Site icon Cityportal.gr

Η Νόρα στο τρένο με τη Μήδεια στον πολυχώρο Μύλος

Η Νόρα στο τρένο με τη Μήδεια στον πολυχώρο Μύλος

O πολυχώρος τέχνης και πολιτισμού Μύλος παρουσιάζει το έργο της Μαρίας Καρβουνίδου, H Nόρα στο τρένο με τη Μήδεια. Mια θεατρική παράσταση που θα μας χορεύει τα βράδια του Ιούνη, στον υπαίθριο χώρο έξω από το μικρό βαγόνι στο Καφέ του Μύλου.

Πρεμιέρα: Τετάρτη 6 Ιούνιου στις 9.30μμ., είσοδος με ποτό: 10 ευρώ
Παραστάσεις: 6, 7, 13, 14, 20, 21 Ιουνίου στις 9.30μμ.

Πολυχώρος Μύλος, Ανδρέου Γεωργίου 56
Κρατήσεις: 2310 552822, Kάφε του Μύλου και 6983090184.

Το έργο αποτελεί μια συνδυαστική παράσταση θεάτρου και σύγχρονου χορού, βασισμένη στην  τραγωδία του Ευριπίδη, Μήδεια και στο δράμα του Χένρικ Ίψεν, το κουκλόσπιτο. To έργο παρατηρεί τη γυναικεία  αφοσίωση και αυταπάρνηση, ως διαχρονική φόρμα απέναντι στο αντρικό πρότυπο. Μία διαδρομή που ξεκινά από τις αρχετυπικές μορφές και φτάνει έως τις νεότερες εκφράσεις της γυναικείας θέσης στην κοινωνία.   
Στην πρώτη περίπτωση, η γυναίκα μακριά από την αντρική προστασία χάνει την αξία και το νόημα της ύπαρξης της. Μπαίνει στο περιθώριο της κοινωνίας, δέχεται στωικά τη νέα της θέση, ή αντιδρά στην προδοσία, επιζητώντας την εκδίκηση και την τιμωρία του άντρα προδότη. Η Μήδεια του Ευριπίδη, αποτελεί, ίσως, το ποιο δυνατό παράδειγμα της παγκόσμιας λογοτεχνίας στο συγκεκριμένο θέμα. Είναι η γυναίκα που δε θα διστάσει να σφάξει τα ίδιας της τα παιδιά, για να πάρει εκδίκηση.
Στη δεύτερη περίπτωση, η προδοσία δίνει την ώθηση στη γυναίκα να αναλογιστεί τη δική της θέση και να αναζητήσει την ελευθερία και την αυτονομία της. Χειραφετείται, στρέφει την πλάτη της στον άντρα προστάτη και αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού της. H Nόρα, από το κουκλόσπιτο του Ίψεν, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές μορφές της γυναικείας χειραφέτησης.

Κείμενο/Σκηνοθεσία: Mαρία Καρβουνίδου
Παίζουν: Κίττυ Μαργαρίτη
       Αλεξάνδρα Χατζοπούλου
Χορογραφίες: Ελένη Χρυσομάλλη
Χoρεύουν: Φαίδρα Χαραλαμπίδου
                   Ελένη Χρυσομάλλη
Μουσική: Θοδωρής Ζιούτος
Επιμέλεια παραγωγής: Oμάδα Θεάτρου Ένα

 

Πολυχώρος Μύλος, Αν. Γεωργίου 56
54627 Θεσσαλονίκη
Κρατήσεις: 2310 552822, Kάφε του Μύλου και 6983090184.

Υλικό για την παράσταση μπορείτε να βρείτε στη σελίδα:
https://www.facebook.com/theaterena

Στοιχεία για τη Μαρία Καρβουνίδου μπορείτε να βρείτε στη σελίδα:
www.karvounidou.blogspot.com

Exit mobile version