Ημερίδα για το νερό

Ημερίδα για το νερό

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«ΟΔΗΓΙΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΡΑ & ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ημερίδας με θέμα: “ ΟΔΗΓΙΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΡΑ & ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ” που διοργάνωσε ο Δήμος Εχεδώρου σε συνεργασία με το Διαβαλκανικό Κέντρο και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (Α-ΤΕΙΘ), υπό την αιγίδα της ΕΥΑΘ ΑΕ, τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Porto Palace, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα νερού.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας την οποία χαιρέτισαν οι κ.κ.: Θεοδώρα Τζάκρη, Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μαρία Λιονή, Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σπύρος Σταματάκης,  Δήμαρχος Εχεδώρου, Θεμιστοκλής Κουϊμτζής, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, Παύλος Καρακολτσίδης, Πρόεδρος Α-ΤΕΙΘ, Νικόλαος Παπαδάκης Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΑΘ ΑΕ.

Το θέμα της ημερίδας παρουσίασαν στους συμμετέχοντες οι κ.κ.: Καθ. Γιώργος Ζαλίδης, Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνα Σκαναβή, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αναστάσιος Ζουμπούλης Καθηγητής ΑΠΘ, Απόστολος Γιάντσης, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης με τον συντονισμό της Προϊσταμένης της Δ/νσης Τ.Υ. και Περιβάλλοντος του Δήμου Εχεδώρου Δρ. Δέσποινα Παντελίδου.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η πρόκληση του νερού είναι παγκόσμια, οι προσπάθειες και οι συντονισμένες ενέργειες για την διαχείρισή του δεν μπορούν να είναι παρά τοπικές. Οι ενέργειες και ο προγραμματισμός για τα αποθέματα του νερού πρέπει να ξεκινήσουν από τη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κα Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρθηκε στις απαιτούμενες επενδύσεις σε αντιρρυπαντικές τεχνολογίες και μέτρα ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων συστημάτων οι οποίες συνάδουν και με τη νέα κατεύθυνση που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Γ. Παπανδρέου για την ανάπτυξη της χώρας, αυτή της «πράσινης ανάπτυξης». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δημιουργία του Παρατηρητηρίου του Θερμαϊκού, ένα  έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο Χρηματοδοτικό Μηχανισμό ΕΟΧ 2004-2009 και εκτός των άλλων θα συλλέγει μετρήσεις από ειδικούς αισθητήρες τοποθετημένους σε διάφορα σημεία του Θερμαϊκού, οι οποίες θα μεταδίδονται τηλεμετρικά καθώς και μετρήσεις από διάφορα επισκοπικά μέσα, θα τις αξιολογεί και θα τις διανέμει στους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και στο ευρύ κοινό, μέσω του διαδικτύου, ώστε να μπορούν αυτοί να έχουν σε πραγματικό χρόνο μια εικόνα της χημικής και βιολογικής ρύπανσης στον Θερμαϊκό και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. Το δεύτερο βήμα μετά το Παρατηρητήριο, αφορά στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάδρασης με βάση τις πληροφορίες που θα παρέχει το Παρατηρητήριο, το οποίο θα διαμοιράζει με κατάλληλο τρόπο τις πληροφορίες αναφορικά με την ρύπανση του Θερμαϊκού κόλπου στους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι θα προβαίνουν αμέσως στις προβλεπόμενες ενέργειες, βάση ενός συμφωνημένου και εγκεκριμένου από πριν σχεδίου δράσης, το οποίο θα συνδιαμορφωθεί και μέσα από ένα στάδιο διαβούλευσης με τους θεσμικούς και κοινωνικούς εταίρους, λαμβάνοντας βέβαια υπ? όψιν και τις αλλαγές που θα προκύψουν από την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης».

Η  Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  κα Μαρία Λιονή ανέφερε ότι με μια σειρά από εντάξεις έργων για το πόσιμο νερό, επιχειρούμε να δώσουμε λύσεις έτσι ώστε κάθε πολίτης της Κεντρικής Μακεδονίας να έχει πρόσβαση σε κατάλληλο για κατανάλωση πόσιμο νερό.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Εχεδώρου κ. Σπύρος Σταματάκης  μίλησε για την απουσία δεδομένων, την ανυπαρξία μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού, την εφαρμογή αποσπασματικών πολιτικών από διαφορετικά επίπεδα εξουσίας, τη μη-διάκριση των εξουσιών ανάμεσα στις Νομαρχίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που καθιστούν αδύνατη τη λήψη ορθολογικών αποφάσεων και το σχεδιασμό ολοκληρωμένων παρεμβάσεων. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «…Ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι τα αποθέματα του γλυκού νερού μειώνονται διαρκώς, η κατανάλωση αυξάνεται ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και η ρύπανση των υδάτων. Με τη ρύπανση επιδεινώνεται και η ποιότητα των υδάτινων οικοσυστημάτων. Το πόσιμο νερό γίνεται μια ύλη στρατηγικής σημασίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί με στρατηγικούς σχεδιασμούς και διεθνείς συνεργασίες.  H διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συνολικής μελέτης από την πολιτεία και να υιοθετηθεί μία νέα στρατηγική για να μη συνεχιστεί η εγκληματική σπατάλη αυτού του πολύτιμου αγαθού. Η τοπική αυτοδιοίκηση με την κατάλληλη υποστήριξη μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον προσδιορισμό και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η παράκτια ζώνη. Παράλληλα η  ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών με περιοχές και χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για τη σωστή αντιμετώπιση του θέματος. Για τον Δήμο Εχεδώρου, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, του Θερμαϊκού, της βιοποικιλότητας, η αειφόρος ανάπτυξη της περιοχής και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη αποτελούν βασικές προτεραιότητες και στρατηγικούς άξονες δράσης…»
Ο Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΑΘ ΑΕ. κ. Νικόλαος Παπαδάκης  ανέφερε: «…Όταν ξεκινήσαμε για αυτή την εκδήλωση δεν πίστευα ότι θα ήταν τόσο μεγαλειώδης. Έχω τρομάξει με το μεγαλείο του δήμου Εχεδώρου…Μηδενική ρύπανση του Θερμαϊκού το σύνθημα της ΕΥΑΘ. Η τάφρος της Σϊνδου πρέπει να στεγνώσει. Τρομερό πρόβλημα η ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Είμαστε οι πιο απειλούμενοι από τις κλιματικές αλλαγές. Πρέπει να δούμε γρήγορα την προσαρμογή για τι δεν θα έχουμε την ευχέρεια γα χρήση του νερού όπως τώρα κυρίως στις αγροτικές περιοχές….».
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Α-ΤΕΙΘ κ. Παύλος Καρακολτσίδης είπε ότι το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα, δημόσιο αγαθό το οποίο πρέπει να επιχορηγείται από το κράτος και πρέπει να υπάρχει δημοκρατική διαδικασία στην διαχείρισή του. Στο Α-ΤΕΙΘ είναι  περήφανοι που σε αυτή τη φάση έχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία με τον Δήμο Εχεδώρου
Τέλος ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα κ. Θεμιστοκλής Κουϊμτζής τόνισε μεταξύ άλλων ότι το νερό σηματοδοτεί την ποιότητα ζωής. Δύο πνεύμονες υπάρχουν για την Θεσσαλονίκη, το Σειχ-Σου και το Δέλτα του Αξιού. Και οφείλουμε να τα προστατεύσουμε. Η μέρα αυτή ας γίνει μια αρχή για να προστατέψουμε το Δέλτα του Αξιού.
Οι ειδικοί επιστήμονες αναφέρθηκαν στα προβλήματα του Θερμαϊκού Κόλπου και στις πιέσεις από το χερσαίο και θαλάσσιο τμήμα του. Εισηγήθηκαν καινοτόμες λύσεις τόσο για την παρακολούθηση των μεταβατικών και παράκτιων υδατικών συστημάτων, όσο και για τις αντιρρυπαντικές τεχνολογίες ανάσχεσης της ρύπανση από το χερσαίο τμήμα του Κόλπου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ευαισθητοποίηση και διαβούλευση των εμπλεκόμενων φορέων, στα απαιτούμενα διαχειριστικά εργαλεία καθώς και στο Παρατηρητήριο περιβαλλοντικής ποιότητας του Θερμαϊκού που θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Θερμαϊκού

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε