Η αγγελία εργασίας της δεκαετίας του 40 για γυναίκες που κατέληγαν να γίνουν δεσμοφύλακες SS

Η αγγελία εργασίας της δεκαετίας του 40 για γυναίκες που κατέληγαν να γίνουν δεσμοφύλακες SS

Το δέλεαρ ενός καλού μισθού, της δωρεάν διαμονής, σίτισης και των στολών
“Ζητούνται υγιείς γυναίκες εργάτριες ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών για στρατιωτική τοποθεσία”, αναφέρει η αγγελία εργασίας από μια γερμανική εφημερίδα του 1944, προσφέροντας καλό μισθό, δωρεάν διατροφή, διαμονή και ρούχα.
 
Αυτό που δεν ανάφερε η αγγελία είναι ότι τα ρούχα ήταν στολή SS. Και ότι ο «στρατιωτικός χώρος» ήταν το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Ravensbrück για γυναίκες.
 
Σήμερα οι αδύναμοι ξύλινοι στρατώνες για τους κρατουμένους έχουν φύγει από καιρό. Το μόνο που μένει είναι ένα τρομερό άδειο, βραχώδες πεδίο, περίπου 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) βόρεια του Βερολίνου.
Ακόμα, όρθιες είναι οι οκτώ χτισμένες, ελκυστικές βίλες με ξύλινα παντζούρια και μπαλκόνια. Είναι μια ναζιστική εκδοχή της δεκαετίας του 1940 των μεσαιωνικών γερμανικών εξοχικών σπιτιών.
 
Εκεί ζούσαν οι γυναίκες φύλακες, μερικές με τα παιδιά τους. Από τα μπαλκόνια η μία πλευρά της θέας ήταν ένα δάσος και μια όμορφη λίμνη. «Ήταν η πιο όμορφη στιγμή της ζωής μου», είπε μια πρώην γυναίκα φύλακας, δεκαετίες αργότερα.
 
Αλλά από τις κρεβατοκάμαρές τους έβλεπαν επίσης τις σειρές των κρατουμένων και τις καμινάδες του θαλάμου αερίου.
 
“Πολλοί επισκέπτες που έρχονται στο μνημείο ρωτούν για αυτές τις γυναίκες. Δεν υπάρχουν τόσες πολλές ερωτήσεις σχετικά με τους άνδρες που εργάζονταν σε αυτόν τον τομέα”, λέει η Andrea Genest, διευθύντρια του μουσείου μνημείων στο Ravensbrück. “Οι άνθρωποι δεν θέλουν να πιστεύουν ότι οι γυναίκες μπορούν να είναι τόσο σκληρές.”
 
Πολλές από τις νέες γυναίκες που μετατρέπονταν σε δεσμοφύλακες προέρχονταν από φτωχότερες οικογένειες, είχαν εγκαταλείψει το σχολείο νωρίς και είχαν λίγες ευκαιρίες σταδιοδρομίας.
 
Η εργασία σε στρατόπεδο συγκέντρωσης σήμαινε υψηλότερους μισθούς, άνετη διαμονή και οικονομική ανεξαρτησία. «Ήταν πιο ελκυστικό από το να δουλεύεις σε ένα εργοστάσιο», λέει η Δρ Genest.
 
Πολλές είχαν εισχωρήσει από νωρίς σε ναζιστικές ομάδες νέων και πίστευαν στην ιδεολογία του Χίτλερ. «Ένιωθαν ότι υποστήριζαν την κοινωνία κάνοντας κάτι ενάντια στους εχθρούς της».
 
Μέσα σε ένα από τα σπίτια μια νέα έκθεση εμφανίζει φωτογραφίες των γυναικών στον ελεύθερο χρόνο τους. Οι περισσότερες ήταν γύρω στα είκοσι τους χρόνια, όμορφες με μοντέρνα χτενίσματα.
 
Στις φωτογραφίες δείχνουν να χαμογελούν ενώ πίνοντας καφέ και τρώγοντας κέικ στο σπίτι. Ή γέλιο, τα χέρια συνδεδεμένα, καθώς πηγαίνουν  βόλτα στο κοντινό δάσος με τα σκυλιά τους.
 
Οι σκηνές φαίνονται αθώες – μέχρι να παρατηρήσει κάποιος τα διακριτικά των SS στα γυναικεία ρούχα. Τα ίδια σκυλιά της Αλσατίας χρησιμοποιήθηκαν για να βασανίσουν ανθρώπους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
 
Περίπου 3.500 γυναίκες εργάστηκαν ως ναζιστές των στρατοπέδων συγκέντρωσης, και όλες ξεκίνησαν στο Ravensbrück, μεταπηδώντας στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου ή στο Μπέργκεν-Μπέλσεν.
 
Πηγή:bbc.com
 
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε