαμε πραγματικά και ουσιαστικά, με χρόνο, με γέλιο και με την «πολυτέλεια» του ψαξίματος της λεπτομέρειας στη μουσική.

To «Καρδιά Κοίτα» από τους τίτλους της σειράς «Αγγελική» μέσα σε ένα χρόνο έχει φτάσει τα 2,2 εκατομμύρια views στο Youtube. Αν αναλογιστούμε ότι τραγούδιά σας, βρέθηκαν επανειλημμένα στα top 20 σε πάνω από 40 χώρες, αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Έχετε κάποιο μαγικό ραβδάκι;

Ξέρετε, όλο αυτό με τα charts και το γεγονός ότι τα τραγούδια μου τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί στα top 20 σε τόσες πολλές χώρες, είναι κάτι που το έμαθα πολύ πρόσφατα. Ομολογώ πως δεν είχα ιδέα για όλο αυτό και η έκπληξη μου ήταν τεράστια! Όπως αντίστοιχα η επιτυχία του «Καρδιά Κοίτα» με έχει γεμίσει με χαρά και αγάπη! Μαγικό ραβδάκι δεν έχω, ίσως να ακούγεται έτσι επειδή πάντα στη δουλειά μας επικοινωνούμε τις επιτυχίες, βιαστικά και επιγραμματικά, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει μία άλλη αλήθεια: ατελείωτες δυσκολίες και κλειστές πόρτες. Είναι δρόμος μετ’εμποδίων η δουλειά μας, ειδικά στη σημερινή εποχή. Κρύβονται ατελείωτες ώρες δουλειάς, αγώνα και ιδρώτα πίσω από αυτές τις επιτυχίες.

Είναι δρόμος μετ’εμποδίων η δουλειά μας

Οι απογοητεύσεις κάποιες φορές είναι αποκαρδιωτικές, ωστόσο το μοναδικό μυστικό που πραγματικά νιώθω ότι υπάρχει, είναι απλά το να μην τα παρατήσεις ποτέ. Ακόμα κι όταν λυγίσεις, όταν νιώθεις ότι έχεις εξαντλήσει όλα τα αποθέματα υπομονής και κουράγιου, κάπως ξυπνάει μία μικρή φωνή μέσα σου που σου υπενθυμίζει ότι έχεις γεννηθεί για αυτό, ότι δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό κι έτσι προχωράς.

Στο «Καρδιά Κοίτα» ως γνωστόν συμμετέχει και ο Γιώργος Νταλάρας. Στα σχόλια κάτω από το συγκεκριμένο τραγούδι γράφει μια θαυμάστριά σας: Τι τυχερός ο Γιώργος Περρής. Άλλοι να ονειρεύονται να κάνουν δεύτερη στον Νταλάρα και σε άλλους να κάνει δεύτερες ο Νταλάρας. Θέλω το σχόλιό σας

Ο Γιώργος για μένα είναι ο πιο σημαντικός Έλληνας τραγουδιστής

Όντως είναι μεγάλη τύχη και τεράστια χαρά το γεγονός ότι ο Γιώργος Νταλάρας έκανε δεύτερες φωνές στο τραγούδι. Ο Γιώργος για μένα είναι ο πιο σημαντικός Έλληνας τραγουδιστής και η μοναδική αντρική φωνή που υπήρξε πραγματικό μου πρότυπο μαζί με τον Charles Aznavour. Τον έχω μελετήσει με επιστημονική μελέτη, όπως και με όλες τις φωνές που με έχουν επηρρεάσει στη ζωή μου.

Η τύχη όμως από μόνη της δεν αρκεί. Πρέπει να είσαι έτοιμος να την αρπάξεις και πρωτίστως πρέπει να έχεις κάνει τη δουλειά που απαιτείται ώστε να την αναγνωρίσεις και να την διαχειριστείς. Πάντως ήταν όνειρο ζωής να τραγουδήσω με τον Γιώργο και γι’αυτό είμαι πολύ ευγνώμων που συνέβη.

Ομολογώ οτι ξαφνιάστηκα όταν έμαθα ότι είστε πρεσβευτής του Προγράμματος Αναδοχής Παιδιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Θα μας πείτε λίγα λόγια πώς προέκυψε η εμπλοκή σας και λίγα λόγια για το πρόγραμμα που συμμετέχετε;

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζομαι με διάφορους οργανισμούς στον κόσμο που ασχολούνται με παιδιά και προσπαθώ με όποιον τρόπο μπορώ να βοηθώ, όπως το Horatio Alger Association για το οποίο είμαι πρέσβης στην Αμερική. Τα παιδιά με απασχολούν, με συγκινούν και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχει έστω και ένα παιδί μόνο του, αβοήθητο.

Τα παιδιά με απασχολούν, με συγκινούν και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχει έστω και ένα παιδί μόνο του, αβοήθητο.

Όσον αφορά το Πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιών και την ενασχόληση μου με αυτό, οφείλεται καθαρά στην Υφυπουργό κα Δόμνα Μιχαηλίδου. Με ξάφνιασε το πάθος, η αφοσίωση και η επιμονή της όταν με κάλεσε και μου εξήγησε περί τίνος πρόκειται και ποιος θα είναι ο ρόλος μου σε αυτό παρέα με τους αγαπημένους μου φίλους Μάριο Φραγκούλη και Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Ενθουσιάστηκα που άκουγα μία νέα γυναίκα στην πολιτική, άνθρωπο της γενιάς μου, με όραμα, στρατηγική και μεθοδικότητα, ήταν πραγματική έμπνευση.

Στόχος μας είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να μην υπάρχει κανένα παιδί σε ίδρυμα. Να έχουν βρει όλα την αγκαλιά μίας οικογένειας και την σταθερότητα και θαλπωρή που όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη. Με το νέο σύστημα Υιοθεσιών και Αναδοχών πλέον κάθε πολίτης μπορεί να γίνει ανάδοχος, ανεξαρτήτως φύλου και θρησκευτικών ή σεξουαλικών προτιμήσεων. Για πρώτη φορά είναι δυνατό τα ομόφυλα ζευγάρια ή οι μονογονεϊκές οικογένειες να προσφέρουν σπίτι στα παιδιά. Στο paidi.gov.gr υπάρχουν όλες οι λεπτομέρειες για αυτή την τόσο σημαντική πρωτοβουλία.

Παράλληλα με την στήριξη του θεσμού της αναδοχής, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την UNICEF για μία σειρά κοινών πρωτοβουλιών που θα στηρίζουν όλο το φάσμα των δικαιωμάτων των παιδιών στην Ελλάδα και τον κόσμο. Σύντομα θα είμαι σε θέση να σας πω περισσότερα και για αυτή τη συνεργασία!

Πέρα από αυτή την ιδιαίτερα αξιέπαινη δραστηριότητά σας, πέρα ακόμα και από την μουσική και τις καλλιτεχνικές ανησυχίες που έχετε, υπάρχει χρόνος και για άλλα ενδιαφέροντα; Προσωπικές απολαύσεις στον ελεύθερο χρόνο, εκτός από τις επαγγελματικές δεσμεύσεις; Τι σας αποφορτίζει;

Βεβαίως και υπάρχει! Σε περιόδους έντονης δραστηριότητας στη δουλειά, φροντίζω να είμαι πειθαρχημένος και πολύ οργανωμένος ώστε να μην στερούμαι τελείως όλα αυτά που μου δίνουν χαρά και με γεμίζουν, όπως η ψυχανάλυση και η γυμναστική. Βεβαίως υπάρχουν και άλλες περίοδοι, πιο χαλαρές, που εκεί πέφτω με τα μούτρα και απολαμβάνω τον ελεύθερο μου χρόνο. Ο έρωτας, οι φίλοι μου, η επαφή με τη φύση με αποφορτίζουν και μου δίνουν εφόδια.

Το καλοκαίρι περνάω ώρες στο βυθό της θάλασσας με τη μάσκα μου και ψάχνω κοχύλια, ενώ το χειμώνα απολαμβάνω μεγάλους περίπατους στη φύση.

Όποτε επιστρέφω στην Ελλάδα, πάντα μαγειρεύω στο σπίτι για τους φίλους μου και κάνουμε αυτά τα μεγάλα, ατελείωτα τραπέζια που μόνο εμείς οι Μεσογειακοί λαοί ξέρουμε με πολύ κρασί και γέλιο. Και βέβαια περνάω πολύ χρόνο στο τηλέφωνο να ανταλλάσσω μηνύματα και τηλεφωνήματα με όλους τους δικούς μου, όπου κι αν βρίσκομαι. Α και οι σειρές στην τηλεόραση, αυτές θα με καταστρέψουν!

Πρέπει να σας πω πως όταν ακούσαμε για πρώτη φορά το «Disobey», αυτό που μου είπε ένας συνεργάτης που ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική ήταν… Ρε φίλε με αυτό το κομμάτι και με αυτόν ακριβώς τον τύπο έπρεπε να συμμετέχει η Ελλάδα στη Eurovision.

Χα χα το έχω ακούσει πολλές φορές αυτό το σχόλιο από τότε που βγήκε το κομμάτι! Η αλήθεια είναι πως όταν το ηχογραφούσα στην Σουηδία πριν από δύο χρόνια, μου πέρασε η ιδέα για την Eurovision και όταν επικοινώνησα με τους αρμόδιους, με ενημέρωσαν ότι θα έπρεπε να καταθέσω το κομμάτι, να περάσει από επιτροπή κλπ. Σας ομολογώ ότι θύμωσα καθώς θεώρησα πως θα έπρεπε να μου έχουν εμπιστοσύνη μετά από όλα αυτά που έχω κάνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και να μου το αναθέσουν απευθείας κι έτσι δεν το κατέθεσα ποτέ το τραγούδι. Είμαι χαρούμενος όμως γιατί το Disobey βρήκε το κοινό του και αγαπήθηκε, ήδη έχει βρεθεί στα charts σε 5-6 χώρες κι αυτό μού αρκεί.

Είναι ένα τραγούδι τελείως διαφορετικό από οτιδήποτε έχω κάνει, που έγραψα μαζί με δύο πολύ εκλεκτούς συναδέλφους μου και περιέχει ένα μήνυμα πολύ σημαντικό για μένα: τη στιγμή που έρχεται η ώρα να είσαι ανυπάκουος σε οτιδήποτε έχεις μάθει έως τώρα που δεν είναι «δικό σου» ή δεν σε εκφράζει.

το τραγουδι αυτο περιέχει ένα μήνυμα πολύ σημαντικό για μένα: τη στιγμή που έρχεται η ώρα να είσαι ανυπάκουος σε οτιδήποτε έχεις μάθει έως τώρα που δεν είναι «δικό σου» ή δεν σε εκφράζει.

Στις 20 Ιουλίου δίνετε μια συναυλία στη Θεσσαλονίκη στη Μονή Λαζαριστών. τι θα ακούσουμε; Πως θα περιγράφατε τα συναισθήματα σας που μετά από καιρό θα έχετε απέναντί σας κοινό;

Η Θεσσαλονίκη είναι από τα αγαπημένα μου μέρη στον κόσμο και ξέρω ότι έχω ένα κοινό που με αγαπάει και με στηρίζει και μου έχει χαρίσει απίστευτες στιγμές αγάπης τα τελευταία χρόνια. Ανυπομονώ σαν λιοντάρι σε κλουβί να ξαναβρεθώ στη σκηνή με το κοινό μου και να μοιραστώ τα τραγούδια και τις ιστορίες που κουβαλώ μέσα μου. Τόσοι μήνες μακριά από τους φίλους μου ήταν πραγματική φυλακή, φίμωτρο κανονικό για κάθε καλλιτέχνη. Η ανυπομονησία μου έχει χτυπήσει κόκκινο, σαν να είναι η πρώτη φορά που τραγουδώ και όσοι με ξέρετε, έχω πολλά να σας πω!

Θα ακούσετε φυσικά τραγούδι από τον τελευταίο μας δίσκο με την Ευανθία και την Λίνα, όπως το «Καρδιά Κοίτα», τραγούδια από το ξένο μου ρεπερτόριο όπως φυσικά το καινούργιο μας «Disobey» αλλά και το «Je suis malade» και κάποιες διασκευές πολύ αγαπημένων και γνωστών τραγουδιών.

Σας υπόσχομαι δύο ώρες συναισθήματος, τραγουδιού και γέλιου!

Θα χορέψετε -στην καρέκλα σας πάντα λόγω μέτρων ασφαλείας- το «Δικό σου το πέλαγο» κι εγώ θα σας ανοίξω όλο το πέλαγος της καρδιάς μου. Ξέρετε, είμαστε αναγκαστικά όλοι μουδιασμένοι μέσα μας με όλα αυτά που έχουν συμβεί και μας έχουν καταβάλλει. Ο στόχος μου μέσα σε αυτό δεν είναι μόνο τα ανεβαστικά τραγούδια και το κέφι – το οποίο σαφώς και υπάρχει στις συναυλίες μου- αλλά κυρίως να σας κοιτάξω ευθεία στην καρδιά και να ζωντανέψουμε μαζί το συναίσθημά μας που το κρατάμε σε «απαγορευμένη ζώνη» πολύ συχνά. Μόνο η μουσική έχει αυτή τη θεραπευτική δύναμη!

Σας εύχομαι να την απολαύσετε τη βραδιά, όσο σας απολαμβάνουμε και εμείς όταν τραγουδάτε

Είμαι σίγουρος ότι θα την απολαύσω, κάθε συναυλία είναι για μένα γιορτή! Βάζω τα καλά μου και υποδέχομαι τον κόσμο για να περάσουμε δύο ώρες απόλυτης ένωσης!

Κερδίστε 10 διπλές προσκλήσεις για τη συναυλία του Γιώργου Περρή στη Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη: Πέτρος Γραμμενίδης