Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου συμμετέχει στο 55ο Φεστιβάλ Δημητρίων

διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο «Μη με ξεχάσετε» του Λέοντα Σαλτιέλ

Τον θεσμό των Δημητρίων τιμά με την παρουσία της η A.E., η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία συμμετέχει ενεργά σε μια από τις παραγωγές που θα παρουσιαστούν στην ψηφιακή πλατφόρμα του φεστιβάλ των 55ων Δημητρίων της Θεσσαλονίκης. Η θεματολογία των φετινών ψηφιακών Δημητρίων κινείται στον άξονα «distances» (αποστάσεις).

Η A.E., η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο «Μη με ξεχάσετε» του συγγραφέα Λέοντα Σαλτιέλ.
Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζει τρεις συλλογές επιστολών, γράμματα που έστελναν τρεις Εβραίες μητέρες από το γκέτο της Θεσσαλονίκης στους γιους τους στην Αθήνα, μερικές εβδομάδες ή μέρες πριν την αναχώρησή τους προς το Άουσβιτς. Συγκεκριμένα, η  Α.Ε., η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαβάσει το προτελευταίο γράμμα που έστειλε, στις 8 Απριλίου του 1943, η Νεάμα Καζές στα παιδιά της, Μωρίς και Μπερτό, που είχαν προλάβει να διαφύγουν στην Αθήνα.

Στην επιστολή περιγράφεται το κλιμα αβεβαιότητας, πανικού και άγχους που επικρατούσε όχι μόνο στην ίδια τη Νεάμα αλλά και σε όλη την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Τα τρένα του θανάτου είχαν αρχίσει να αναχωρούν από τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό για το στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπιργκενάου από τα ξημερώματα τις 15ης Μαρτίου του 1943. Στη συνέχεια η Α.Ε., η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα  Σακελλαροπούλου, διαβάζει δύο ακόμη επιστολές που εστάλησαν στις 3 Φεβρουαρίου και στις 18 Μαρτίου του 1943 όπου πλέον αρχίζει να διαφαίνεται το τραγικό έγκλημα του ολοκαυτώματος. Η αλληλογραφία της Νεάμα περιλαμβάνει 13 επιστολές που βρέθηκαν μόλις το 1990.

Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντιούνται «εξ αποστάσεως» στο ψηφιακό φεστιβάλ των Δημητρίων, αναδεικνύουν τις καλλιτεχνικές τάσεις του σύγχρονου πολιτισμού και προβάλλουν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

Η ενεργός συμμετοχή, στη φετινή διοργάνωση, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, του Γερμανικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης, του πνευματικού κόσμου της πόλης και φυσικά η ξεχωριστή, και με μοναδική συμβολική αξία, παρουσία της Α.Ε., της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, συνθέτουν ένα πολιτιστικό μωσαϊκό που θα παρουσιαστεί στην φετινή ψηφιακή διοργάνωση του Φεστιβάλ των 55ων Δημητρίων.

Δραματοποιοιημένες Αφηγήσεις
Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, 20:20
«Μη με ξεχάσετε»
Θεσσαλονίκη: Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων – Διάρκεια 22′

Μέρος 1ο – Kατερίνα Σακελλαροπούλου


Δευτέρα 19 Oκτωβριου, 20:20
«Μη με ξεχάσετε»
Περίκλειστοι – Διάρκεια 22′
Μέρος 2ο – Έφη Σταμούλη

Κυριακή 25 Οκτωβρίου, 20:20
«Μη με ξεχάσετε»
Adio Kerida – Αντίο Αγαπημένη  – Διάρκεια 14′
Μέρος 3ο – Ρούλα Πατεράκη

Αφήγηση: η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και οι ηθοποιοί Ρούλα Πατεράκη και Έφη Σταμούλη
Παρεμβάλλονται κείμενα των: Γιώργου Ιωάννου, Μανόλη Αναγνωστάκη και
Λούλας Αναγνωστάκη
Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Θέμις Μπαζάκα, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Σοπράνο: Μαριάντζελα Χατζησταματίου
Συνεργασία στη δραματουργία: Δηώ Καγγελάρη
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Αποστολόπουλος
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Άκης Σακελλαρίου
Μουσικοί:
Μαρία Εκλεκτού, βιολί
Ιωάννης Στέφος, τσέλο
Νικόλαος Παναγιωτίδης, κιθάρα, λάφτα
Κωσταντίνος Τσούγκρας, ακορντεόν

Τρεις δραματοποιημένες μαρτυρίες υπό τον τίτλο «Μη με ξεχάσετε». Πρόκειται για επιστολές, από το ομώνυμο βιβλίο του Λεόν Σαλτιέλ, που υπέγραψαν στα δίσεκτα χρόνια της γερμανικής κατοχής τρεις Εβραίες μητέρες απευθυνόμενες στους γιους τους από το γκέτο της Θεσσαλονίκης. Στις αναγνώσεις των επιστολών παρεμβάλλονται ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη και του Γιώργου Ιωάννου, καθώς και αποσπάσματα από το θέατρο της Λούλας Αναγνωστάκη.
Οι κινηματογραφημένες αναγνώσεις αποτελούν φόρο τιμής στην πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη των μεγάλων ιστορικών κοινοτήτων, τη Θεσσαλονίκη – πόλη «των φαντασμάτων», όπως την ονόμασε ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ. Συνιστούν αποκατάσταση ενός ηθικού χρέους του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ των Δημητρίων απέναντι στους 46.000 Εβραίους, που στοιβαγμένοι στα βαγόνια του θανάτου εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του Μπιρκενάου, και τους ελάχιστους επιζώντες του Ολοκαυτώματος:

«Αγαπημένο μου παιδί,
Τι μπορώ να σου πω εκτός από το ότι ψυχορραγούμε σιγά σιγά. Τρεις αποστολές έχουν ήδη φύγει με όλες τις αφάνταστες ταλαιπωρίες, χωρίς χρήματα, χωρίς τίποτα, μόνο με έναν σάκο στην πλάτη. Εμείς που είμαστε ακόμη εδώ πεθαίνουμε κάθε στιγμή από τη μεγάλη αγωνία. (…) Ίσως αυτό είναι το τελευταίο γράμμα που σου γράφω. (…) Δεν θα μπορέσεις ποτέ να ανταποδώσεις στον φίλο σου αυτό που κάνει για μας. Να είσαι περισσότερο από αδερφός για εκείνον. Να δώσεις ακόμη και τη ζωή σου γι? αυτόν (…).
Η καρδιά μου ξεσκίζεται.»

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως