Η κατάθλιψη - η αιτία - η αντιμετώπιση

Η κατάθλιψη - η αιτία - η αντιμετώπιση

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ: Η κατάθλιψη προέρχεται ετυμολογικά από το ρήμα καταθλίβω που θα πει καταπιέζω κάτι, μέχρι να το συντρίψω. Στην κατάθλιψη, αυτό που συνθλίβεται είναι η ψυχή. Η επαναλαμβανόμενη καταπίεση συναισθημάτων, μέσω των οποίων θα μπορούσε να εκφραστεί η ψυχή, και το έλλειμμα αυτοεκπλήρωσης, οδηγεί στην βαθειά ψυχική λύπη, στην βαθειά οδύνη με αποτέλεσμα η ψυχή να αρρωσταίνει. Η κατάθλιψη εντέλει είναι η βαριά ασθένεια της ψυχής.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΙΣΤΟΣ: Σήμερα η κατάθλιψη μαστίζει τις δυτικές κοινωνίες και είναι η πρώτη ασθένεια στην Αμερική και παραδόξως απουσιάζει από τις φτωχές και υποανάπτυκτες χώρες. Μοιάζει να είναι η ασθένεια των πλουσίων χωρών. Θεωρητικά η στέρηση έπρεπε να προκαλεί ψυχικές νόσους. Φαίνεται όμως πώς η έλλειψη διατροφής δεν είναι αιτία κατάθλιψης., άλλες είναι οι αιτίες πού οδηγούν στην κατάθλιψη τους Ευρωπαίους και Αμερικάνους.

Η ΑΙΤΙΑ: Έγκειται μάλλον στον τρόπο ζωής τους και στον καταναλωτικό κορεσμό. Οι δυτικές και αμερικάνικες κοινωνίες είναι καταναλωτικές κοινωνίες, πού καλλιεργούν στον άνθρωπο την αγάπη για την ύλη και τα υλικά αγαθά. Δεν τον βλέπουν σαν πολίτη. Ο άνθρωπος δεν είναι πολίτης, αλλά καταναλωτής, που ζει για να δουλεύει και να καταναλώνει. Δεν προωθούν το μοντέλο του ανθρώπου με Α κεφαλαίο. Δεν τους ενδιαφέρει η ανθρώπινη ποιότητα ή η εξέλιξη του σε πνευματική οντότητα, αντίθετα όσο πιο απαίδευτος είναι τόσο πιο εύκολα χειραγωγείται σαν καταναλωτής, αλλά και σαν προϊόν κατανάλωσης. Ουσιαστικά καλλιεργείτε ο άνθρωπος «κακομαθημένο παιδί», πού όπως τα μικρά κακομαθημένα παιδιά θέλουν συνέχεια να τους αγοράζεις κάτι για να ηρεμήσουν, έτσι και ο άνθρωπος «κακομαθημένο παιδί» δεν πρέπει να πολυσκέφτεται, αλλά να καταναλώνει συνέχεια, για να ευτυχήσει .

SHOPPING THERAPY: Έτσι προέκυψε και το shopping therapy, δηλαδή εάν θέλεις να γίνεις καλά ψώνιζε. Έλα όμως πού δεν γίνεσαι ποτέ καλά όσο και αν ψωνίζεις και θέλεις να ψωνίζεις ξανά και ξανά, μήπως και γίνεις καλά. Kαι, κάνεις ταξίδια με έναν τρόπο υστερικό, καταναλωτικό, δηλαδή ενώ ταξιδεύεις κάπου, σχεδιάζεις το επόμενο ταξίδι, χωρίς να βιώνεις το ταξίδι σου, ή ενώ διασκεδάζεις σε στημένη διασκέδαση, σχεδιάζεις την επόμενη διασκέδαση, ουσιαστικά δεν διασκεδάζεις, ουσιαστικά δεν ζεις.

Στην Ελλάδα αυτή η ασθένεια ήταν άγνωστη μέχρι πρότινος, ένεκα φωτός και διαφορετικού τρόπου ζωής. Η Ελλάδα σαν χώρα με τόσο μεγάλη ηλιοφάνεια, δεν εμφάνιζε κατάθλιψη, αλλά και ο τρόπος ζωής ήταν χαλαρός, με πολλές οικογενειακές γιορτές, όπου οι άνθρωποι επικοινωνούσαν και με γερά δομημένο τον θεσμό της οικογένειας και της γειτονιάς, πού αγκάλιαζε και στήριζε τον άνθρωπο.

Ο απόηχος για αυτοκτονίες στις βόρειες και δυτικές χώρες λόγω κλίματος και τρόπου ζωής ακουγόταν παράξενα στην Ελλάδα. Όπως ήταν και άγνωστο ότι η Αμερική είχε πολύ διαδεδομένη ασθένεια την κατάθλιψη από το 1966.

Να όμως πού η παγκοσμιοποίηση έφερε και στην Ελλάδα την κατάθλιψη μέσα στις πρώτες ασθένειες. Η αιτία αποδίδεται τώρα στη αλλαγή του παραδοσιακού τρόπου ζωής του Έλληνα, στην απώλεια της ταυτότητας του μέσα από πολιτισμικές, κοινωνικές αλλά και περιβαλλοντολογικές αλλαγές όπως:
1) Ο Έλληνας έγινε φοβερός καταναλωτής, θεοποίησε το χρήμα και έχασε το μέτρο
2) Ζει πλέον σε ανήλιες και μολυσμένες πόλεις, γιατί οι πολυκατοικίες εμποδίζουν τον ήλιο και τον αέρα να αποστειρώνει και να φωτίζει τον χώρο που ζει και εργάζεται.
3) Η κάθετη προς τα επάνω δόμηση εμποδίζει την ανθρώπινη επαφή και ο άνθρωπος ζει απομονωμένος σε ένα τσιμεντένιο κλουβί χωρίς επικοινωνία.
4) Διαλύεται ο ιστός της οικογένειας, παιδιά, γονείς και ηλικιωμένοι, ζούνε μόνοι τους.
5) Το πράσινο αποψιλώνεται από τις πόλεις χάριν της ανοικοδόμησης ο άνθρωπος απομακρύνεται από την φύση στην καθημερινότητα του.
6) Η διασκέδαση γίνεται σε εκκωφαντικούς χώρους όπου η μουσική είναι στην διαπασών και οι άνθρωποι δεν μπορούν να μιλήσουν μεταξύ τους, μπορούν όμως να καταναλώσουν ποτά και τσιγάρα.
7) Οι πόλεις δεν γίνονται για τους πολίτες αλλά για τα αυτοκίνητα, καταργείται σχεδόν η αστική συγκοινωνία και οι πολίτες κινούνται μόνοι τους με ιδιωτικά Ι.Χ. Έτσι ενισχύονται οι εισαγωγές αυτοκινήτων, ο άνθρωπος δεν περπατά, αλλά κινείται μόνος, με το ι.χ αυτοκίνητο του. Περπατώντας όμως βοηθούσε την υγεία του, γινόταν επικοινωνιακός (έλεγε και καμιά καλημέρα) και αντιμετώπιζε την μοναξιά του.

Καλλιεργείται λοιπόν, στο έπακρο η μοναξιά. Η μοναξιά όμως πού δεν είναι επιλογή, μετατρέπεται σε κατάθλιψη γιατί, ο άνθρωπος είναι πάνω από όλα κοινωνικό όν και μέσα από την επικοινωνία και την διαπάλη με τους συνανθρώπους του, αυτόεπιβεβαιώνεται και αυτόανακαλύπτεται, δηλαδή εξασκείται και στην αυτογνωσία του και είπαμε πώς η ψυχή αρρωσταίνει στο έλλειμμα αυτογνωσίας.

Η ΑΥΛΗ ΨΥΧΗ: Η ψυχή δικαιώνεται με άλλες δράσεις. Η ψυχή μας εκδηλώνεται μέσα από τέχνη, από αληθινή παιδεία, μέσα από την ποίηση εξ ου και οι αρχαίοι δημιούργησαν τις μούσες, ή μέσα από αυθεντικές εκφάνσεις της ζωής, δηλαδή την ζωή και την διασκέδαση μέσα στην Φύση, την αληθινή ανθρώπινη επικοινωνία, και την καλλιέργεια αρχών, όπως η φιλία, ή συναισθημάτων όπως η αγάπη . Η ψυχή μας δεν βρίσκει διέξοδο στην ύλη, εξάλλου είναι άυλη. Η ψυχή μας χάνει τον δρόμο της στις σημερινές πλαστικές κοινωνίες, όπου ο άνθρωπος δυσκολεύεται να βρει την αληθινή του ταυτότητα, καθώς κυνηγάει την ύλη. Όταν η ψυχή χάνει τον δρόμο της δυστυχεί, νοσεί και συνθλίβεται και ο άνθρωπος παθαίνει κατάθλιψη.

ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Ενδείξεις κατάθλιψης είναι η βουλιμία, ο αλκοολισμός, τα καζίνα και τυχερά παιχνίδια, η χρήσης ναρκωτικών ουσιών, οι καταχρήσεις πλαστικών επεμβάσεων, η αρρωστομανίες, η εργασιομανία, ο υπέρκαταναλωτισμός και ότι εμπεριέχει την υπερβολή. Οι παραπάνω ενδείξεις προσβάλουν όλες τις ηλικίες.

Η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ: Μονόδρομος για τον σημερινό άνθρωπο πού ζει μέσα σε αφιλόξενες πολιτείες και αποθεραπεία από την κατάθλιψη είναι η αυτογνωσία. Η γνώση του εαυτού μας ουσιαστικά είναι το σκύψιμο στην ψυχή μας. Η ψυχή μας εκδηλώνεται όταν σκύβουμε πραγματικά σε αυτήν, δίνοντας της διεξόδους,μέσα από την πραγματική αγάπη και αποδοχή του εαυτού μας, από την καλλιέργεια της πνευματικότητας μας και από την συνεχή αυτοπαρατήρηση και την εξάσκηση μας στην φιλοσοφία του Μέτρου και όχι της υπερβολής.

Η ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΕΚΠΛΗΡΩΣΗ: Σε αυτά τα δύσκολα καταθλιπτικά χρόνια πού βιώνουμε, η πειθαρχία και η εξάσκηση μας για την διαφύλαξη της προσωπικής μας υγείας, είναι απαραίτητη. Καθημερινή εξάσκηση λοιπόν για να αποφύγουμε την κατάθλιψη με όπλο την αυτογνωσία μας.
1) Δεν φεύγουμε από το σπίτι εάν δεν τακτοποιηθούμε ολιστικά εκτελώντας για μισή ώρα ελαφρές ασκήσεις, αναπνοές και διαλογισμό.
2) Η διατροφή μας να είναι πλούσια σε ωμά λαχανικά, δημητριακά, χυμούς και ωμούς καρπούς.
3) Επιλέγουμε να πάμε στην δουλειά μας, με ποδήλατο ,αστικό, ή τα πόδια.
4) Επιδιώκουμε την συζήτηση με τουςσυνανθρώπους μας και δεν αποφεύγουμε την καλημέρα.
5) Ακούμε ραδιόφωνο και δεν βλέπουμε τηλεόραση, πού είναι το πιο αδυσώπητα μοναχικό μέσο, γιατί εθίζει στην εικονική πραγματικότητα και μας εθίζει στον καταναλωτισμό (διαφημίσεις)
6) Αποφεύγουμε τα θορυβώδη μπαρ και επιλέγουμε τις συμπαθητικές ταβερνούλες με την ζωντανή μουσική.
7) Δεν χρησιμοποιούμε το κινητό για επικοινωνία, αλλά βγαίνουμε ραντεβού για μια βόλτα και συζήτηση με τους φίλους, ή τους επισκεπτόμαστε στον χώρο τους.
8) Οργανώνουμε πάρτι στο σπίτι μας με ελάχιστά μέσα και καλή μουσική.
9) Αφήνουμε στον δρόμο τροφή και νερό για τα ζωάκια πού ζουν μαζί μας στην πόλη και είναι αδύνατον να βρουν τροφή και ποτίζουμε ιδιαίτερα το καλοκαίρι το δενδράκι της γειτονιάς μας, ενθαρρύνοντας την ζωή στην άξενη πόλη μας.
10) Νοιαζόμαστε για τους συνανθρώπους μας και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τα ευπαθή μέλη της κοινωνίας.
11) Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον της πόλης μας και αγωνιζόμαστε γι αυτό, στηρίζοντας οργανώσεις πού το προωθούν, γινόμαστε δηλαδή υπεύθυνοι πολίτες.
12) Μαθαίνουμε να χαιρόμαστε στα απλά και καλλιεργούμε τα καλλιτεχνικά μας ταλέντα

Το βράδυ πριν κοιμηθούμε κάνουμε απολογισμό μετρώντας τι άυλα αγαθά προσφέραμε στην ψυχή μας και τι υλικά για την ύλη μας. Εάν τα άυλα υπερτερούν των υλικών, τότε η συνταγή του φαρμάκου για την σωτηρία της ψυχής μας και την καταπολέμηση της κατάθλιψης, είναι ολόσωστη και μπορούμε καθημερινά να αυξάνουμε την δόση, γιατί εάν καταλάβατε καλά, το φάρμακο είναι η χαρά πού εισπράττουμε, καθώς ανταμώνουμε τον πραγματικό εαυτό μας,την ΨΥΧΗ μας.

Σοφία Χατζηπαναγιώτου*

*Η κα Χατζηπαναγιώτου είναι δασκάλα yoga από το 1973 και ιδρύτρια της σχολής δασκάλων yoga ΕΥΖΕΙΝ με έδρα την Θεσσαλονίκη αναγνωρισμένη από την international yoga federation

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε