Η Διαδικτυακή Εκπαίδευση είναι ανάμεσά μας κι έχει έρθει για να μείνει

Η Διαδικτυακή Εκπαίδευση είναι ανάμεσά μας κι έχει έρθει για να μείνει

Εκτός από τις λέξεις λοιμωξιολόγος, κρούσμα, εκθετική αύξηση, συνωστισμός και κοινωνική απόσταση που εντάχθηκαν στο λεξιλόγιο μας από το Μάρτιο του 2020, ήρθε και η φράση διαδικτυακή εκπαίδευση η οποία και βρίσκεται πια στα στόματα όλων. Οι υπέρμαχοι πολλοί, αυτοί που αντιδρούν επίσης πολλοί, όπως πάντα άλλωστε σε καθετί νέο που μας «ξεβολεύει» κάπως από αυτό που τόσο χρόνια γνωρίζουμε.
 
Η διαδικτυακή εκπαίδευση για κάποιους όμως δεν είναι και τόσο νέο όσο φανταζόμαστε.
Επίσης δεν είναι κάτι που ξεκίνησε εντός λίγο ημερών λόγω ανάγκης αλλά αντιθέτως κάτι που χτίστηκε μετά από σκέψη, σπουδή, training, λάθη και διορθώσεις και τέλος εμπειρία και επιτυχία. Μιλήσαμε με τους ειδικούς της διαδικτυακής εκπαίδευσης κο Παύλο Ξύνα και κο Κώστα Κοτελίδα που διευθύνουν το Έτσι Μαθαίνω, ένα από τα μεγαλύτερα διαδικτυακά Φροντιστήρια της χώρας που λειτουργεί από το 2012. Οι διευθυντές του Έτσι Μαθαίνω μας ενημερώνουν πως τα τελευταία χρόνια έχουν εκπαιδευτεί στα διαδικτυακά τους σεμινάρια πάνω από 2000 εκπαιδευτικοί στην online διδασκαλία, ενώ πάνω από 1000 μαθητές πέρασαν από τις διαδικτυακές τους αίθουσες κάνοντας μαθήματα δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, προετοιμασίας πανελληνίων αλλά και ξένων γλωσσών.
 
Πόσο ίδιο και ίσο μπορεί να είναι το online μάθημα με το διαδικτυακό;
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο σπουδών του Έτσι Μαθαίνω «αν το διαδικτυακό μάθημα γίνει σωστά, χωρίς βιασύνες και προχειρότητες δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα το παραδοσιακό μάθημα σε μία φροντιστηριακή ή σχολική τάξη. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, και για κάποιους μαθητές μπορεί να είναι και καλύτερο και να βοηθήσει να αναδειχτούν μαθητές που ίσως αδικούνται στο συμβατικό σύστημα εκπαίδευσης».
 
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό το «σωστά» όμως για μία διαδικτυακή αίθουσα;
Φανταστείτε ένα παιδάκι που μπαίνει την πρώτη του μέρα στο σχολείο σε μία τάξη όπου μόνο ακούει τη φωνή του δασκάλου χωρίς να τον βλέπει και έχει συμμαθητές «φαντάσματα». Αυτή είναι η πραγματική δυστοπία και όχι η διαδικτυακή εκπαίδευση που πιστέψτε με έχει μία ιδιαίτερη οικειότητα και δημιουργεί δεσμούς που ακολουθούν τους μαθητές μας όλη τους τη ζωή. H ανησυχία για τις κάμερες για παράδειγμα που προέρχεται από την πιθανή άγνοια των γονιών για το καινούριο, είναι λογική. Δεν μπορεί όμως να υπάρξει διαδικτυακό μάθημα με κλειστές κάμερες. Πώς μπορούμε να συζητάμε και να ψάχνουμε την εξίσωση της διαδικτυακής με την παραδοσιακή τάξη όταν αφαιρούμε από την πρώτη ένα από τα βασικότερα στοιχεία που κάνουν ένα μάθημα πετυχημένο; Και το βασικό στοιχείο αυτό είναι η επαφή, η σύνδεση του δασκάλου με την τάξη του.
 
Τι πρέπει να ξέρει ένας γονιός που ενδιαφέρεται για την online εκπαίδευση;
Το πρώτο πράγμα που οφείλει να γνωρίζει κάποιος είναι πως η διαδικτυακή εκπαίδευση δεν είναι μάθημα μέσω τηλεφώνου. Είναι μία διαδικασία που απαιτεί μεγάλη προετοιμασία από την πλευρά του εκπαιδευτικού με στόχο να χρησιμοποιηθούν όλα τα πλεονεκτήματα που μας χαρίζει η τεχνολογία, τα οποία σε ένα κλάδο όπως αυτός της εκπαίδευσης είναι αμέτρητα. Επίσης ένας γονιός πρέπει να εμπιστευτεί τον εκπαιδευτικό ή το Φροντιστήριο που θα έχει τα σωστά «όπλα» για αυτή τη μάχη. Δε νοείται online μάθημα με αργή σύνδεση  από την πλευρά του εκπαιδευτικού ή μέσω tablet ή τηλεφώνου ακριβώς όπως δε νοείται σχολική αίθουσα χωρίς πίνακα, ενώ και ο διαδραστικός online πίνακας είναι από τα σημαντικότερα «ατού» .
 
Το Έτσι Μαθαίνω είναι έτοιμο και φέτος να υποδεχτεί στις αίθουσές του μαθητές που θα εμπιστευτούν την εμπειρία και την τεχνογνωσία των εκπαιδευτικών του. Η ομάδα των τελευταίων δε, είναι εξοπλισμένη με όλα τα must της διαδικτυακής διδασκαλίας, αλλά είναι κυρίως εξοπλισμένη με την αγάπη αλλά και την πίστη τους στην διαδικτυακή εκπαίδευση.
Και όπως μας επισημαίνει ο κο Κοτελίδας, η διαδικτυακή εκπαίδευση δε σταματά όταν τελειώσει το μάθημα. Η online κοινότητα που έχουν δημιουργήσει διοργάνωνε συνέχεια ημέρες παιχνιδιών και γιορτές online κατά τη διάρκεια της καραντίνας ώστε να έρχονται τα «παιδιά τους» όπως τα αποκαλούν σε επαφή μεταξύ τους αλλά και με τους καθηγητές τους σε ένα πιο χαλαρό κλίμα παιχνιδιού.
 
Η όλη προσπάθεια αυτή μοιάζει σα να έχει διατηρήσει όλα τα θετικά της παραδοσιακής σχολικής ζωής και μάθησης και τα έχει εντάξει σε ένα σύγχρονο τεχνολογικό περιβάλλον φτιαγμένο για μαθητές όλων των ταχυτήτων!

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως