{ Θέατρo }

Η Ανθρώπινη Φωνή θα ακουστεί ξανά στην Οικία Τέλλογλου

Ερμηνεύει η ηθοποιός του ΚΘΒΕ Μαρία Χατζηϊωαννίδου


Κατηγορίες: Θέατρο

Η Ανθρώπινη Φωνή θα ακουστεί ξανά στην Οικία Τέλλογλου

Χώρος: Οικία Τέλλογλου
Διεύθυνση: Πλατεία Αριστοτέλους 2, 54623
Θεσσαλονίκη
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Οικία Τέλλογλου
Τιμή: από 0.00
Ποιοι: Μαρία Χατζηϊωαννίδου, Πάνος Νάνος
Πότε: 23/01/2019 - 20/03/2019
Ώρα έναρξης: 19:30

Σε έναν χώρο γεμάτο ιστορία, καλαισθησία και καλλιτεχνικές αναμνήσεις, με φόντο σπάνια κειμήλια, έργα τέχνης και βιβλία, θα ακουστεί ξανά η «Ανθρώπινη Φωνή» του Ζαν Κοκτώ.

Σε έναν χώρο γεμάτο ιστορία, καλαισθησία και καλλιτεχνικές αναμνήσεις, με φόντο σπάνια κειμήλια, έργα τέχνης και βιβλία, θα ακουστεί ξανά  η «Ανθρώπινη Φωνή» του Ζαν Κοκτώ.
Η «Ανθρώπινη Φωνή» επιστρέφει στην οικία Τέλλογλου.

Tο μονόπρακτο «Ανθρώπινη Φωνή» του σπουδαίου Γάλλου συγγραφέα φιλοξενήθηκε στην ιστορική κατοικία της Αλίκης και του Νέστορα Τέλλογλου, σε μια συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

Πριν από λίγες μέρες η  οικία Τέλλογλου, ακριβώς στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας στην οδό Αριστοτέλους, υποδέχθηκε για πρώτη φορά μια θεατρική παράσταση στο χώρο της.  Οι φίλοι του θεάτρου  απόλαυσαν το συγκλονιστικό μονόλογο μίας απελπισμένης γυναίκας μπροστά στην εγκατάλειψη  από την Μαρία Χατζηιωαννίδου σε σκηνοθεσία Γιώργου Καύκα.
Μετά την ανταπόκριση του κόσμου, με κοινή απόφαση του ΚΘΒΕ και του  Τελλόγλειου Ιδρύματος, η «Ανθρώπινη Φωνή» θα παρουσιαστεί ξανά στην οικία Τέλλογλου δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει αυτήν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράσταση.

Η οικία Τέλλογλου βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας στην οδό Αριστοτέλους 2, πάνω από τον κινηματογράφο «Ολύμπιον».

Στο σπίτι αυτό εγκαταστάθηκε το ζεύγος Τέλλογλου το 1965, μερικά χρόνια μετά τον γάμο τους, και εκεί έζησε η Αλίκη Τέλλογλου, μετά τον θάνατο του συζύγου της Νέστορα, έως το 2008.
 
Ένα σπίτι γεμάτο καλλιτεχνικές αναμνήσεις, αφού οι τοίχοι του και τα δωμάτιά του ήταν πάντα διακοσμημένα με έπιπλα και έργα τέχνης, αποκτήματα των φιλότεχνων συλλεκτών από Έλληνες και Ευρωπαίους δημιουργούς των δύο προηγούμενων αιώνων, αλλά και σπάνια κειμήλια από μακρινές εποχές και ταξίδια. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ανάμεσα σε βιβλία και έργα τέχνης, και με εξαιρετική θέα προς τη θάλασσα από το ωραιότερο μπαλκόνι της πόλης, η Αλίκη Τέλλογλου συναντούσε τους φίλους και συνοδοιπόρους της, και οραματιζόταν την ίδρυση του Τελλογλείου (1971) και τη δωρεά της συλλογής.
 
Η οικία Τέλλογλου αποτελεί τμήμα του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. Με απόφαση του Δ.Σ. του Τελλογλείου, το σπίτι αποκαταστάθηκε με τα περισσότερα αντικείμενα και έπιπλά του με σεβασμό στην προσωπικότητα των δωρητών και ιδρυτών του Τελλογλείου, Αλίκης και Νέστορα Τέλλογλου.

Άνοιξε ξανά τις πόρτες της στο κοινό την άνοιξη του 2016, έπειτα από οκτώ χρόνια απουσίας της Αλίκης Τέλλογλου, με ξεναγήσεις, σεμινάρια καλλιτεχνών και άλλες εκδηλώσεις.

Υποδέχεται τους επισκέπτες παρουσιάζοντας ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον: ο ιστορικής σημασίας χώρος έχει εμπλουτιστεί  με αντιπροσωπευτικά έργα καλλιτεχνών σημαντικών για την εξέλιξη της νεοελληνικής τέχνης, κομβικές  δημιουργίες του 19ου και του 20ού αιώνα, δείγματα της Επτανησιακής Σχολής, της Σχολής του Μονάχου, όψεων του μοντερνισμού, της «Γενιάς του Τριάντα», του κινήματος της αφαίρεσης, του κριτικού ρεαλισμού. Ανάμεσά τους έργα των: Ξυδιά, Γύζη, Φλωρά, Μαλέα, Λύτρα, Παρθένη, Κόντογλου, Μπουζιάνη, Εγγονόπουλου, Σπυρόπουλου, Βενετούλια κ.α.

Η «Ανθρώπινη Φωνή» του Ζαν Κοκτώ
στην Οικία Τέλλογλου,
πλατεία Αριστοτέλους 2 (δίπλα στη είσοδο του Ολύμπιον)

Τετάρτη 9/1 (AΚΥΡΩΣΗ), Τετάρτη 16/1 (AΚΥΡΩΣΗ), Τετάρτη 23/1, Τετάρτη 30/1, στις 19:30
Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στις 19.30
Τετάρτη 6, Τετάρτη 13 και Τετάρτη 20 Μαρτίου (SOLD OUT)
στις 19:30
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Συγγραφέας: Ζαν Κοκτώ
Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Καύκας
Μουσική/Ηχητικό περιβάλλον: Πάνος Νάνος
Βίντεο: Πάνος Μπουντούρογλου
Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος
 
Ερμηνεύει η ηθοποιός του ΚΘΒΕ Μαρία Χατζηϊωαννίδου
Μουσική επί σκηνής: Πάνος Νάνος (Ηλεκτρική κιθάρα)

 
Τιμή Εισιτηρίου: 10  ευρώ
Περιορισμένος αριθμός θέσεων
 
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΤΑΜΕΙΑ ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200) | VIVA.gr | Τ. 11876
 
ΏΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΘΒΕ:
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):
Δευτέρα: 8.30- 15.30
Τρίτη έως Κυριακή: 8:30 - 21:30
 
Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους:
Δευτέρα, Τετάρτη & Σάββατο: 10:00 - 15:30
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 - 14:00 & 17:30 - 20:00
 
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2):
Τετάρτη έως Κυριακή: 16:30 - 21:30
 
Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη):
Τετάρτη έως Κυριακή: 16:30 - 21:30

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ