Η τέχνη του καφέ και του pour over.

Η τέχνη του καφέ και του pour over.

γράφει η Τατιάνα Χριστιανούδη
Ο καφές αποτελεί μια λατρεμένη καθημερινή συνήθεια. Σύμφωνοι. Και ο δεύτερος καφές και ο τρίτος και ο τέταρτος. Για κάποιους όμως η απόλαυση δεν βρίσκεται μόνο στο να τον πιεις, αλλά και στο να τον φτιάξεις. Η βαρετή καφετιέρα του γαλλικού καφέ αντικαθίσταται και χρησιμοποιούνται άλλα σκεύη ίδιου αλλά απλούστερου σχεδιασμού, κεραμικά, μεταλλικά ή γυάλινα που επιτελούν ουσιαστικά τον ίδιο ρόλο με πολύ καλύτερα αποτελέσματα. 
 
Μόνο που τώρα η διαδικασία είναι ορατή και μπορούμε να απολαύσουμε ιδίοις όμμασι την παραγωγή του ροφήματος και τις μυρωδιές που την συνοδεύουν! 
 
Βρέχεις το φίλτρο με βραστό νερό, βάζεις τη δόση του καφέ που θέλεις, ρίχνεις λίγο βραστό νερό και δίνεις χρόνο στον καφέ να βγάλει τα αρώματά του. Ρίχνεις και το υπόλοιπο νερό σιγά σιγά ανακατεύοντας αργά τους βρεγμένους κόκκους καφέ και περιμένεις το νερό να κάνει τη δουλειά του. Ο καφές ψήνεται αργά μέσα στο φίλτρο, αξιοποιώντας όλο τον απαραίτητο χρόνο ώστε το τελικό ρόφημα να έχει πιο μεστή γεύση και πιο έντονα αρώματα, πράγμα που δε συμβαίνει σε μια καινούρια καφετιέρα που ετοιμάζει σε χρόνο ρεκόρ ένα άγευστο ρόφημα.
 
Μπαίνω σε καφεκοπτείο και μεθάω, ο καφές με τα απαραίτητα συνοδευτικά αποτελούν μια τυπική ιεροτελεστία και στο ψυγείο έχω το μήνυμα «insert coffee to begin.» Αν λοιπόν με νιώθεις, δε θα μετανιώσεις τα λεπτά που θα χρειαστεί να περιμένεις για να φτιάξεις τον καφέ σου.
 
Και επειδή δεν πίνουμε όλοι γαλλικό, για τους λάτρεις άλλων ειδών καφέ, η παρακάτω ιστοσελίδα έχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες. http://brewmethods.com/
 
Καλά καφεδιάσματα!
 
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε