«Γης Αερικά» της Ομάδας Enigma στο 1ο Φεστιβάλ «Ταράτσα Στα Δυτικά»

Η θεατρική παράσταση “Γης Αερικά” στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ «Ταράτσα Στα Δυτικά», Δευτέρα 20 & Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021 στις 21:00. Είσοδος Ελεύθερη με τηλεφωνική κράτηση.

Με τη θεατρική παράσταση “Γης Αερικά” της Ομάδας Enigma να ζωντανεύει τα διαχρονικά στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης με τρόπο σύγχρονο και δυναμικό, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ “Ταράτσα στα δυτικά” που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

Η παράσταση που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ και ανεβαίνει τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου και τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου (ώρα έναρξης 21:00) στην ταράτσα του Πολυλειτουργικού Κέντρου “Θέατρο Οδού Μοναστηρίου” (οδός Παρατσίκογλου και Χρυσ. Σμύρνης γωνία, Ελευθέριο Κορδελιό – Είσοδος από Μοναστηρίου), είναι βασισμένη στα έργα “Τρισεύγενη” του Κ. Παλαμά, “Ηλιογέννητη” του Η. Βουτιερίδη και “Πρωτομάστορας” του Ν. Καζαντζάκη και με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση θα ταξιδέψει το κοινό πίσω στο χρόνο, ζωντανεύοντας την κοινή ιστορική μνήμη μέσα από λαϊκούς θρύλους της ελληνικής παράδοσης.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με τηλεφωνική κράτηση στο: 2310771033 (ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00πμ – 14.00μμ), ενώ αντί εισιτηρίου όσοι το επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν προαιρετικά τρόφιμα και φάρμακα για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Φαρμακείου του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Πρόκειται για τη νέα της παραγωγή της Ομάδας Enigma, σε σύνθεση κειμένων και δραματουργική επεξεργασία Αστερόπης Χαριτίδου και σκηνοθεσία Κυριάκου Δανιηλίδη.
Στην παράσταση παρακολουθούμε τρεις διαφορετικές ηρωίδες: την Τρισεύγενη από το ομώνυμο έργο του Κωστή Παλαμά, την Ηλιογέννητη από το ομώνυμο έργο του Ηλία Βουτιερίδη και τη Σμαράγδα από το έργο Πρωτομάστορας του Νίκου Καζαντζάκη, που στηρίζεται στο δημοτικό ποίημα “Το Γεφύρι της Άρτας”.

Τρεις ηρωίδες που θυμίζουν αερικά λαϊκών θρύλων, με ιστορίες παράλληλες και κοινή μοίρα. Μέσα από τους διαλόγους των έργων βλέπουμε να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας, ένα κομμάτι δικό μας, ένα κομμάτι τόσο παλιό και τόσο σύγχρονο μαζί, ένα κομμάτι Ελλάδας.

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης για ελευθερία και ανεξαρτησία, επιλέγουμε έργα της “Γενιάς του 1880” σε μια παράσταση που ταξιδεύει μέσα στη λαϊκή μας παράδοση. Πριν 200 χρόνια πραγματώθηκε μια τεράστια προσπάθεια δημιουργίας εθνικής ενότητας, συνείδησης, και ομοψυχίας. Από αυτή την προσπάθεια δε θα μπορούσε να λείπει το θέατρο.

Η δυσκολία που αντιμετώπισε το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος ήταν στο να βρει την συνέχεια της ιστορίας. Την σύνδεση με το πριν, με το παρελθόν, με την ρίζα. Πώς να γεφυρώσει κάποιος τα 2500 χιλιάδες χρόνια που μεσολαβούν από τον Περικλή στον Κολοκοτρώνη; Την απάντηση έδωσαν οι θεατρικοί συγγραφείς του 19ου αιώνα και ήταν απλή. Μέσα από την παράδοση. Μέσα από την κοινή μνήμη. Το κίνημα του Ρωμαίικου Συμβολισμού όπως είναι γνωστό, υιοθετεί ως συνδετικό ιστό τα παραδοσιακά και λαογραφικά στοιχεία του τόπου. Δημοτικά τραγούδια, θρύλοι, λαϊκά παραμύθια, δοξασίες, ήθη, έθιμα, όλα επιστρατεύτηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως υλικό για τα θεατρικά έργα, φέρνοντας τους ανθρώπους από το χθες στο σήμερα. Μέσα στον πυρήνα της Νεοελληνικής Παράδοσης υπήρχαν πάντα τα σπέρματα των αρχαιοελληνικών μύθων, οι αξίες, η ψυχή, η ιστορική διαδρομή ενός λαού μέσα στο χρόνο.

Σύνθεση κειμένων-Δραματουργική επεξεργασία: Αστερόπη Χαριτιδου
Σκηνοθεσία: Κυριάκος Δανιηλίδης

Παίζουν: Κυριάκος Δανιηλίδης, Αστερόπη Χαριτιδου, Κατερίνα ΚασελίμηΦωτογραφίες: Κατερίνα Καρούλια

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Enigma

Η παράσταση, όπως και όλες οι εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ “Ταράτσα στα δυτικά”, πραγματοποιούνται τηρουμένων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού covid-19.

Σημειώνεται ότι :

-Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, τόσο κατά την είσοδο και έξοδο από το κέντρο, όσο και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.
-Η εκδήλωση είναι αποκλειστικά για καθήμενους.
-Οι πόρτες για την είσοδο του κοινού ανοίγουν μιάμιση ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης.
-Η είσοδος και η έξοδος του κοινού γίνεται τμηματικά για αποφυγή συνωστισμού, τηρουμένων των αποστάσεων ασφαλείας του 1,5 μέτρου.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως