Η Greenpeace έχασε 3,8 εκατ. ευρώ σε παιχνίδια κερδοσκοπίας

Η Greenpeace έχασε 3,8 εκατ. ευρώ σε παιχνίδια κερδοσκοπίας

Η Greenpeace International έχασε πέρυσι 3,8 εκατ. ευρώ από δωρεές υποστηρικτών της επειδή στέλεχός της θέλησε να κερδοσκοπήσει επενδύοντας στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, αλλά δεν του βγήκε το ρίσκο που ανέλαβε.
 
Η περιβαλλοντική οργάνωση που έχει έδρα το Αμστερνταμ ανακοίνωσε ότι υπάλληλός της – που είχε επενδύσει στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος ότι το 2013 το ευρώ δεν θα ισχυροποιηθεί έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων – είχε δράσει πέραν από των αρμοδιοτήτων του και τον απέλυσε. Αντίθετα από τις προβλέψεις του εργαζομένου της Greenpeace, το ευρώ στα τέλη του 2013 είχε ενισχυθεί αντί να υποχωρήσει.

«Ολες οι ενδείξεις δείχνουν ότι αυτό έγινε με τις καλύτερες προθέσεις αλλά όχι με την καλύτερη κρίση» ανέφερε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Μάικ Τάουνσλεϊ αναφερόμενος στο εν λόγω στέλεχος, το οποίο δεν κατονόμασε. Ο Τάουνσλεϊ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία της οργάνωσης ότι το συμβάν μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους υποστηρικτές της Greenpeace και ζήτησε συγγνώμη. Οπως συμπλήρωσε, ευθύνη για το συμβάν έχει τόσο ο εν λόγω υπάλληλος όσο και η ίδια η οργάνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το δεύτερο εξάμηνο του 2013 το στέλεχος στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στο Αμστερνταμ που απολύθηκε επένδυσε με το σκεπτικό ότι η ισοτιμία του ευρώ θα υποχωρήσει.
 
Το ενιαίο νόμισμα όμως ακολούθησε αντίθετη πορεία και η Greenpeace αναγκάστηκε να ανακοινώσει ζημιές όταν έκανε «λογαριασμό» στα τέλη του προηγούμενου έτους. Τα ετήσια αποτελέσματα του 2013 αναμένεται να δείξουν έλλειμμα 6,8 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της οργάνωσης.

Το στέλεχος ήταν ειδικό στα χρηματοοικονομικά και τα καθήκοντά του περιελάμβαναν μεταξύ των άλλων τη διενέργεια συναλλαγών για να προστατεύεται η οργάνωση από μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των διεθνών αγορών. Δεν είχε όμως τις απαραίτητες γνώσεις για να πραγματοποιεί τόσο μεγάλες σε κλίμακα συναλλαγές και αγνόησε τους εσωτερικούς κανονισμούς, με βάση τους οποίους θα έπρεπε πρώτα να συμβουλευτεί τους προϊσταμένους του. Πιθανολογείται επίσης ότι είχε προσλάβει ανεξάρτητο ειδικό για να του παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στη διαχείριση κινδύνου.

Ο Τάουνσλεϊ ανέφερε ότι ο εργαζόμενος απολύθηκε επειδή παρέβη τους κανονισμούς και όχι για τις απώλειες αυτές καθεαυτές. Οι απώλειες θεωρείται ότι είναι μικρές σε σύγκριση με τα συνολικά ετήσια έσοδα της Greenpeace, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ αν υπολογιστούν και αυτά που προέρχονται από 40 εθνικές οργανώσεις.

Κορυφαία στελέχη της Greenpeace ανέφεραν ότι η οργάνωση κατά κανόνα δεν χρησιμοποιεί τα κεφάλαιά της για να κάνει επενδύσεις ή για να κερδοσκοπεί στις αγορές, αλλά ότι τα διατηρεί σε καταθετικούς λογαριασμούς για να είναι άμεσα διαθέσιμα αν παραστεί ανάγκη.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε