Η αβάσταχτη ελαφρότητα των «εκλογέων»

Σε ένα μικρό χωριό, ο κάθε υποψήφιος που μετέχει στα κοινά είναι δαχτυλοδειχτούμενος. Γνωρίζεις το ποιόν του από μωρό παιδί, τον είδες να μεγαλώνει, να σπουδάζει. Ξέρεις αν είναι εργατικός ή τεμπέλης, αν είναι μνησίκακος, αλλά πολύ περισσότερο ξέρεις «τι καπνό φουμάρει». Σε μια μεγάλη πόλη που μοιραία το άτομο χάνεται στο πλήθος, οι εκλογείς αδυνατούν να εκφέρουν προσωπική άποψη από πρώτο χέρι.
…………………………………………………………………………………….
Αυτή την έλλειψη πληροφόρησης αναλαμβάνουν να καλύψουν τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ), παρουσιάζοντας όμως διαφορετικές εκδοχές. Παίζουν το ρόλο του κόλακα και του συκοφάντη. Έτσι οι δικοί μας υποψήφιοι, κολακεύονται, εξωραΐζονται, «σκίζουν» σε κάθε εμφάνιση, ενώ αυτοί των «άλλων»  αντιμετωπίζονται μετά βδελυγμίας, με προσβλητικά σχόλια, με αιωρούμενες ασαφείς νύξεις για το έργο και το παρελθόν τους, κοινώς στολίζονται με την ανάλογη λάσπη. Η κάθε πλευρά κατηγορείται από την αντίπαλη πως ψεύδεται κατά παραγγελία και κατά συνθήκη. Το κομμάτι των Ενημερωτικών Μέσων που δείχνει να εμφανίζεται λιγότερο δογματικό σε μια χρωματιστή πραγματικότητα αποτελεί μια μικρή μειοψηφία μπροστά στο σύνολο αυτών που παραμένουν κακόγλωσσοι. Οι Πολίτες καλούνται να αποφασίσουν.
………………………………………………………………………………….
Αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσο οι Πολίτες ψηφίζουν με γνώμονα το συμφέρον του τόπου τους. Πόση ιδιοτέλεια υπάρχει στον ψήφο; Αυτό είναι εύκολο να απαντηθεί αν αναλογιστούμε ποιος Δήμαρχος, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο  θα τολμήσει να πει φανερά π.χ. ότι επιβάλλεται να γίνει ΧΥΤΑ στη περιοχή του, γιατί έτσι επιτάσσει το Εθνικό συμφέρον. Αν το τολμήσει αυτός ο έντιμος Έλληνας καλύτερα να μη περιμένει να ξαναεκλεγεί! Πόσες περιπτώσεις έχουμε απειλών από οπαδούς ποδοσφαιρικών επιχειρήσεων (χιλιάδες ψήφους) ότι αν δεν γίνει το δικό τους, (ντεμέκ να αποκατασταθεί κάτι που θεωρούν ότι αποτελεί αδικία σε βάρος της ομάδας τους) θα μαυρίσουν τον υποψήφιο που εκλέγεται στη περιφέρεια τους; Με απύθμενο θράσος κάθε ένας, κάθε ομαδούλα και κάθε περιοχή και μέσω των πελατειακών σχέσεων που υφαίνονται – επιδιώκει να τοποθετήσει «το δικό της» πρόβλημα και να προωθήσει τον «δικό της» υποψήφιο με κυριαρχούσα τη λογική ότι πάνω από όλα θα φροντίσει για τη πάρτη τους. (Εις βάρος ποιού; προφανώς κάποιας διπλανής περιοχής, άλλης επιχείρησης, άλλου υποψήφιου, άλλης κοινωνικής ομάδας και πιθανώς και με μεγαλύτερες ανάγκες)
……………………………………………………………………………..
Κατά πόσο ευνοούνται οι κάλλιστοι (επιστήμονες, λόγιοι, ποιητές, ερευνητές, τεχνοκράτες), φαίνεται από τον μεγάλο αριθμό από Αθλητές, Ηθοποιούς, Παρουσιαστές, Δημοσιογράφους και Καλλιτέχνες που συμπληρώνουν τα ψηφοδέλτια. Αυτοί είναι μάλιστα που πετυχαίνουν εύκολα να εκλεγούν, αν και  πιθανότητα το μοναδικό προσόν που διαθέτουν να είναι η ευρύτατη δημοσιότητα τους. (Χωρίς βέβαια να αποκλείουμε ότι ανάμεσα τους υπάρχουν και ικανότατοι υποψήφιοι. Μόνο που αυτοί είναι μια μικρή μειοψηφία.)
…………………………………………………………………………….
Παράλληλα οι επαγγελματίες της επικοινωνίας αναλαμβάνουν να ρετουσάρουν την εικόνα του κάθε υποψηφίου. Τι γραβάτα να φορέσει, πόσα κιλά να χάσει, πώς να βελτιώσει τη προφορά, πώς να κουνάει τα χέρια, τις φωτογραφίες που θα δημοσιευτούν και φυσικά ποιες εικόνες θα εξαφανιστούν. (Φαντάζεστε έναν υποψήφιο να “σκαλίζει” τη μύτη του;) Με λίγα λόγια εάν κάποιος είναι κακομούτσουνος, υπέρβαρος, κουσουρλής, όσο δραστήριος και να δείχνει, ή όσα κιλά λαμπρό μυαλό να κουβαλά, έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με πιο εμφανίσιμους αντιπάλους του. Η μάζα προτιμά αυτό που λάμπει, αυτούς που κραυγάζουν. (Είναι δυνατόν; Να επιλέγουμε σύμφωνα με την εικόνα κάποιου και όχι σύμφωνα με το έργο του, το ποιόν του, το γνωστικό του αντικείμενο;)
…………………………………………………………………………….
Είναι! Δυστυχώς είναι… Ιδιαίτερα όταν και η επίσημη γραμμή των κομμάτων φθάνει στο θλιβερό σημείο αντί να προβάλει την ποιότητα των υποψηφίων που προτείνει να προτρέπει:  Μαυρίστε τη κυβέρνηση, μαυρίστε την αντιπολίτευση, ψηφίστε ενάντια στο μνημόνιο, ψηφίστε ενάντια στο δικομματισμό. Είναι δείγμα ποιότητας και ήθους όταν η κομματική ηγεσία σε προτρέπει να ψηφίσεις… για να «τιμωρήσεις» τους άλλους;
…………………………………………………………………………….
Στις Δημοτικές εκλογές όμως καλείσαι να αποφασίσεις για τα πιο ικανά πρόσωπα που θα αναλάβουν να οδηγήσουν την τοπική κοινωνία, αυτούς που αποδεδειγμένα ασχοληθήκαν με τα κοινά, έδειξαν ήθος και παρήγαγαν έργο. Ψηφίζουμε για μας και για κανέναν άλλο! Διαφωνεί κανείς;
……………………………………………………………………………
Σπύρος Σαρανταένας
ss@cityportal.gr

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως