{ Βιβλία }

Η ελευθερία του Τύπου και τα υπέρ το δέον ισχυρά μέσα που διαθέτει, μας δολοφονούν...

Πωλ Βαλερύ (1871 – 1945) Γάλλος ποιητής, συγγραφέας και φιλόσοφος


Κατηγορίες: Αποσπάσματα

Η ελευθερία του Τύπου και τα υπέρ το δέον ισχυρά μέσα που διαθέτει, μας δολοφονούν...

Ποιοι: Πωλ Βαλερύ

Αποσπάσματα: Η ελευθερία του Τύπου και τα υπέρ το δέον ισχυρά μέσα που διαθέτει μας δολοφονούν με τυπωμένες κραυγές, μας τρυπούν με ειδήσεις που προκαλούν αίσθηση

(…) Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι σκλάβος της νεωτερικότητας : δεν υπάρχει πρόοδος που να μη μετατρέπεται στην πιο ολοκληρωτική υποδούλωσή του. Η άνεση μας αλυσοδένει. Η ελευθερία του Τύπου και τα υπέρ το δέον ισχυρά μέσα που διαθέτει μας δολοφονούν με τυπωμένες κραυγές, μας τρυπούν με ειδήσεις που προκαλούν αίσθηση.
 
Η διαφήμιση, ένα από τα μεγαλύτερα δεινά της εποχής μας, προσβάλλει το βλέμμα μας, νοθεύει όλα τα επίθετα, χαλάει τα τοπία, διαφθείρει κάθε ποιότητα και κάθε κριτική, εκμεταλλεύεται το δέντρο, τον βράχο, το μνημείο, και συγχέει πάνω στις σελίδες, που σαν εμετό βγάζουν οι μηχανές, τον δολοφόνο, το θύμα, τον ήρωα, την εκατονταετηρίδα της ημέρας και το παιδί –μάρτυρα.
 
Υπάρχει και η τυραννία των ωραρίων. Όλα αυτά μας σημαδεύουν στο μυαλό. Θα πρέπει σύντομα να κτίσουμε κελιά αυστηρώς απομονωμένα, όπου ούτε τα ηχητικά κύματα ούτε τα ημερήσια φύλλα θα μπαίνουν, που μέσα σ? αυτά θα διατηρείται και θα καλλιεργείται η άγνοια κάθε πολιτικής. Θα περιφρονείται η ταχύτητα, ο αριθμός, οι μαζικές εντυπώσεις (effets), η πρόκληση έκπληξης, αντίθεσης, επανάληψης, νεωτερισμού και ευπιστίας. Εκεί, ορισμένες ημέρες, θα πηγαίνει κανείς να βλέπει, μέσα από τα κάγκελα, μερικά δείγματα ελεύθερων ανθρώπων.

Πωλ Βαλερύ (1871 – 1945)  Γάλλος ποιητής, συγγραφέας και φιλόσοφος


Σταχυολογήματα: Μαρία Ψωμά-Πετρίδου

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ