Η «Συννεφιασμένη Κυριακή» του Τσιτσάνη: Πότε, που και γιατί γράφτηκε το τραγούδι (βίντεο)

Η «Συννεφιασμένη Κυριακή» του Τσιτσάνη: Πότε, που και γιατί γράφτηκε το τραγούδι (βίντεο)

Το τραγούδι που χαρακτηρίστηκε ως «ο ύμνος της Ελλάδας»

Η «Όμορφη Θεσσαλονίκη», το «Μπαχτέ Τσιφλίκι» και δεκάδες άλλα τραγούδια του ρεμπέτη Βασίλη Τσιτσάνη γράφτηκαν κατά την περίοδο της Κατοχής στην Θεσσαλονίκη, όπου ο μουσικοσυνθέτης έπαιζε στο ταβερνάκι του, το «Ουζερί Τσιτσάνης». 

Όμως η «Συννεφιασμένη Κυριακή» ήταν το τραγούδι που χαρακτηρίστηκε ως «ο ύμνος της Ελλάδας». Ο λόγος ή οι λόγοι πολλοί και συγκεκριμένοι. Η «Συννεφιασμένη Κυριακή» αποτελεί ένα μουσικό ιστορικό ντοκουμέντο για μία από τις πιο μαύρες περιόδους όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

 
Πώς εμπνεύστηκε ο Τσιτσάνης μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του? Το απόσπασμα από το ημερολόγιό του αναφέρει τα εξής:
 «Ένα συνταρακτικό γεγονός μου συνέβη, ξημερώνοντας Κυριακή Χριστουγέννων, εκείνα τα καταραμένα Χριστούγεννα της Κατοχής και  έδωσε το θέμα για την Συννεφιασμένη μου Κυριακή. 
γύριζα  από την ταβέρνα, χαράματα, και πάνω στο παγωμένο χιόνι  ήταν ζεστό ακόμα το αίμα κάποιου σκοτωμένου παλικαριού. Έξω από το σπίτι μου και είχε  ακόμα ανοιχτά τα μάτια του».
 
Σε μία συνέντευξή του Τσιτσάνη  στα «ΝΕΑ», ο θρυλικός μουσικοσυνθέτης  είχε μιλήσει με περισσότερες λεπτομέρειες για την γέννηση της «Συννεφιασμένη Κυριακής»: «To ζοφερό κλίμα της Κατοχής που μου είχε εμπνεύσει τους στίχους του τραγουδιού μού ενέπνευσε και τη μουσική του… Ήθελα να φωνάξω για τη μαύρη απελπισία που μας έδερνε όλους εκείνη την εποχή της Κατοχής, όλο για την απελπισία να μιλάνε οι νότες».

Την ιστορία του τραγουδιού, ανέφερε  ο μουσικοσυνθέτης και  το 1979 σε μία τρίτη συνέντευξη  του με τον Χατζηδουλή: «Κατά την περίοδο της κατοχής στη Θεσσαλονίκη εμπνεύστηκα και τη «Συννεφιασμένη Κυριακή». Και μου έδωσε την αφορμή ένα από τα τραγικά περιστατικά που συνέβαιναν τότε στον τόπο μας, με την πείνα, τη δυστυχία, το φόβο, την καταπίεση, τις συλλήψεις, τις εκτελέσεις. Το κλίμα που μου ενέπνευσε τους στίχους, μού ενέπνευσε και τη μελωδία. Βγήκε μέσα από τη «συννεφιά» της κατοχής και την απελπισία που μας έδερνε όλους». 

 
 
 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως