12.9 C
Thessaloniki
19.4 C
Athens

Η Υπνοθεραπεία: Τι σημαίνει και πώς λειτουργεί

Βλέπω ανθρώπους να χάνουν βάρος με διάφορα διαιτητικά και άλλα προγράμματα και να πασχίζουν στη συνέχεια να μην ξαναπάρουν τα κιλά που έχασαν.
 
Πάντα τους θαυμάζω για την επιμονή και την υπομονή τους όμως δεν έπαψε ποτέ να με ξαφνιάζει η θλιβερή πραγματικότητα, πως οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους ξανακερδίζουν το βάρος που απέβαλαν με τόσο κόπο.

Πολλές φορές είναι και περισσότερο. Ρωτώντας τους μου απαντούν με την ίδια φράση: ‘ η διάθεση για φαγητό είναι μόνο στο μυαλό μου’ ή ‘βρες μου έναν χειρουργό να μου το αφαιρέσει από το μυαλό μου’. Το ίδιο συμβαίνει και με το κάπνισμα. Έχω συναντήσει κάποιους πρώην καπνιστές που ξύπνησαν μια μέρα και το έκοψαν για πάντα. Πολλούς άλλους νυν καπνιστές που προσπάθησαν με διάφορους τρόπους και πάντα το ξανάρχιζαν και μάλιστα αυξημένα.

Η απάντησή τους πάντα η ίδια: ‘ είναι τελικά στο μυαλό μου’. Αυτή την ‘αναίμακτη εγχείρηση’ κάνουμε με την Υπνοθεραπεία. Βγάζουμε την πληροφορία από το ‘μυαλό’ και την αντικαθιστούμε με άλλη δημιουργική, ευχάριστη και υγιεινή. Υπνοθεραπεία σημαίνει θεραπεία μέσω ύπνωσης. Είναι η συντομογραφία του αρχικού όρου ‘νευρο-υπνωτισμός’ και σημαίνει ‘ύπνος’ του νευρικού συστήματος. Ύπνωση είναι μια εντελώς φυσική κατάσταση όπου βρισκόμαστε καθημερινά όλοι μας πολλές φορές την ημέρα.

Είναι η κατάσταση που βρισκόμαστε μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, όταν μας απορροφά μια δραστηριότητα όπως το διάβασμα ενός βιβλίου, όταν ονειροπολούμε ή όταν ονειρευόμαστε. Ύπνωση είναι η κατάσταση, δηλαδή η κατάσταση της βαθειάς χαλάρωσης νου και σώματος και Υπνοθεραπεία είναι ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται αυτό. Υπνοθεραπεία είναι ένας τύπος θεραπείας που χρησιμοποιεί την Ύπνωση σαν το βασικό της θεραπευτικό εργαλείο για να προκαλέσει την θεραπευτική αλλαγή.

Κατά την Ύπνωση βρισκόμαστε σε εγρήγορση, έχοντας εμείς τον έλεγχο σώματος και νου, καθώς βρισκόμαστε σε ένα σημείο εξαιρετικά επικεντρωμένης προσοχής, σε εκείνο το σημείο που μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με τον ασυνείδητο νου μας. Είναι πάντα μια κατάσταση αυτό-ύπνωσης εφ’ όσον εμείς έχουμε τον έλεγχο. Τότε μπορούμε να παρατηρήσουμε τον ασυνείδητο νου μας, να τον αναπτύξουμε, να τον αλλάξουμε, να κάνουμε χρήση του νοητικού μας δυναμικού, να σβήσουμε καταγραφές, να εγγράψουμε νέες.

Η Υπνοθεραπεία είναι εγκεκριμένη μέθοδος θεραπείας από τον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο από το 1955 και από τον Αμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο από το 1958, είναι επίσημα αναγνωρισμένη από την Ιατρική και την Ψυχολογία και εφαρμόζεται από ειδικά εκπαιδευμένους θεραπευτές. Σκεφτείτε πως οτιδήποτε βιώνουμε εμείς οι άνθρωποι από την πρώτη μέρα ζωής μας βρίσκεται εγγεγραμμένο στα βάθη της μνήμης μας, του ασυνείδητου νου μας.

Ας πούμε πως ο νους μας είναι ένα βαθύ πηγάδι γεμάτο με νερό. Κοιτώντας από πάνω μπορούμε να δούμε μόνο την επιφάνεια του νερού. Δεν ξέρουμε πόσο βαθύ είναι ούτε πόσο νερό έχει.

Μόλις ανεβάσουμε έναν κουβά νερό, παρόλο που το νερό ανήκει στο πηγάδι, μόνο από τον κουβά δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο βαθύ είναι ή πόσο νερό περιέχει. Χρειαζόμαστε μια διαφορετική προσέγγιση για να μάθουμε και να δούμε τι υπάρχει στον βυθό.
 
Η επιφάνεια του νερού είναι ορατή και είναι ο συνειδητός νους μας. Ό,τι ζούμε και αισθανόμαστε. Το νερό που μπορούμε να ανεβάσουμε και όσο υπάρχει κάτω από την επιφάνεια είναι ο υποσυνείδητος νους, εκεί που ανήκουν και όλες οι αυτόματες λειτουργίες του οργανισμού μας που παίρνουν εντολές από τον εγκέφαλο, η φαντασία μας, ένα τμήμα της μνήμης μας, τα όνειρα.

Ο ασυνείδητος νους είναι ο πυθμένας του πηγαδιού, που στηρίζει όλο το πηγάδι, όλες οι πληροφορίες και οι καταγραφές που αφορούν την ζωή και τη προσωπικότητά μας. Εκεί από όπου μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο κατά Γιουνγκ συλλογικό ασυνείδητο. Με την Υπνοθεραπεία ερχόμαστε σε επαφή με τον ασυνείδητο νου μας και μπορούμε να διορθώσουμε και να αλλάξουμε καταστάσεις, συμπεριφορές και πεποιθήσεις. Παρακάμπτουμε την συνειδητή αμφισβήτηση και επέρχεται η θεραπευτική αλλαγή.

Ηλιάνα Κυνηγοπούλου
Hypnotherapy και NLP Practitioner (μέλος του American Board of Hypnotherapy) Life και Executive Coach Ενεργειακή Θεραπευτής στην Κοσμοενεργειακή Θεραπεία (The Cosmic Energy Healing) Πιστοποιημένη εκπαιδευτής στην Γιόγκα του Γέλιου (μέλος της Laughter Yoga International) Life και Executive Coach
Υπεύθυνη του BeAlive- Ευ Ζην Γελώντας
Χαλκέων 13 Kέντρο και Ιπποκράτους 66 Κωνστ/κα Τηλ/να επικοινωνίας : 2310 926618 και 6944 418624 Email: [email protected]

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και  παγκοσμίως

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
scattered clouds
12.9 ° C
13.9 °
12 °
87 %
3.6kmh
40 %
Τρ
18 °
Τε
19 °
Πε
17 °
Πα
15 °
Σα
13 °