Η Σουηδία και η ανοσία της αγέλης απέναντι στον κορωνοϊό

Η Σουηδία και η ανοσία της αγέλης απέναντι στον κορωνοϊό

Φωτογραφίες που μεταδίδονται από τη Σουηδία δείχνουν μπαρ και τραπεζάκια έξω γεμάτα με κόσμο και μεγάλες ουρές σε καταστήματα ή πολύ κόσμο σε πάρκα. Όμως  παράλληλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού έχει προχωρήσει σε εθελοντική κοινωνική απομάκρυνση, η οποία είναι το βασικό στοιχείο της στρατηγικής της Σουηδίας για την επιβράδυνση της εξάπλωσης.   
 
Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε πως η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς έχει μειωθεί, οι περισσότεροι εργάζονται από το σπίτι και πολλοί απέφυγαν τα ταξίδια. Σημαντικό είναι πως και  η κυβέρνηση απαγόρευσε συγκεντρώσεις περισσότερων από 50 ατόμων, όπως και τις επισκέψεις σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων.   
 
Παρόλα αυτά στη Σουηδία συζητείται έντονα η θεωρία για ανοσία της αγέλης. Η ιστορία θα κρίνει ποιες χώρες έκαναν τα σωστά βήματα την ώρα της παγκόσμιας κρίσης. Ωστόσο, η πιο πρόσφατη επιστημονική συζήτηση επικεντρώνεται στον αριθμό των Σουηδών που ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τον ιό χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα. Αυτό είναι σημαντικό επειδή πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι Σουηδοί μπορεί να καταλήξουν να έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα ανοσίας σε σύγκριση με εκείνους που ζουν υπό αυστηρότερους κανονισμούς.   
 
Η ανοσία της αγέλης συμβαίνει όταν ένα μεγάλο ποσοστό ενός πληθυσμού μολυνθεί, αναρρώσει και στη συνέχεια γίνει άνοσο σε περαιτέρω μόλυνση. Αυτό μειώνει την ποσότητα των διαθέσιμων ανθρώπων που μπορεί να προσβάλλει ο ιός και τελικά η εστία αποδυναμώνεται και σβήνει.  Ωστόσο, μέχρι να συμβεία αυτό υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας μιας ανεξέλεγκτης επιδημίας που μπορεί να οδηγήσει σε πολλούς κατά τα άλλα αποτρέψιμους θανάτους.   
 
 Το μαθηματικό μοντέλο της Σουηδίας προβλέπει ότι περίπου το 26% των ανθρώπων στην περιοχή της Στοκχόλμης (περίπου 690.000 άτομα) θα μολυνθούν ή θα είχαν μολυνθεί μέχρι την 1η Μαΐου. Αυτό βασίζεται στην εκτίμηση ότι για κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στην περιοχή, υπάρχουν τουλάχιστον 75 μη εντοπισμένες περιπτώσεις.   
 
Ο καθηγητής Johan Giesecke, πρώην επικεφαλής επιστήμονας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), πιστεύει ότι τουλάχιστον οι μισοί από όλους τους κατοίκους της Στοκχόλμης θα έχουν κολλήσει τον ιό μέχρι το τέλος του μήνα. Υπάρχει πρόβλεψη πως αυτό θα ισχύσει ίσως ακόμη και για το ήμισυ του πληθυσμού της Σουηδίας, σύμφωνα με τον μαθηματικό Tom Baker του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.   
 
Η Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας πιστεύει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει πόσο θα επηρεάσει τo ποσοστό ασυμπτωματικών λοιμώξεων στην προστασία του γενικού πληθυσμού. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά για την ανοσία», λέει ο Δρ. Anders Wallensten. «Θα μάθουμε περισσότερα καθώς περισσότεροι άνθρωποι θα εξετάζονται για αντισώματα, αλλά και όσο περνάει περισσότερος καιρός και αναφέρονται περιπτώσει επανα-μόλυνσης. «Αυτή η αβεβαιότητα σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι Σουηδοί σε περιοχές με υψηλά ποσοστά μόλυνσης θα καταργήσουν τις συστάσεις κοινωνικής απόστασης σύντομα», λέει.   
 
Ο επιδημιολόγος δρ. Anders Tegnell της Σουηδικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, ο «εγκέφαλος» πίσω από τη σουηδική στρατηγική, λέει ότι η ανοσία της αγέλης θα μπορούσε να επιτευχθεί στη Στοκχόλμη τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το CNBC.   «Σε μεγάλα μέρη της Σουηδίας, γύρω από τη Στοκχόλμη, έχουμε φτάσει το όριο νέων κρουσμάτων και βλέπουμε ήδη το αποτέλεσμα της ανοσίας και σε λίγες εβδομάδες θα δούμε ακόμη περισσότερα από τα αποτελέσματα. Και στην υπόλοιπη χώρα, η κατάσταση είναι σταθερή», δήλωσε ο Tegnell στο CNBC.     
 
O Tegnell είπε επίσης ότι το 20 τοις εκατό του πληθυσμού της Στοκχόλμης είναι ήδη άνοσο και ότι «σε λίγες εβδομάδες μπορεί να φτάσουμε στην ανοσία της πόλης». «Δυστυχώς, το ποσοστό θνησιμότητας είναι υψηλό λόγω της εισαγωγής σε ιδρύματα φροντίδας ηλικιωμένων και ερευνούμε την αιτία αυτού», δήλωσε ο Tegnell στο CNBC.     
 
 «Είναι λίγο μυστήριο γιατί δεν έχει συμβεί τίποτα σε άλλα μέρη της Σουηδίας», λέει. «Ο ιός συνεχίζει να μας εκπλήσσει», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η νοτιότερη περιοχή της χώρας, που συνορεύει με τη Δανία, είχε σχετικά λίγα κρούσματα δεδομένης της συνοριακής της θέσης και της συνεχούς μετακίνησης ανθρώπων μεταξύ των χωρών. 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως