Hehe Art – Τέχνη, Παιχνίδι, Θεραπεία

Hehe Art – Τέχνη, Παιχνίδι, Θεραπεία

Το 2010, το ένα He, η Ελένη Οικονομίδου (MSc Αναπτυξιακής Ψυχολογίας), σε συνεργασία με το άλλο He,  Έκτορα Γιαλαμά (γλύπτη-κεραμίστα), γνωρίζοντας ότι τα παιδιά χρειάζονται να έχουν συχνά την ευκαιρία να εξερευνούν με τις αισθήσεις τους, χωρίς καθοδήγηση και διδασκαλία, δημιούργησαν το Hehe Art, στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης. Ένα χώρο γεμάτο από φυσικό πηλό, χρώματα και άλλα αισθητηριακά υλικά, όπου παιδιά από 18 μηνών, αλλά και ενήλικες, έχουν τη δυνατότητα να παίξουν, να εξερευνήσουν με τρόπο ελεύθερο και διαφορετικό, να λερωθούν, να εκφραστούν, να πειραματιστούν, να γίνουν ομάδα, να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τη δημιουργικότητά τους. 
Για τους Hehe ο φυσικός πηλός είναι ένα μαγικό, αρχέγονο εργαλείο, με το οποίο όλοι μπορούν να δημιουργήσουν, ένα υλικό που μπορεί να φέρει τον άνθρωπο κοντά στον εαυτό του και στους άλλους ανθρώπους. Τους αρέσει πολύ να οργανώνουν ανοιχτές δράσεις με μεγάλους όγκους πηλού (ο οποίος μετά είτε ξαναχρησιμοποιείται, είτε ανακυκλώνεται), όπου τόσο τα παιδιά, όσο και οι ενήλικοι, άμεσα ενθουσιάζονται από την γήινη και οικουμενική υπόσταση του, παίζουν και εξερευνούν μόνοι ή σε ομάδες, ανακαλύπτουν την τέχνη βιωματικά ως διαδικασία, ανοίγουν νέους δρόμους επικοινωνίας, και χωρίς καν να το ξέρουν, ενώνονται με τη γη και δημιουργούνε με αυτήν.  
 
Κύριος σκοπός  των προγραμμάτων μας , πέρα βέβαια από την εκμάθηση και ψυχαγωγία, είναι η δημιουργία αυτών των συνθηκών ώστε το παιδί, αλλά και ο ενήλικας, να νιώθει την ελευθερία να ανακαλύψει, να εκτονωθεί, να δημιουργήσει, να συγκεντρωθεί,  να λερώσει και να λερωθεί χωρίς φόβο, να συνεργαστεί, να αντιμετωπίσει τυχόν απογοητεύσεις, και όλα αυτά  παίζοντας με ένα υλικό που προέρχεται από τη γη, που τόσο πολύ μας λείπει. Χρησιμοποιώντας λοιπόν το αγαπημένα μας υλικό, το φυσικό πηλό, αλλά και χρώματα, άμμο και άλλα αισθητηριακά υλικά,  οργανώνουμε τα εξής προγράμματα: 
1) «Messy Play with Ηehe Art»  (ελεύθερο παιχνίδι με αισθητηριακά υλικά για παιδιά από 18 μηνών και κάποιον συνοδό) 
Το Messy ή Sensory Play (αισθητηριακό παιχνίδι) είναι ένα είδος παιχνιδιού που όλα τα παιδιά χρειάζονται και συχνά επιδιώκουν, γιατί μέσα από αυτό μαθαίνουν! Όλοι έχουμε δει παιδιά να πλατσουρίζουν, να ανακατεύουν, να πλάθουν, να αναμιγνύουν, να πασαλείφουν! Όλα αυτά είναι κάτι σαν τροφή για τον εγκέφαλο: παρέχουν πολύτιμες εμπειρίες που βοηθούν το παιδί να χτίσει τις νευρικές συνδέσεις, που με τη σειρά τους οδηγούν στην ανάπτυξη της σκέψης, της μάθησης και της δημιουργικότητας.  Ευνοούν την ανακάλυψη, τον πειραματισμό, τη συναισθηματική έκφραση, τη γνωστική ανάπτυξη, τη κοινωνικοποίηση, τη δημιουργικότητα, την αυτοπεποίθηση, και είναι κρίμα να μην ενθαρρύνονται επειδή λερώνουν!  Στις ομάδες μας δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε τα παιδιά να εξερευνήσουν, να μάθουν και να εκτονωθούν με έναν τρόπο που στο σπίτι δεν είναι εύκολα εφικτός. Συγχρόνως οι γονείς έχουν την ευκαιρία να παίξουν ανέμελα με τα παιδιά τους (χωρίς την κούραση του καθαρίσματος!), να γνωρίσουν έναν νέο τρόπο παιχνιδιού και επικοινωνίας, να ενημερωθούν και να συζητήσουν θέματα που αφορούν την ανάπτυξη των παιδιών τους.  
Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα:   https://www.facebook.com/messyplay.hehe.art
 
2) «Παίζουμε με Πηλό και Χρώματα» (σύγχρονη κεραμική για παιδιά 4-12 ετών και για γονείς αν επιθυμούν). 
Mπορεί η ενασχόληση με τον πηλό να φαίνεται σαν ένα απλό παιχνίδι, είναι όμως κάτι πολύ περισσότερο, και αν η επαφή μαζί του ξεκινήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα και υπό τις κατάλληλες συνθήκες, αποτελεί μοναδικό εργαλείο για την ενίσχυση της συναισθηματικής, κινητικής, γνωστικής, κοινωνικής και δημιουργικής ανάπτυξης των παιδιών.  Στις ομάδες μας ο πηλός χρησιμοποιείται με διαφορετικό τρόπο από το συνηθισμένο:  χρησιμοποιούμε μεγάλους όγκους φυσικού πηλού,  δημιουργούμε μαζί με τα παιδιά πρωτότυπες κατασκευές, αρχιτεκτονικά τοπία, ακολουθούμε τα παιδιά στους δρόμους που μας ανοίγουν και μαθαίνουμε συνεχώς μέσα από τη φαντασία και την ελευθερία της σκέψης τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γνωριμία με την ιστορία της κεραμικής τέχνης, εξερεύνηση του υλικού, δημιουργία χρηστικών και διακοσμητικών κεραμικών, παιχνίδια φτιαγμένα από πηλό, παιχνίδι με τα χρώματα, και φυσικά ελεύθερη έκφραση και δημιουργία. 
Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα:  https://www.facebook.com/hehe.art  
 
3) Θεραπευτικό παιχνίδι, με πηλό και άλλα αισθητηριακά υλικά, για παιδιά και ενήλικες  με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
 
H ενασχόληση με τον πηλό & τα χρώματα είναι μια πολυαισθητηριακή εμπειρία, που βοηθάει στο συντονισμό & και τη γύμναση του κορμού και των άνω άκρων με τρόπο διασκεδαστικό και δημιουργικό. Καλλιεργείται η φαντασία,  η συναισθηματική ευελιξία & ωριμότητα, καθώς και η αυτοπεποίθηση και κοινωνικότητα του ατόμου, παράλληλα με τη εκμάθηση μια τέχνης και τη δημιουργία πρωτότυπων έργων τέχνης. Ο πηλός έχει ηρεμιστική και κατευναστική δράση στο νευρικό σύστημα, λειτουργεί θεραπευτικά και ενδείκνυται για άτομα με νοητικές, κινητικές, αισθητηριακές, αναπτυξιακές ή/και συναισθηματικές δυσκολίες. Σε συνεργασία με τους γονείς διερευνούμε τα ενδιαφέροντα, τις δυνατότητες, τις αδυναμίες και τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού, και σχεδιάζουμε ομαδικές ή/και ατομικές δραστηριότητες κατάλληλες για το αναπτυξιακό επίπεδο του. 
 
4) «Παίζουμε με πηλό και Φαντασία» για παιδικούς σταθμούς/νηπιαγωγεία/δημοτικά
Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν παιχνίδι με μεγάλους όγκους πηλού, είτε γύρω από θέματα προτεινόμενα από εμάς, είτε προσαρμοσμένο στις θεματικές ενότητες που διδάσκονται στο σχολείο ή στις ανάγκες/διαθέσεις των μαθητών.
 
5) Ανοιχτές δράσεις σε ψυχαγωγικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. 
 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως