Η Ελλάδα στο βάθρο της Ολυμπιάδας Αστρονομίας

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ: ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ, ΔΥΟ ΕΠΑΙΝΟΙ, ΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ
Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου επέστρεψε στη χώρα μας η ελληνική αποστολή, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη 3η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, στην Τεχεράνη που πραγματοποιήθηκε από 17 έως και 26 Οκτωβρίου.
Στη φετινή διοργάνωση δύο μαθητές της ελληνικής ομάδας, οι Άγγελος Τσιάρας και Αθανάσιος Μητράκης ανέβηκαν στο βάθρο, αποσπώντας τιμητικές διακρίσεις. Εξ αυτών, ο Άγγελος Τσιάρας είναι πρωτοετής φοιτητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.
Η Ελληνική ομάδα απέσπασε, επίσης, το πρώτο βραβείο ομαδικής άσκησης. Ήταν η πρώτη χρονιά που διοργανώνεται ομαδική άσκηση στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας και σύμφωνα με την ελληνική αποστολή, οι διοργανωτές, δυστυχώς, παρόλο που είχαν υποχρέωση, δεν είχαν προετοιμασθεί καταλλήλως, ώστε να απονεμηθούν μετάλλια στην άσκηση αυτή.
Οι μαθητές που εκπροσώπησαν τη χώρα μας είναι οι: Βαλογιάννης Γεώργιος και Λιούτας Γεώργιος από τα Τρίκαλα, ο Τσιάρας Άγγελος από τη Δράμα, ο Ορφέας Βουτυράς από την Αθήνα και ο Θανάσης Μητράκης από το Ελληνικό Σχολείο των Βρυξελλών.
Την ελληνική αποστολή υποδέχθηκε θερμά ο Έλληνας Πρέσβης στην Τεχεράνη, κ. Νικόλαος Γαριλίδης, ο οποίος παρέστη στην Τελετή Έναρξης της Ολυμπιάδας και αργότερα ξενάγησε προσωπικά την ελληνική αποστολή στην Τεχεράνη.
Της αποστολής ηγήθηκαν ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. Γιάννης Σειραδάκης και ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λουκάς Ζαχείλας οι οποίοι σε συνεργασία με τους Καθηγητές του Α.Π.Θ., Χαράλαμπο Βάρβογλη και Κωνσταντίνο Μελίδη, τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Γιάννη Αντωνιάδη και Βασίλη Καραμανάβη και τον ερασιτέχνη αστρονόμο Αριστείδη Βούλγαρη προετοίμασαν την ελληνική αποστολή.
Στην 3η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν 20 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και τη Ν. Αμερική, με 100 περίπου μαθητές. Πρόκειται για τους εκατό καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους από όλο τον κόσμο. Ο πρώτος χρυσός μαθητής – Ινδός – επέλυσε το 92,2% των θεμάτων, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ των μέχρι σήμερα διοργανώσεων.
Η 4η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο, το Σεπτέμβριο του 2010.

Στην πρώτη φωτογραφία εμφανίζεται η Ελληνική αποστολή. Οι μαθητές φορούν την επίσημη ενδυμασία.
Από αριστερά προς τα δεξιά: Γεώργιος Λιούτας, Άγγελος Τσιάρας, Ορφέας Βουτυράς, Γεώργιος Βαλογιάννης, Αθανάσιος Μητράκης.

Στη δεύτερη φωτογραφία απεικονίζονται οι δύο μαθητές μαζί με τους καθηγητές-συνοδούς της ελληνικής αποστολής στο βάθρο των επιτυχόντων.
Από αριστερά προς δεξιά: Αθανάσιος Μητράκης, Λουκάς Ζαχείλας, Γιάννης Σειραδάκης, Άγγελος Τσιάρας.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως