Η γέφυρα των (ανα)στεναγμών στη Θεσσαλονίκη. Πού οφείλει το όνομά της;

Η γέφυρα των (ανα)στεναγμών στη Θεσσαλονίκη. Πού οφείλει το όνομά της;

Έμπνευση για την ονομασία της ταπεινής γέφυρας της Νεαπόλεως, στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε η εμβληματική, ονομαστή γέφυρα των στεναγμών (Ponte dei Sospiri) της Βενετίας. Κατασκευάστηκε στην Βενετία, μια πόλη χτισμένη πάνω στο νερό τον 16ο αιώνα,  σύμφωνα με το σχέδιο του αρχιτέκτονα Κοντίνο  και ένωνε την παλιά φυλακή και τα δωμάτια των ανακρίσεων του παλατιού του Δόγη με τη νέα φυλακή που βρισκόταν ακριβώς απέναντι. Το δράμα της μεταφοράς των φυλακισμένων προς τα μαρτύρια, μαρτυρούνταν από τους στεναγμούς και τα βογκητά που ακούγονταν,  εξού και το όνομα της γέφυρας αυτής.
Σύμφωνα δε,  με μια πιο ρομαντική αλλά και λιγότερο γνωστή εκδοχή, το όνομά της οφείλεται στα ζευγάρια τα οποία φιλιόντουσαν κάτω από τη γέφυρα το ηλιοβασίλεμα και πίστευαν έτσι  ότι θα είχαν αιώνια αγάπη…
 
Η Γέφυρα των (ανα)στεναγμών που υπάρχει στην πόλη μας, βρίσκεται στην περιοχή της Νεάπολης και συγκεκριμένα στη θέση των σημερινών οδών Καρπενησιώτη και Ρήγα Φεραίου.
Η περιοχή κατοικήθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι κατέφθασαν μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 από την περιοχή Νέβσεχιρ της Καππαδοκίας (Ελληνικά Νεάπολη).
Η γέφυρα χτίστηκε μεταξύ του 1929-1930 και σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, κατά καιρούς αποτελούσε άντρο ληστών.  Η περιοχή μαλιστα έμεινε γνωστή και ως  Βενετσιάνικα, διότι εξαιτίας του ρέματος που υπήρχε τότε αλλά και των βροχοπτώσεων, πλημμύριζε συχνά, θυμίζοντας έντονα την αντίστοιχη περιοχή της Ιταλίας, τη Βενετία. Η γνωστή «Γέφυρα των Στεναγμών» έγινε το πέρασμα του ρέματος που αργότερα μπαζώθηκε. Κάτω από τη γέφυρα αυτή , έχει καταφύγια από την εποχή του πολέμου.
 
Δύο είναι οι επικρατέστερες εκδοχές σχετικά με την ονομασία της γέφυρας.
Η πρώτη αναφέρει ότι τα βάσανα των προσφύγων που είχανε μετοικίσει στην περιοχή,   τους κάνανε να αναστενάζουν και να βαρυγκωμούν  συχνά, με αποτέλεσμα τα  πολλά άχ και βάχ να …μείνουν στην ιστορία, αφήνοντας το στίγμα τους, μέσω της γέφυρας.
 
Η δεύτερη εκδοχή , δίνει μια ερωτική διάσταση  στους αναστεναγμούς,  καθώς μας πληροφορεί ότι αυτοί προέρχονταν από ερωτικές περιπτύξεις, καθώς το σημείο αποτελούσε τόπο συνάντησης για τα ζευγάρια της εποχής. 
 
 
 
 
 
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε