5.6 C
Thessaloniki
11.5 C
Athens

H Άγκυρα έκλεισε τα Στενά στα ρωσικά πλοία – Παραβίαση της Συνθήκης του Μοντρέ που οδηγεί σε πόλεμο

Η Τουρκία οδηγεί τον πλανήτη σε μια παγκόσμια πυρηνική σύρραξη αφού έκλεισε τα Στενά στον Βόσπορο για τα ρωσικά εμπορικά πλοία παραβιάζοντας την Συνθήκη του Μοντρέ Αυτό από μόνο του αποτελεί αιτία πολέμου και όλοι πλέον ανηυχούν για την εκπλήρωση των προρρήσεων των Αγίων της Ορθοδοξίας οι οποίοι έχουν προβλέψει έναν παγκόσμιο ολοκληρωτικό πόλεμο με αφορμή το κλέισμο των Στενών από τους Τούρκους.
 
Από το Σάββατο υπήρχε ενημέρωση για τις ασκήσεις “προστασίας” των Στενών του τουρκικού Ναυτικού.
 
Δεκάδες ρωσικά εμπορικά πλοία περιμένουν επί ώρες στην είσοδο των Στενών του Βοσπόρου προκειμένου να λάβουν την άδεια για να περάσουν στη Θάλασσα του Μαρμαρά και από εκεί στο Αιγαίο. Οι τουρκικές Αρχές παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες και εμποδίζουν τα ρωσικά πλοία από το να περάσουν τα Στενά του Βοσπόρου. Ως αποτέλεσμα, δεκάδες ρωσικά πλοία παραμένουν εγκλωβισμένα στην αρχή των Στενών, στον Εύξεινο Πόντο. Μάλιστα, ήρθε στη δημοσιότητα και ένα βίντεο που δείχνει τα ρωσικά πλοία να περιμένουν. 
 
«Η Τουρκία δεν θα κλείσει τη δίοδο των ρωσικών πλοίων προς τη Συρία», υποστηρίζει, πάντως, ο Βίκτορ Κραβτσένκο, πρώην ανώτατο στέλεχος του ρωσικού Ναυτικού. «Αυτό θα ήταν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Συνθήκης του Μοντρέ, μια Συνθήκη την οποία έχουν υπογράψει οι περισσότερες χώρες»,
 
Υπενθυμίζεται στη Συνθήκη του Μοντρέ, που υπογράφτηκε το 1936, και αφορά το καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, σύμφωνα με το άρθρο 2, «εν καιρώ ειρήνης, τα εμπορικά πλοία θα απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα Στενά, ημέρα και νύχτα, κάτω από οποιαδήποτε σημαία, με οποιοδήποτε είδος φορτίου».
 
Οσον αφορά τα πολεμικά πλοία, εν καιρώ ειρήνης η Τουρκία «πρέπει να επιτρέπει τη διέλευση μικρού και μεσαίου μεγέθους πλοίων από όλες τις χώρες». Σε καιρό πολέμου, όπως αναφέρεται στη Συνθήκη, η διέλευση πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου είναι πλήρως στη δικαιοδοσία της τουρκικής κυβέρνησης.
 
Δυνάμεις του τουρκικού Ναυτικού και της τουρκικής Ακτοφυλακής έκαναν το Σάββατο ασκήσεις “προστασίας και αποναρκοθέτησης” στην θάλασσα του Μαρμαρά, που συνδέει τον Βόσπορο με την Μαύρη Θάλασσα, όπως και στα νότιο-δυτικά , στα Στενά των Δαρδανελίων που βλέπει στο Αιγαίο Πέλαγος.
 
Οι Τούρκοι φοβούνται ότι σε περίπτωση που κλείσουν τα Στενά για να εμποδίσουν την διέλευση των ρωσικών πολεμικών πλοίων τότε οι Ρώσοι θα ναρκοθετήσουν τα Στενά (έχουν δυνατότητα και από αέρος ναρκοθέτηση) για να τους εμποδίσουν να χρησιμοποιήσουν τον τουρκικό Στόλο που εδρεύει στον μεγαλύτερο τουρκικό ναύσταθμο του Γκιουλτσούκ κοντά στην Κωνσταντινούπολη.
 
Σημειώνεται ότι η ναρκοθέτηση των Στενών είναι και στα σχέδια του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης με την Τουρκία, τουλάχιστον στην έξοδο προς το Αιγαίο.
 
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Τουρκία προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο των Στενών το 1982, όπου και μετά την αντίδραση των γειτονικών χωρών υποχώρησε. Η Συνθήκη του Μοντρέ και οι καλές σχέσεις της Τουρκίας με την Βρετανία και τις ΗΠΑ έδωσαν στην χώρα την δυνατότητα ελέγχου των Στενών. 

Προσπάθεια να ρίξει τους τόνους αναφορικά με τη διέλευση των ρωσικών πλοίων από Βόσπορο και Δαρδανέλια κάνει η Μόσχα.
 
Σύμφωνα με διπλωματική-στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο RIA Novosti, «τα ρωσικά πλοία αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά τη διέλευσή τους από τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Βέβαια, κάποια πλοία χρειάζεται να περιμένουν για τη διέλευσή τους, ωστόσο αυτό μάλλον οφείλεται στην “κίνηση” που παρατηρείται ή σε φυσικά φαινόμενα, που καθυστερούν τη διέλευση».
 
Μάλιστα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι τουρκικές Αρχές κάποιες φορές κλείνουν τα Στενά λόγω της πυκνής ομίχλης ή επιτρέπουν την κίνηση των πλοίων μόνο προς μία κατεύθυνση (προς το Αιγαίο ή προς τον Εύξεινο Πόντο) εξαιτίας του «συνωστιμού» που παρατηρείται στην περιοχή.
 
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά από δημοσιεύματα στον Τύπο της Ρωσίας ότι η Τουρκία δεν αφήνει τα ρωσικά πλοία να περνούν από τα Στενά, καθυστερώντας τα επί ώρες και κρατώντας τα, έτσι, εγκλωβισμένα στην είσοδο του Βοσπόρου στον Εύξεινο Πόντο.
 

 

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
5.5 ° C
8.3 °
3 °
87 %
1kmh
0 %
Πα
17 °
Σα
17 °
Κυ
9 °
Δε
13 °
Τρ
12 °