Μία εξαιρετικής σημασίας ημερίδα με θέμα : “Το παρόν και το μέλλον του αίγειου και πρόβειου κρέατος” θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 28-9-2019 στο Κλειστό Γυμναστήριο Βασιλικών (Θέρμης) Στέλιος Πιπινίκας.
Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας με τους εισηγητές της παρουσιάζεται ακολούθως :
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
09:00 – 09:30 Προσέλευση, εγγραφές Συνέδρων
09:30 – 10:00 Χαιρετισμοί εκπροσώπων διαφόρων φορέων
Πρώτη συνεδρία 10:00-12:00
Προεδρείο: Πασχάλης Φορτομάρης (Καθηγητής – Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Τμήμα Κτηνιατρικής,
Σχολή Επιστημών Υγείας, Α.Π.Θ.)
10:00 – 10:15 «Η άποψη του κτηνοτρόφου για το αίγειο & πρόβειο κρέας»
Στέλιος Βογιατζής, (Κτηνοτρόφος, Εκπρόσωπος Πανελλήνιας Ένωσης Νέων
Αγροτών, ΠΕΝΑ)
10:15– 10:35 «Παραγωγή και προκλήσεις για το ελληνικό αίγειο & πρόβειο κρέας »
Αρσένος Γεώργιος (Καθηγητής – Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Τμήμα Κτηνιατρικής,
Σχολή Επιστημών Υγείας, Α.Π.Θ.)
«Καινοτομία και νέες τεχνολογίες για το αίγειο & πρόβειο κρέας»
Ευάγγελος Οικονόμου (Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων
Ζωικής Προέλευσης – Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής Σχολή
Επιστημών Υγείας, Α.Π.Θ.)
Αγγελική Αργυριάδου (Υποψ. Διδάκτορας – Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Τμήμα
Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Α.Π.Θ.)
10:35 – 10:50 «Στατιστικά στοιχεία εισαγωγών και σφαγών προβατοειδών και αιγοειδών
την πενταετία 2014-2018: Μοντέλα ελέγχου και παρουσίαση περιπτώσεων
εντοπισμού ελληνοποιήσεων»
Δρ. Δημήτριος Γαλαμάτης (Κτηνίατρος, Επιθεωρητής-Ελεγκτής ΕΛ.Γ.Ο.
“ΔΗΜΗΤΡΑ”)
10:50 – 11:00 «Εφαρμογή της ΚΥΑ 1384/41923(ΦΕΚ.Β?1127/28-3-18): ιχνηλασιμότητα,
επισήμανση και διενέργεια επίσημων ελέγχων στην αγορά κρέατος»
Δρ. Γεώργιος Σοφιανίδης (Κτηνίατρος, Επιθεωρητής-Ελεγκτής ΕΛ.Γ.Ο.
“ΔΗΜΗΤΡΑ”)
11:00 – 11:30 «Χρήση και αξιοποίηση του αίγειου και πρόβειου κρέατος στη βιομηχανία:
Από την παραγωγή και τυποποίηση στα έτοιμα φαγητά και γεύματα,
εξαγωγιμότητα ελληνικών γεύσεων και αξιών»
Δρ. Καλλίτσης Θεόδωρος (Κτηνίατρος – ειδικός συνεργάτης, Εργαστήριο
Ζωοτεχνίας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Α.Π.Θ.)
Δημητράκη Φανή (Τεχνολόγος τροφίμων, Μπίκας Α.Ε.)
Τσοποζίδου Έλενα (Φάρμα Χαλάστρας Α.Ε.)
11:30 – 11:40 «Οι ανάγκες – απαιτήσεις σε αίγειο και πρόβειο κρέας στην μαζική εστίαση
και στην λιανική πώληση, μεθοδολογία διείσδυσης στις ξένες αγορές»
Κασαλιάς Νικόλαος (Κτηνίατρος – Μικροβιολόγος Τροφίμων, Kasalias Food
Industry Consultants)
Δεύτερη συνεδρία 12:00-14:00
Προεδρείο: Ιωάννης Αμβροσιάδης (Καθηγητής, Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής
Προέλευσης – Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής Σχολή Επιστημών Υγείας,
Α.Π.Θ.)
12:00 – 12:15 «Διαβατήριο ελληνικού κρέατος»
Κουρέτας Δημήτριος (Καθηγητής, Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας,
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
12:15 – 12:30 «Διατροφική αξία αίγειου και πρόβειου κρέατος»
Μιχαλάκα Κατερίνα (Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΑΤΕΙΘ, ειδίκευση στην Κλινική
Διαιτολογία, MSc)
12:30 – 12:45 Οικοτεχνία αίγειου και πρόβειου κρέατος
Δημήτρης Ρουκάς (Τεχν. Γεωπόνος Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας)
12:45 – 13:00 «Η αξία της συνεργατικότητας στον αγροκτηνοτροφικό τομέα»
Παυλονάσιος Νικόλαος (Πρόεδρος Π.Ε.Ν.Α.)
13:00 – 13:15 «The Προβατίνα Project»
Λαμπράκη Μυρσίνη (Meat & Fire Chef)
13:15 – 13:45 «Προς ένα νέο υπόδειγμα για την νέα κτηνοτροφία και διατροφή»
Κωνσταντίνος Καραντινινής (Καθηγητής, Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωπονικών
Επιστημών, Σουηδία)
13:45 – 14:30 Συζήτηση συμπεράσματα – διατύπωση δράσεων πολιτικής.